Gürer: İade edilen ürünler, iç piyasaya mı sürülüyor?
Gürer: İade edilen ürünler, iç piyasaya mı s... CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin yurtdışına ihraç ettiği ürünlerin, farklı gerekçelerle iade edilmesini, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla Meclis gündemine getirdi.Ürünlerimizi iade eden ülkelerin,...
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin yurtdışına ihraç ettiği ürünlerin, farklı gerekçelerle iade edilmesini, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla Meclis gündemine getirdi.
Ürünlerimizi iade eden ülkelerin, Türkiye’ye uyarı yazısı göndermesini milletvekili olarak içime sindiremiyorum” diyen Gürer, iade edilen ürünlerin ülkemizde piyasaya sürüldüğü yönündeki iddialara açıklık getirilmesini istedi.
Ülkemizde laboratuvarlarda denetlendikten sonra ihraç edilen ürünlerin, yabancı ülkelerin yaptığı denetimler sonucu iade edilmesinin düşündürücü olduğunu belirten Gürer, ayrıca gıda denetimlerinde yaşanan sorunlara da dikkat çekti ve denetim sonuçlarının kamuoyuyla neden paylaşılmadığını sordu.
DOMATESLİ ÇİLEKLİ BASIN TOPLANTISI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yine renkli bir basın toplantısına imza attı.
Türkiye’nin yurtdışına gönderdiği gıda ürünlerinin, hijyen eksikliği ve çeşitli hastalıklar nedeniyle iade edilmesine dikkat çekmek amacıyla, basın toplantısını düzenlediği salona bir kasa domates ve bir kasa çilek getirten Gürer, “Yurtdışına gönderilen ürünler büyük oranda iade ediliyor. Çilek, domates, elma, portakal, limon, kayısı, kiraz gibi ürünlerimiz çeşitli gerekçelerle iade ediliyor” dedi.
UKRAYNA’NIN UYARI YAZISINI İÇİME SİNDİREMİYORUM
Türkiye’nin, yurtdışına ihraç edilen ürünlerin iade gerekçelerini mutlaka açıklaması gerektiğini işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Ukrayna bu ay 20 ton, geçen ay da 15 ton domatesi iade etti. Ukrayna Devlet Gıda Güvenliği ve Tüketici Koruma Servisi’nin Ukrayna’nın hijyen standartlarına uymayan ürünlerin ülkeye bir daha gönderilmemesi için Türkiye’ye uyarı yazısı yollamasını bir milletvekili olarak içime sindiremiyorum” ifadelerini kullandı.
DOMATES GÜVESİ, YURTDIŞINDAN GELDİ
Domates ihracatında iadeye neden olan sorunun ‘domates güvesi’ denilen ve menşei ülkemiz olmayan, yurtdışından getirilmiş ürünlerden bulaşan bir hastalık olduğunun ifade edildiğini belirten Gürer, “Bu konuda daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılı soru önergesi vererek uyarmıştım. Henüz ithal ettiğimiz ürünler iade edilmeye başlanmadan önce verdiğim yazılı soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı, zararlı organizmaların ülkemize yurtdışından bulaştığını ve varlığının tespit edildikten sonra kısa, orta ve uzun vadeli eylem planı hazırladıklarını belirtmişti. Rusya ve Ukrayna’dan gelen iade ürünler dikkate alındığında Tarım Bakanının verdiği yanıtta yer alan eylem planlarının gerçekleşmediği ortaya çıkıyor” dedi.
BİZİM LABORATUVARLARDA DENETLENEN ÜRÜNLER, NASIL İADE EDİLİYOR?
İhraç ürünlerin Türkiye’deki laboratuvarlarda incelendikten yurtdışına sonra gönderildiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde 23 adet kamu, 38 adet de özel laboratuvar var. Bu ürünlerin denetimleri akredite edilmiş bu laboratuvarlarda yapılıyor. Buna rağmen bu ürünler nasıl iade ediliyor, nasıl ilaç kalıntıları tespit ediliyor, bunları anlamak mümkün değil. Ülkemizde bazı kurumlarımız güvenliğini ne yazık ki yitirdi” diye konuştu.
DOMATESTE ÜRETİMLE İLGİLİ VERİLER
Domatesin ülkemizdeki üretim verileriyle ilgili bilgileri de paylaşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Domates ülkemizde 7 lira ila 17 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. İhracatta yüzde 7’lik bir paya sahip. Ülkemizde yetiştirilen 30 milyon ton sebzenin yüzde 43’ü domates. 12 milyon 750 bin ton domates üretiliyor. Örtü altı üreticiliğe baktığımızda 2016 yılında 692 bin hektar alanda 6.7 milyon ton sebze ve 422 bin ton meyve, ayrıca 1.1 milyar adet süs bitkisi yetiştirilmiş. Domatesin payı ise yüzde 50’dir. 526 bin kilogram ihracat var” dedi.
BAKANLIK TEDBİR ALMALI
Domates ihracatının iadesiyle ilgili sorunun ciddi olarak ele alınması gerektiğine de işaret eden CHP Milletvekili Gürer, kendi ülkemizde 7 lira ila 17 lira arasında vatandaşa satılan bu ürünün iade edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Gürer, bakanlığın bu konuda mutlaka önlem alması gerektiğini ifade etti.
KONUŞMAYALIM DA NE YAPALIM?
İhraç edilen ürünlerin iadesiyle ilgili konuların konuşulmasının, ülkemize zarar verdiği yönündeki iddialara de değinen Gürer, “Konuşmayalım ama çözüm üretemiyorsunuz, laboratuvar incelemelerini doğru dürüst yapamıyorsunuz. İade edilen ürünler milli gelir hanesine zarar olarak yazılırken bu sorunu çözemiyorsunuz. Rusya 20 bin ton çileği iade etti. Bu milli gelirdeki büyük bir zarardır. Konuşmadığımız zaman sorun çözülecekse, konuşmayalım. Ama sorunu çözemiyorsunuz” ifadelerini kullandı.
İADE ÜRÜNLER, İÇ PİYASAYA MI SÜRÜLÜYOR?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ihraç ürünlerin iade edildikten sonra imha edilmesi gerekirken, yurt içinde iç piyasaya sürüldüğü yönündeki iddialara açıklık getirilmesi gerektiğini de vurguladı.
GIDA DENETİMLERİ YAPILIYOR MU?
Basın toplantısında, ülkemizde yaşanan gıda denetimleriyle ilgili soruna da dikkat çeken Gürer, “Bekir Pakdemirli’nin Tarım ve Orman Bakanlığı döneminde, hileli, taklit ve tağşiş edilmiş ürünlerle ilgili kamuoyuna bilgilendirici açıklama yapılmıyor. Daha önce yapılan düzenlemeler ile belirli aralıklarda bu hileli ürünlerle ilgili duyurular yapılır ve alınması gereken önlerler sıralanırdı. Ama uzun zamandır yapılmıyor. Denetim sonuçları kamuoyuyla paylaşılmıyor. Bir yıldır nedenim mi yapılmıyor yoksa sonuçların kamuoyunda paylaşılmayacak kadar olumsuz olduğu mu düşünülüyor?” diye sordu.
SONUÇLAR NEDEN AÇIKLANMIYOR
Domuz etinin AKP iktidarı döneminde kasaplık hayvan eti olarak kabul edildiğini anımsatan Gürer, “Daha önce yapılan denetim sonuçlarında tek tırnaklı hayvanlardan at, merkep gibi hayvan etlerinin çeşitli gıda ürünlerinde yer aldığı ve bunun tüketildiğinin belirlendiği açıklanmıştı. Yoğurt, süt, bal, gıda içeriklerinin bazılarında yapılan denetimlerde olumsuzluk olduğu kamuoyunda paylaşılıyordu” şeklinde konuştu.
İnsanların alım gücünün düştüğüne de değinen CHP Milletvekili Gürer, “Yurttaşın tükettiği ürün sağlıklı mı, hileli mi, etikette yer alan bilgiler doğru mu, bunları bilmesi gerekiyor. Denetimlerde belediyelerin yetkileri sınırlandırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığının il müdürlükleri denetim yapıyor. Son bir yıl içinde yapılan denetimlerde hangi firmanın hangi ürünlerinde hile var, taklit var, tağşiş var bunların bilinmesi gerekiyor” dedi.
CHP Milletvekili Gürer, özellikle ramazan ayında gıda denetimlerinin artırılması gerektiğine de dikkat çekerek, “Yurttaş doğal olarak, tüketimin arttığı dönemlerde aldığı ürünlerin, insan sağlığı açısından uygun olup olmadığını, etikette yer alan bilgilerin doğru olup olmadığını, devletin yaptığı denetimlere güvenerek belirlenmesini istiyor” ifadelerini kullandı.
"Gürer: İade edilen ürünler, iç piyasaya mı sürülüyor?" haberi, 09 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Gürer: İade edilen ürünler, iç piyasaya mı sürülüyor? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Gürer: İade edilen ürünler, iç piyasaya mı sürülüyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.