Güvenlik soruşturması teklifi muhalefet oylarıyla reddedildi

Güvenlik soruşturması teklifi muhalefet oyla... TBMM'de uzun süredir tanık olunmayan anlar yaşandı. Güvenlik soruşturması kanunu muhalefet partilerinin oylarıyla reddedildi.

TBMM'de uzun süredir tanık olunmayan anlar yaşandı. Güvenlik soruşturması kanunu muhalefet partilerinin oylarıyla reddedildi. Meclis'te kısa süreli şaşkınlık yaşandı ve oylar tekrar sayıldıktan sonra kanun teklifinin reddedildiği söylendi. Bu esnada muhalefet sıralarından alkışlar yükseldi.

Cumhur İttifakı'nda hezimet mi?

Kanun teklifi reddedilince, muhalif basında yer alan son dakika haberlerde, Cumhur İttifakı'nda hezimet, AK Parti ve MHP Meclis'te çoğunluğu sağlayamadı yorumları yapıldı

TBMM'de son durum, milletvekili sayısı

Peki Cumhur İttifakı TBMM'de yeterli milletvekili sayısına sahip değil mi? AK Parti ve MHP'nin toplam milletvekili sayısı 337.
 

Parti AdıÜye Sayısı
Adalet ve Kalkınma Partisi289
Cumhuriyet Halk Partisi136
Halkların Demokratik Partisi55
Milliyetçi Hareket Partisi48
İYİ Parti36
Demokrat Parti2
Türkiye İşçi Partisi2
Büyük Birlik Partisi1
Demokrasi ve Atılım Partisi1
Demokratik Bölgeler Partisi1
Saadet Partisi1
Yenilik Partisi1
Bağımsız Milletvekili11
Toplam584

Nöbetçi bakanlara rağmen

AK Parti yıllardır TBMM'de disiplinli şekilde çalışıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde milletvekili olmasa bile, parlamento dışından bakan atandığı günden beri de bunu sürdürüyor. TBMM'de oylama öncesi bu hafta kabineden bakanlar TBMM'de nöbet tuttu. Hatta Sağlık Bakanı Koca bunu sosyal medya hesabından paylaştı.
 

Cumhur İttifakının TBMM'deki mağlubiyeti

Buna rağmen AK Parti ve MHP ilk kez muhalefete yenik düştü. Güvenlik Kanunu teklifinin reddedilmesi, Cumhur İttifakı'nn TBMM'deki ilk yenilgisi olarak tarihe geçti. Bu aynı zamanda Millet İttifakı hanesine artı olarak geçti

Kanun ne diyor? Reddedilen kanun teklifi tekrar gündeme gelir mi?

1. İçtüzüğün 81. Maddesine göre maddelerinin görüşülmesi reddedilen kanun gündemden düşer ve  reddedilmiş sayılır
2. İçtüzük 76. Maddeye göre de reddedilen kanun teklifi bir yıl genel kurul gündemine getirilemez

Kanun teklifinin içeriği ne?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, daha önce Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasına ilişkin kanun teklifini yeniden gündemine aldı. Hukukçular, kanun teklifinin halen Anayasa’ya aykırı uygulamalar içerdiğini öne sürüyor.

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi ile ilk kez veya yeniden kamu hizmeti ve görevlerine atanacaklar hakkında yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması hükümleri yeniden düzenleniyor.

Düzenlemeye göre, güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması sonucunda elde edilen kişisel verilerin göreve atanma yönünden değerlendirildiği Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak.

‘AYM’nin şerh düştüğü konuların dikkate alınmadığı görülüyor’

Eski Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Seçkin Arıkan, kanun teklifindeki Anayasa’ya aykırı durumları Sputnik’e anlatmıştı. “Bu düzenlenmenin Anayasa’ya uygun olmadığı daha önce AYM’nin kararı doğrultusunda ortaya konulmuştu” diyen Arıkan, şunları söyledi:

“AYM, torba yasa içinde gelen benzer düzenlemeleri daha önce iki kez iptal etti. Bu şimdi, bağımsız kanun olarak yeniden düzenlendi ve Genel Kurul’a getirildi. Ama burada daha önce AYM’nin şerh düştüğü konuların dikkate alınmadığını görüyorum. Bu kanunla getirilen birçok düzenleme Anayasa’ya uygun değil.”

‘Hangi açıdan ‘sakıncalı’ bulunduğunuzu dahi bilmiyorsunuz’

Avukat Arıkan, yeni düzenlemede yer alan ve daha önce AYM’nin de şerh düştüğü konuları şöyle sıraladı:

“AYM’nin kişisel verilerin kullanılması ve korunması ile ilgili bir endişesi vardı. Bu kişisel verilerin kullanımıyla ilgili yetki tanımlaması, bu kullanımın denetimiyle ilgili düzenleme yapılmaması durumu var. Kullanım yetkisini kurulacak bir komisyona vereceksiniz ama buradaki kullanım ve denetim ile ilgili bir düzenleme yok. Yani bu komisyon, bu verileri nasıl kullanıyor? Kötüye kullanım varsa bu nasıl denetlenecek? Bunlar yok. AYM’nin daha önceki kararına göre kamuya girmeye aday olan kişinin, verilerinin kullanılması ile ilgili bilgi sahibi olması ve gerekirse bununla ilgili kendisine açıklama yapmak için söz hakkı tanınması gerekiyor. Bu noktada da bir düzenleme yapılmamış. Hangi açıdan ‘sakıncalı’ bulunduğunuzu dahi bilmiyorsunuz.”

‘Hiç tanımadığınız biri yüzünden kamuya giremiyorsunuz’

Güvenlik soruşturmasına, görevin gerektirdiği niteliklere etkisi yönüyle kişinin eşi ile birinci derece kan ve sıhri hısımları da dahil edilecek. Arıkan’a göre bu durum, evrensel hukuk ilkelerinden biri olan suçun ve cezanın kişiselliği ilkesine aykırı:

“Hukukun temel ilkelerinden biri, suçun ve cezanın kişiselliğidir. Yeni düzenlemede kişinin kan hısımları dediğimiz kan bağıyla bağlı olduğu akrabalarının dışında bir de eşi tarafından evlilik bağı nedeniyle akraba olduğu kayınbiraderi, eşinin anne-babası gibi yakınlarının denetimi söz konusu. Yani siz belki de siz hiç tanımadığınız, tanışmadığınız biri yüzünden -günümüzde bu durumlara sık rastlanıyor- kamuya giremiyorsunuz. O kadar uzağa gitmeye gerek yok, babanızın işlediği bir suç nedeniyle sizi memuriyete uygun bulmayabilecekler. Dolayısıyla bu da evrensel hukuk ilkesine aykırı bir düzenleme.”

"Güvenlik soruşturması teklifi muhalefet oylarıyla reddedildi" haberi, 31 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 01 Nisan 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Güvenlik soruşturması teklifi muhalefet oylarıyla reddedildi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Güvenlik soruşturması teklifi muhalefet oylarıyla reddedildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  2. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  3. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  4. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  5. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  6. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  7. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  8. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  9. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  10. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  11. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  12. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  13. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  14. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  15. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  16. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  17. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  18. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  19. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  20. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
Politika Haberleri