Muhalefet sınıfta kaldı: İşte 2021 karnesi...
Muhalefet sınıfta kaldı: İşte 2021 karnesi... Meclis'e gelen uluslararası anlaşmalar, muhalefet partilerinin yetersizliğini gözler önüne serdi. DuvaR yazarı Önder Algedik, muhalefet partilerinin Meclis çalışmalarını inceledi...
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 2021 yılının başlangıcından bu yana tam 41 uluslararası anlaşma geldi. Anlaşmaların tamamı kabul edildi. Bu anlaşmaların oylaması esnasında muhalefet partilerinin takındığı tavır ise dikkat çekti.
"Bu nasıl bir muhalefettir?"
Gazete DuvaR yazarı Önder Algedik, 2021 yılında Meclis'e gelen uluslararası anlaşmalarda muhalefetin tavrını mercek altına aldı. Algedik, muhalefet partilerinin ya destek verdiğini ya da oylamaya dahi katılmadığını işaret ederek, "İktidarın cür’etinin kaynağı belli, muhalefetsizlik ve muhalefet diye görünenlerin yandaşlığı, iktidarın bütün ülkeye nasıl bir hukuksuzluğu dayattığını görmezden gelmesi. Son iki ayda Meclis’e gelen her uluslararası anlaşmaya yüzde 100 destek vererek nasıl muhalefet edilir? CHP’nin 9 sayılı Kararname’yi AYM’ye götürürken Cumhurbaşkanı’na iptal yetkisini verilmesini görmezden gelmesi nasıl bir muhalefettir?" ifadelerini kullandı.
Verilen oyları ve devamsızlıkları gösteren bir de tablo hazırlayan Algedik, yazısında şu ifadelere yer verdi:
Meclis’te son iki aydır ne olup bittiğine şöyle bir bakarsak resim biraz daha netleşir:
- Yılbaşından bu yana Meclis Genel Kurulu 21 defa toplandı.
- Bunun yedisinde 42 kanun teklifini oyladı.
- Bu kanun tekliflerinin 41’i uluslararası anlaşma idi.
- Sadece 10 Şubat’ta 12 uluslararası anlaşma onaylandı.
- 23 anlaşma için oylamalara katılanların tamamı KABUL oyu verdi.
- Diğer 18 anlaşmaya verilen KABUL oranı yüzde 90’dan fazla idi.
- 30 anlaşmaya bir tane bile RED oyu veren çıkmadı.
Bu anlaşmaların 7’si o anlaşmanın ek protokollerine dair yetkileri cumhurbaşkanına devrediyordu. Sekizi ise ticaret anlaşması idi. Yani o sıfır vergi işlerinin döndüğü ticaret anlaşmaları. Ayrıca enerji başlıklı üç, askerî işbirliği içeren bir anlaşma da var.
AK Parti için ne kadar pürüzsüz işleyen bir süreç farkında mısınız? Resim böyle iken Meclis’te muhalefet ne yaptı? “Meclis öldü” deyip duran 79 vekil, bir kere bile oy kullanmadı, kalanlar ise iktidar kendilerine ihtiyaç duymadığı halde destek verdi. CHP’nin verdiği oyların yüzde 99,8’i, İYİP’in yüzde 96,7’si, HDP’nin ise yüzde 62’si KABUL oyu idi. Doğru duydunuz, Meclis’te, Cumhur İttifakı’nın kurduğu cumhurbaşkanlığı rejimine yönelik topyekûn bir KABUL(lenme) süreci yaşandı. Ayrıca İYİP hiç RED oyu vermezken, CHP’den yalnızca bir vekil, sadece bir kez RED verdi. HDP ise, daha fazla potansiyeli olsa da kullanmayarak, bu rejime tam 118 kez RED oyu verdi.
Şöyle özetleyebiliriz 2021’in ilk çeyreğinde Meclis’te gerçekleşen manzarayı: Meclis çalışmalarına, yani yasama çalışmalarına katılım düşükse de, iktidara verilen destek tamdı! Şimdi kendinizi iktidarın yerine koyun. Mücevher kıymetindeki bu muhalefetsizlikle, yetkilerinizi nasıl bir keyfîlikle ve keyifle istismar edersiniz, düşünebiliyor musunuz? Nasılsa kimse sizi reddetmiyor, üstelik varlıkları ve sizinle giriştiği tartışmalarla aslında yaptığınız şeyi bir güzel perdeliyorlar. Gel keyfim gel!
İşte o tablo:
"Muhalefet sınıfta kaldı: İşte 2021 karnesi..." haberi, 22 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 22 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Muhalefet sınıfta kaldı: İşte 2021 karnesi... haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Muhalefet sınıfta kaldı: İşte 2021 karnesi... 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.