Hatay'da nesli tükenen dağ ceylanlarının yaşam alanı taş ocağı için tahsis edildi

Hatay'da nesli tükenen dağ ceylanlarının yaşam alanı taş ocağı için tahsis edildi

Hatay'da nesli tükenen dağ ceylanlarının yaş... Hatay Kırıkhan ilçesindeki Başpınar köyü çevresi ‘Gazella gazella’ olarak da bilinen dağ ceylanlarının Türkiye’de yaşadığı tek alan. Bu alan taş ocağı için tahsis edildi.

Taş ocağı sadece dağ ceylanlarının yaşam alanını değil, bölge halkının geçim kaynağını da elinden alacak. Çünkü halk geçimini tarım ve küçük baş hayvancılıktan sağlıyor: “Bizi üçüncü sınıf insan bile saymıyorlar. Öyle bir şey olmuş ki kimde para varsa onun lafı geçiyor. Ceylanları da ciddiye alan yok buradaki hayvancıları da ciddiye alan yok.”

Bölge halkı bu projenin durdurulması için cumhurbaşkanlığına karşı dava açtı. Ama bölgede daha önce açılan emsal davalar iki-üç ay içerisinde sonuçlanırken bu 14 aydır sonuçlanmadı: “Mahkemeye sunduğumuz belgeler zaten bakanlığın yaptığı çalışmalar.”

2017’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hatay Dağ Ceylanı Tür Eylem Planı hazırlatılmıştı. Bu çalışmayla türün yayılış alanının yaklaşık 135 kilometrekare olduğu belirlenmişti.

 

Bu veriler baz alınarak 24 Aralık 2019’da 1885 sayılı cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 133 kilometrelik bir alan Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatını Geliştirme Sahası (YHGS) olarak ilan edilmişti. 2020’de de alanın yönetim planı hazırlanmıştı.

Ama 5 Haziran 2021’de Resmi Gazetede yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararıyla yaklaşık 8 kilometrekarelik bir alan YHGS’nın dışına çıkarılmıştı.

Yani bilimsel verilerle hazırlanan YHGS alanı herhangi bir gerekçeye dayandırılmadan bir gecede daraltılmıştı.

2012’den 2019’a kadar dağ ceylanlarının yaşam alanı bölgede üç farklı firma tarafından çimento fabrikası kurulması gündeme geldi. Bunların hepsi yargı yoluyla durduruldu.

Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre, Hatay Kırıkhan ilçesindeki Başpınar köyü sakinleri ve çevre aktivistleri bölgede madencilik faaliyetleri istemiyor. Çünkü bölgenin habitatı çok önemli ve hassas.

Bir diğer nedense, bölge köylünün tek geçim kaynağı. Çünkü tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorlar.

‘Yargıya müdahale mi var?’

Madencilik faaliyetlerinin önüne geçebilmek için 2019’da bölgede yürütülen çalışmalar raporlandı. Yaklaşık 133 bin dönümde dağ ceylanının yanı sıra uzun kulaklı çöl kirpisi ve çizgili sırtlanlar da var.

Bu rapordan sonra bölge Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatını Geliştirme Sahası ilan edildi. Ama bu kararı aldıktan dört ay sonra hiçbir gerekçe göstermeden 8 bin dönümü (700 futbol sahası büyüklüğünde) cumhurbaşkanlığı kararıyla tekrar geri çıkardılar.

Bu, dağ ceylanlarının yaşam alanı tehdit eden bir oran. Ayrıca bölge halkı bunun 8 bin dönümle sınırlı kalmayacağından da endişeli. Bu işlemin emsal gösterilerek diğer maden firmalarının da bölgeden alan koparabileceği görüşünde. Yani 8 bin dönümle başlayan mesele 133 bin dönüme kadar ilerleyebilir.

Zaten bölgede birçok maden ocağı ve çimento fabrikaları var.

Bölge halkı yürütmenin durdurulmasıyla ilgili cumhurbaşkanına karşı dava açtı. Normalde iki ay içinde sonuçlanması gereken süreç 14 aydır devam ediyor.

Vatandaşlar “Mahkemeye sunduğumuz belgeler zaten bakanlığın yaptığı çalışmalar” dedi ve sürecinin bu kadar uzamasını sorguladılar: “Yargıya müdahale mi var?”

‘Kimde para varsa onun lafı geçiyor’

Başpınar köyünde hayvancılıkla uğraşan Beyazıt Sayar da şunları söyledi: “Bizi üçüncü sınıf insan bile saymıyorlar. Öyle bir şey olmuş ki kimde para varsa onun lafı geçiyor. Ceylanları da ciddiye alan yok buradaki hayvancıları da ciddiye alan yok.

Benim dedem orada koyun güttü zamanında 10 çocuk büyüttü. Benim babam orada koyun güttüğü sekiz çocuk büyüttü. Benim dört çocuğum var o alan da giderse benim bu saatten sonra ne yapacağım?”

Orada faaliyette olan firmayı CİMER’e de şikayet ettiklerini söyledi Sayar: “Sesimizi bir tülü yüksek yerlere duyuramadık. Koyun otlattığımız yerde adam taşı patlatıyor taş gelip koyunun ortasına düşüyor. Jandarmaya şikayet ediyoruz bunu, gelen jandarma bile oradaki şantiyeciyi koruyor.”

 

"Hatay'da nesli tükenen dağ ceylanlarının yaşam alanı taş ocağı için tahsis edildi" haberi, 22 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 22 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Hatay'da nesli tükenen dağ ceylanlarının yaşam alanı taş ocağı için tahsis edildi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hatay'da nesli tükenen dağ ceylanlarının yaşam alanı taş ocağı için tahsis edildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:25 Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar sonrasında iptal edildi
  2. 17:08 Belediye başkanı seçilen 4 CHP’li ismin milletvekilliğinin sona verildiği açıklandı
  3. 17:04 ABD, İran'a yeni yaptırım hazırlığında! Kapsamı neler olacak?
  4. 17:04 Güney Koreli K-Pop Yıldızı Park Bo Ram Aniden Yaşamını Yitirdi
  5. 17:00 Galatasaray, Siltaş Yapı Pendikspor Maçı İçin Florya'da Hazırlıklara Başladı
  6. 16:59 AK Parti İl Başkanı Ali Çetin açıkladı: "Teleferik kazası adli bir olaydır"
  7. 16:56 ‘Erdoğan ile arasında kriz var’ iddialarına Şimşek’ten yalanlama geldi
  8. 16:52 Trump’ın tarihi 'sus payı' ödemesine ilişkin açılan dava başladı
  9. 16:50 Tacikistan'dan Türkiye'ye vize zorunluluğu getirildi
  10. 16:45 Rus Büyükelçi'den şaşırtan açıklama: 'ABD, Türk Şirketlerini Terörize Ediyor'
  11. 16:42 John Kirby açıklamada bulundu: İran İsrail saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi mi?
  12. 16:39 Yerel seçimin ardından ankette şaşırtan sonuç: CHP farkı açıyor
  13. 16:37 Fenerbahçe'nin efsane kaptanı siyasete adını yazdırdı!!
  14. 16:33 Migros’tan Nisan fırsatı! 30-40-50 TL’lik fırsatlar başladı: Bu ürünler stok yapılıyor
  15. 16:30 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
  16. 16:25 Vergi yükü düşük olan gaza bastı: Düşük olanlar yaşadı
  17. 16:18 Paris Hilton, Taylor Swift İçin VIP alandan çıkarıldı
  18. 16:17 Fenerbahçe'ye Yıldız İsimden Müjdeli Haber Var!
  19. 16:15 Elden kira ödemeyin! dikkat sizin de başınız yanabilir
  20. 16:12 Besiciler çoban bulamamaktan dertli: 40 bin lira maaş veriyoruz ama istemiyorlar!
Çevre Haberleri