Hava sıcaklıklarındaki düşüş depresyona neden olur mu?

Hava sıcaklıklarındaki düşüş depresyona neden olur mu?

Hava sıcaklıklarındaki düşüş depresyona nede... Hava sıcaklığı düşüşünün insan psikoloji ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Uzm. Klinik Psikolog Selin Küçük mevsimsel depresyon uyarısı yaptı.

Hava sıcaklığı düşüşünün insan psikoloji ile doğrudan ilişkili olduğunu belirten Uzm. Klinik Psikolog Selin Küçük, “Sonbaharda zayıflayan güneş ışınları mutluluk hormonunun salgılanmasını azaltır, uyku hormonunun üretimini arttırır ve bu artış ve azalış beyin kimyasının değişmesine, buna bağlı olarak da depresyona yol açabilir” dedi.

Mevsimsel depresyonun sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkabileceğini kaydeden Medicana Kadıköy Hastanesi Uzm. Klinik Psikolog Selin Küçük, “Havadaki bu değişimler bizlerin de ruhsal değişimler yaşamasına neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda hava sıcaklığının ve gün ışığının insan psikolojisine etkileri olduğu bilinmektedir” diye konuştu.

HAVA DURUMUNUN İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ
Havalardaki ani değişimler sonucunda biyolojik ve ruhsal değişimler yaşandığını söyleyen Küçük, “Kış aylarında daha yorgun, düşük enerjili ve yüksek kalorili yiyecekler tüketmeyi tercih ederken, bahar aylarında bitkilerde de olduğu gibi daha canlı, enerjimizin daha yüksek ve daha az kalorili yiyecekler tüketmeyi tercih ederiz. Havadaki ani değişimler sonucunda: depresyon, aşırı duygusallık, hassaslık veya çatışmaya meyilli olma durumu, yorgunluk hali, eklem ve baş ağrıları, uykuya dalmada problemler veya aşırı uyuma, yeme değişimleri gibi kişiden kişiye farklılık gösteren durumlar ortaya çıkabiliyor” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“Genelde yağmurlu, kapalı havalarda insanların enerjisinin azalmış, daha içe dönük ve karamsar bir ruh hali içerisinde olduklarını, aşırı sıcak havalarda da çatışma içerisine daha çabuk giren, sabırsız, halsiz ve yorgun bir ruh hali içerisinde olduklarını bilinmektedir. Güneşli, açık, temiz bir havanın insan psikolojisi üzerinde olumlu etkileri vardır. Dünyanın en büyük enerji kaynağı olan güneş bizlerin de biyolojik ve ruhsal durumlarını etkilemektedir. Yapılan araştırmalarda güneş ışığının vücudumuzdaki serotonini artırdığı bilinmektedir.”

'SEROTONİN SEVİYESİNİN DENGEDE OLMASI ÖNEM TAŞIYOR'

Serotonin seviyesinin önemine dikkat çeken Küçük, “Serotonin, psikolojimizin dengede olmasını sağlayan, zindelik, mutluluk, canlılık hissi veren, uyku döngümüzün düzenlenmesine yardımcı olan dikkatimizi toplamamızı destekleyen, beyindeki hücreler arasındaki iletişimi sağlayan bir kimyasaldır. Serotonin eksiliğinde, yorgun ve sıkılgan ruh hali, kaygıların artması, mutsuzluk, uykuya dalmakta veya uykuya geçişlerde güçlük çekme gibi durumlar ortaya çıkabilir. 

Bu yüzden serotonin seviyesinin dengede olması psikolojik ve fizyolojik sağlık açısından önem taşımaktadır. Bu seviyeyi dengede tutabilmek için: egzersiz yapmak, gün ışığında zaman geçirmek, stresten uzak durmak gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

 

"Hava sıcaklıklarındaki düşüş depresyona neden olur mu?" haberi, 05 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 05 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Hava sıcaklıklarındaki düşüş depresyona neden olur mu? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hava sıcaklıklarındaki düşüş depresyona neden olur mu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  2. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  3. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  4. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  5. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  6. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  7. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  8. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  9. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  10. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  11. 00:02 Çok popüler bir Türk helva markasının ürünlerinin toplatılması kararı alındı!
  12. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  13. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  14. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  15. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  16. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  17. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  18. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  19. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  20. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
Yaşam Haberleri