Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünya gündeminde

Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünya gündeminde

Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünya gündeminde Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığına atanan, ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan, 7 ay 23 gün sonra istifa etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "affını" talep eden Erkan, istifa metninde, hakkında son dönem ortaya atılan iddialara ilişkin olarak "itibar suikastine uğradığını" ifade etti. İstifa duyurusundan bir dakika sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabından jet hızıyla açıklama geldi. Erkan’ın aldığı kararın kişisel olduğunu söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, "Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum" dedi.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu. 

7 ay 23 gün görevde kalan, Türkiye'nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı Erkan'ın istifası dünyanın gündemine de girdi. Dünya gazeteleri, Türkiye'nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olduğunu vurgularken Erkan'ı Türk ekonomisinin dünya için endişe verici gidişatında Erdoğan'ı U dönüşüne ikna eden ekonomi yönetiminin baş baş yapıcılarından biri olarak tanımladı. 

REUTERS: TÜRKIYE MERKEZ BANKASI BAŞKANI, AILESINI KORUMA IHTIYACINI GEREKÇE GÖSTEREREK ISTIFA ETTI

"Türkiye ekonomisinin dümenindeki personel değişimleri, Erkan'ın agresif faiz artışlarının, Türkler için seneler süren bir yaşam pahalılığı krizinin peşinden enflasyon beklentilerini soğutmaya başladığı sırada geldi" diye yazan Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevden aldığı son dört Merkez Bankası Başkanı'nı hatırlattı; "Erdoğan son dördünü görevden alarak kurumun bağımsızlığını aşındırdı ve işlevsizliğe dair endişeleri körükledi" ifadelerini kullandı. 

Erkan'ın istifasının peşinden göreve getirilen Fatih Karahan için ise "Eski bir New York Merkez Bankası ekonomisti olan Karahan, Temmuz ayında yardımcılığa atandı ve parasal sıkılaştırmanın mühendisliğinde büyük rol oynayan yetenekli bir halef olarak görülüyor" denildi. 

WSJ: BÜYÜK DÜNYA EKONOMISINDE TÜRBÜLANS

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Erkan'ın istifasını "son yıllarda bir dizi ekonomik kriz yaşayan büyük bir dünya ekonomisindeki son türbülans" olarak nitelendirdi. 

"Türkiye'deki ekonomik istikrarsızlığın son yıllarda küresel bir endişe konusu haline geldiğini" yazan gazete, şu ifadeleri kullandı: 

"Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte Erkan'ın atanması, kısmen Erdoğan'ın ekonomi yönetimi üstündeki kontrolünün artması sebebiyle yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisini azalttığı yılların peşinden piyasa itimatını yeniden tesis etmeyi amaçlıyordu"

WSJ haberinde "Erkan'ın istifası, Türk medyasının kendisini ve ailesini düzce merkez bankası personelini kişisel meseleleri için kullanmakla suçladığı haftaların peşinden geldi. Haberlerde ayrıca babasının banka işlerine karıştığı da iddia edildi" ifadelerine yer verildi. 

THE FINANCIAL TIMES: DEĞIŞIMIN ANA BAŞ YAPICILARINDAN BIRIYDI

The Financial Times (FT) gazetesi, Erkan ile ilgili "Eski Goldman Sachs bankacısı, Haziran ayında başlayan ve yabancı yatırımcıları yavaş yavaş Türkiye piyasalarına geri çekmeye başlayan daha geleneksel ekonomi politikalarına doğru büyük bir değişimin ana baş yapıcılarından biriydi" ifadelerini kullandı. 

Gazete, Erkan'ın geçtiğimiz haftalarda babasına Merkez Bankası'nda gayri resmi bir rol verildiği iddiaları sebebiyle ciddi eleştirilere maruz kaldığını hatırlattı. 

BLOOMBERG: BAKANLIK, ERKAN'IN ISTIFASININ KIŞISEL KARARI OLDUĞUNU SÖYLEDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hafize Gaye Erkan ve Mehmet Şimşek'i ekonominin dümenine oturttuktan sonra TL'nin yüzde 23 değer kaybettiğini yazan Bloomberg, Erkan'ın göreve getirilmesini ise "bu revizyon, yabancı yatırımı çekmek amacıyla faiz oranlarının agresif bir şekilde yükseltilmesini ve para biriminin daha serbest bir şekilde işlem görmesine izin verilmesini içeriyordu" ifadeleriyle açıkladı. 

Erkan'ın istifasının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafınca "tamamen kişisel ve kendi takdirine bağlı" olarak değerlendirildiğini yazan gazete, Bakanlık açıklamasının "Erdoğan'ın ekonomi ekibimize ve programımıza güveni ve desteği tamdır" kısmını öne çıkardı. 

AFP: ERKAN VE ŞIMŞEK'IN ERDOĞAN'I U DÖNÜŞÜNE IKNA ETMELERI TÜRKIYE'DEKI EN BÜYÜK BAŞARI ÖYKÜLERINDEN BIRI

AFP, Erkan'ın istifasının peşinden yerine Fatih Karahan'ın atanmasını "Görev değişikliği, Erdoğan'ın senelerce süren mali çalkantıların peşinden piyasa ekonomisine olan yeni bağlılığını devam ettirecek gibi görünüyor" şeklinde açıkladı. 

Erkan'ın Batılı yatırımcılardan büyük övgü aldığını aktaran AFP, "Ancak 44 yaşındaki Erkan, babasının bankada yetkisiz personel kararları almasına izin verdiği iddiasıyla sosyal medyada ve bazı muhalif yayınlarda sert eleştirilere maruz kaldı" diye yazdı. 

"Analistler Erkan ve Şimşek'in Erdoğan'ı ekonomik bir U dönüşü yapmaya ikna edebilmelerini Türkiye'nin son yıllardaki en büyük başarı öykülerinden biri olarak görüyor" ifadelerini kullanan AFP, "Merkez Bankası, Erdoğan'ın iktidarının ikinci on senesinde bağımsızlığını büyük ölçüde kaybetti" değerlendirmesinde bulunmuş oldu. 

Ayrıca Erkan'ın yerine atanan Fatih Karahan için ise "saygın bir eski NY Fed ekonomisti" ifadeleri kullanıldı. 

FORBES: ENFLASYON RÖPORTAJI ERDOĞAN'I KIZDIRDI

Erkan'ın Ahmet Hakan'a verdiği röportajında yüksek enflasyon yüzünden İstanbul'da kiraların ödenememesi sebebiyle ailesinin yanına taşındığını söylemesinin Erdoğan'ı kızdırdığını yazan Forbes, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Erkan'a ilişkin açıklamasını hatırlattı. 

Bakanlık, Erkan'ın kararının "tamamen kişisel ve kendi takdiri" olduğunu ve Cumhurbaşkanı'nın "ekonomi ekibine ve programına güven ve desteğinin tam olduğunu" açıklamıştı. 

HAFIZE GAYE ERKAN ISTIFA ETTI, ŞIMŞEK'IN ÖNERDIĞI FATIH KARAHAN YENI MB BAŞKANI OLDU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetimindeki yeni dönemde Merkez Bankası Başkanlığına atanan, ilk kadın başkan Hafize Gaye Erkan, 7 ay 23 gün sonra istifa etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "affını" talep eden Erkan, istifa metninde, hakkında son dönem ortaya atılan iddialara ilişkin olarak "itibar suikastine uğradığını" ifade etti. Erkan, "Bu süreçten ailem ve dahası şu ana kadar bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum" derken, istifa duyurusundan bir dakika sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabından jet hızıyla açıklama geldi. Erkan’ın aldığı kararın kişisel olduğunu söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, "Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, yeni Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan oldu. Kararda, "affını isteyen" Erkan'la ilgili "görevden alınmıştır" ifadesi dikkat çekti. Daha önce "görevden affını" talep eden eski Hazine ve Maliye Bakanları Berat Albayrak ve Lütfü Elvan ile ilgili Resmi Gazete'de yer alan kararlarda, "görevden affını isteyen ve af talebi kabul edilen" ifadeleri yer almıştı. 

"Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünya gündeminde" haberi, 03 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünya gündeminde haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hafize Gaye Erkan'ın istifası dünya gündeminde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:T24

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  2. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  3. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  4. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  5. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  6. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  7. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  8. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  9. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  10. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  11. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  12. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  13. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  14. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
  15. 02:17 İphone kullananlar artık web olmadan da erişebilecek: İşte yeni özellik!
  16. 02:15 Erdoğan, saldırıya maruz kalan öğretmene telefon açtı
  17. 02:14 Pastane usulü kurabiye için ihtiyacınız olan 1 bardak!
  18. 02:13 İYİ Parti'nin yeni Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyeleri belirlendi
  19. 02:13 Pastane tadını bulamayan bu tarifi denesin! En güzel un kurabiyesi tarifi
  20. 02:12 Özel'den İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu'na tebrik mesajı geldi
Gündem Haberleri