HASARLI KALPLER ARAŞTIRMASI: Seks sırasında salgılanan hormon, kalp krizi geçirenlere iyi geliyor

HASARLI KALPLER ARAŞTIRMASI: Seks sırasında salgılanan hormon, kalp krizi geçirenlere iyi geliyor

HASARLI KALPLER ARAŞTIRMASI: Seks sırasında ... ABD'deki Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma “aşk hormonu” olarak da adlandırılan oksitosin'in "hasarlı kalpleri" iyileştirdiğini ortaya koydu.

Journal Frontiers in Cell and Developmental Biology adlı bilimsel dergide çıkan makaleye göre, cinsel ilişki sırasında salgılanan “oksitosin” adlı hormon, kalp krizi geçirmiş hastaların iyileşmesine katkı sağlıyor. Makaleye göre, bu hormon, kalp krizi geçirenlerde ”kök hücre üretimini artırarak hasarlı organın iyileşmesine" katkı sağlıyor.

Euronews'te yer alan habere göre makalede yayımlanan verilerin, laboratuvarda yetiştirilen insan dokusuna ve kendilerini onarma konusunda olağanüstü bir yeteneğe sahip olan zebra balığı üzerinde yapılan deneylere dayandığı bildirildi.

"İnsanlarda kalp yenilenmesi için potansiyel yeni tedavilere kapı açtığını gösteriyoruz"

Michigan Eyalet Üniversitesi’ndeki Biyomedikal Mühendisliği bölümünde görevli Profesör Aitor Aguirre yeni buluşla ilgili olarak, "Biz burada, aşk hormonu olarak da bilinen ve bir nöropeptid olan oksitosinin, zebra balığı ve insan hücre kültürlerinde yaralı kalplerde kalp onarım mekanizmalarını aktive edebildiğini ve insanlarda kalp yenilenmesi için potansiyel yeni tedavilere kapı açtığını gösteriyoruz." ifadesini kullandı.

“İyi hissetme hormonu”

Oksitosin hormonunu, ereksiyon ve orgazmı uyardığı, kadınlarda spermlerin yumurtalığa ulaşmasına da katkı verdiği biliniyor. Beyindeki hipotalamus tarafından üretilen bu hormon, hipofiz bezi tarafından salgılanıyor. Bu hormonun fazla olmasının ise seks bağımlılığı ile de doğrudan bir bağlantısı bulunuyor.

Oksitosin ayrıca fizeksel egzersizden sevişmeye kadar birçok zevkli duygunun temeli olarak tanımlanıyor. Cinsel ilişki ve egzersiz dışında oksitosin, vücut tarafından emzirme ve doğum sırasında üretiliyor. Sosyal bağları desteklemesi ve güçlendirmesiyle itibarıyla “iyi hissetme hormonu” olarak da tanımlanıyor.

Oksitosin kalp hasarını nasıl iyileştiriyor?

Yapılan araştırma oksitosin hormonunun kök hücreleri kalbin dış katmanından, orta katmanına hareket etmesi için uyarabileceğini ortaya koydu.

Buna göre, bu kök hücreler daha sonra kardiyomiyositlere dönüşüyor. Kardiyomiyositler, kalbin kasılmasını sağlayan kas hücreleri olarak biliniyor. Kalp krizinden sonra ölen bu kas hücreleri doğaları gereği kendilerine yenileyemiyor.

Bu bilimsel araştırma, oksitosinin kalp krizi geçiren hastanın, kalbinin yenilenmesini desteklemekte kullanılabileceği savını ortaya koyuyor.

Zebra balıklarında görüldü

Bilim insanları, kalplerinin bir kısmı zarar görmüş zebra balıklarındaki kalp onarım mekanizmalarını inceledikten sonra oksitosinin bu konuda vereceği katkının insanlar için de geçerli olabileceği sonucuna vardı.

Bunun ardından yapılan açıklamalarda ise oksitosinin deney ortamında insan dokusu üzerinde de benzer bir etki gösterdiği ortaya çıktı.

Profesör Aguirre bununla birlikte, oksitosinin kendisinin dolaşımda kısa ömürlü olması ve bu yüzünden bunun insanlardaki etkilerini düşürebileceği gerçeğini göz ardı etmeden çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

Oksitosin klinikte başka nedenlerle yaygın şekilde kullanıldığı kaydeden Aguirre bu nedenle onu kalbi hasar görmüş hastaların kullanımına uygun hale getirmenin olası olduğunu savundu.

Aguirre, kalpdeki hasarını onarımı için sadece kısmi olsa bile, bu hormonun hastalar için faydaları çok büyük olabileceği ve bu yönde gelecekte ilaçlar geliştirilebileceğini savundu.

"HASARLI KALPLER ARAŞTIRMASI: Seks sırasında salgılanan hormon, kalp krizi geçirenlere iyi geliyor" haberi, 01 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan HASARLI KALPLER ARAŞTIRMASI: Seks sırasında salgılanan hormon, kalp krizi geçirenlere iyi geliyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HASARLI KALPLER ARAŞTIRMASI: Seks sırasında salgılanan hormon, kalp krizi geçirenlere iyi geliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  2. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  3. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  4. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  5. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  6. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  7. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  8. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  9. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  10. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  11. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  12. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  13. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  14. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  15. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  16. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  17. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  18. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  19. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  20. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
Sağlık Haberleri