Havale ve EFT işlemleri yaparken dikkat! Açıklama kısmını boş bırakmayın!

Havale ve EFT işlemleri yaparken dikkat! Açıklama kısmını boş bırakmayın!

Havale ve EFT işlemleri yaparken dikkat! Açı... Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, bazı bankaların bankacılık işlemleri hakkında yetersiz bilgilendirme sağladığını belirtti. Havale ve EFT işlemlerinde açıklama kısmına detaylı bilgi yazılmasının önemine vurgu yaparak, bu uygulamanın önemini açıkladı.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT veya havale ile para gönderen tüketicilere yönelik uyarıda bulunarak, "Havale veya EFT işlemleri, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, olası uyuşmazlık durumlarında tüketiciler sorunlarla karşılaşabilir ve konunun yargıya taşınması zorlaşabilir" dedi.

Ergün Kılıç, bankacılık sistemi üzerinden yapılan para transferlerinde olası sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mobil bankacılığın yaygınlaşmasıyla birlikte havale ve EFT işlem sayılarında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Kılıç, Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre 2023 yılında günde ortalama 12 milyon EFT ve 10 milyon havale işlemi gerçekleştirildiğini belirtti.

"BANKACILIK BİLGİLERİ DOĞRU YAZILMIYOR, DİKKAT EDİLMELİ"

 

Ergün Kılıç, para transferi yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler olduğunu belirterek, "Tüketiciler havale/EFT yapmadan önce, alıcının IBAN numarasını ve adını doğru yazdığını kontrol etmeli. Yapacağı yanlışlık nedeniyle IBAN'a yapılan havale tutarını geri alamayabilirler. Havale-EFT yoluyla para gönderirken, açıklama kısmına alıcının kim olduğu ve işlemin ne için yapıldığına ilişkin detaylı bilgi yazılmalı. Bankacılık işlemleri sırasında doğru yazılmayan bilgiler tüketicilerin başını ağrıtabilir," ifadelerini kullandı. 

Kira ödemeleri ve internet üzerinden yapılan alışveriş gibi durumlarda açıklama kısmının büyük önem taşıdığını ve bu bölümün uyuşmazlıklarda delil niteliği taşıdığına dikkat çeken Ergün Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Havale veya EFT, ödemelerin yapıldığının kanıtıdır. Açıklama kısmına önem verilmezse, herhangi bir uyuşmazlık ve konunun yargıya taşınması durumunda tüketicileri sorun yaşayabilir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde dekontlardaki açıklamaların resmi belge niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle işlem esnasında hem dikkatli olunmalı hem de işlemi tamamladıktan sonra dekontlar makul süre saklanmalıdır."

Ergün Kılıç, tüketicilerin, hesaplarına gelen şüpheli işlemlerde bankayla iletişime geçmesi gerektiğini dile getirerek, gönderenin kim olduğu ve havalenin ne için yapıldığının doğrulanmasının önem taşıdığını anlattı.

 

"EK HESAPLARIN LİMİT ARTIŞI İÇİN SİGORTA ZORUNLULUĞU GETİRİLEMEZ"

Tüketicilerin bu alanda yaşadığı bir diğer sorunun da ek hesaplarla ilgili olduğuna vurgu yapan Ergün Kılıç, ek hesap limitini artırmak isteyen tüketicilerin hayat sigortası zorunluluğu ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

 

Ergün Kılıç, bunun tüketici haklarına aykırı olduğunu ve yasal olmadığını belirterek, "Bankalar, ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamaz. Yasada bu açıkça yazılıdır," ifadelerini kullandı. 

Bu durumla karşılaşan tüketicilerin öncelikle müşteri hizmetlerine başvurması gerektiğini bildiren Ergün Kılıç, şunları kaydetti:

"Bankadan tatmin edici cevap almazlarsa Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna şikayette bulunabilirler. Ayrıca tüketici hakem heyetlerine başvurabilirler. Tüketici hakem heyetleri ilçelerde kaymakamlıklarda veya illerde il ticaret müdürlüklerinde görev yapıyor. Ayrıca tüketiciler e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilir"

"Havale ve EFT işlemleri yaparken dikkat! Açıklama kısmını boş bırakmayın!" haberi, 01 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 01 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Havale ve EFT işlemleri yaparken dikkat! Açıklama kısmını boş bırakmayın! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Havale ve EFT işlemleri yaparken dikkat! Açıklama kısmını boş bırakmayın! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 15 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:59 Öğretmen Atamalarında Mülakat Yarıya İndirilecek: Bakan Tekin'den Açıklama
  2. 22:50 Hangi emekliler emlak vergisi ödemeyecek?
  3. 22:50 Çin'de Emlak Sektörüne Canlılık Getirecek Yeni Politikalar Yolda
  4. 22:48 İBB HPV aşısı başvurusu nasıl yapılır?
  5. 22:47 İstanbul'da hava yarın nasıl olacak? 16 Mayıs 2024 hava tahmini
  6. 22:45 Galatasaray, Fenerbahçe derbisi için antrenmanda!
  7. 22:45 İş Bankası resmen duyurdu!: İşte yeni kampanya!
  8. 22:42 Dudağınız eğer bu şekilde ise özgüvensizliğe yol açabilir!: Basit bir işlemle düzeltilebiliyor!
  9. 22:42 Brent Petrolü Varil Fiyatı 83 Doların Altına Düştü
  10. 22:41 MHRS randevu alırken dikkat edilmesi gerekenler: 15 Gün kuralı ve detaylar
  11. 22:38 Altın sahipleri için müjdeli bir haber geldi, uzun zamandır beklenen gelişme sonunda gerçekleşti
  12. 22:37 Evdeki karıncaları yok etmenin kesin çözümü!: İşte o yöntemler!
  13. 22:37 Yemek servisinde sıklıkla yapılan hatalar nelerdir?
  14. 22:37 Eminönü'nde Tarihi Mısır Çarşısı'nda Yangın: Hızlı Müdahale Hasarı Önledi
  15. 22:34 Hobi bahçesi olan o kişilere 500 bin TL ceza!: Hem alan hem de satan tehlikede!
  16. 22:31 TSK Irak'ta 12 PKK'lı Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
  17. 22:29 Birlikte yıkanmaması gereken çamaşırlar neler?
  18. 22:26 Etkili bir CV nasıl yazılır?: CV yazarken nelere dikkat etmelisiniz?
  19. 22:26 NBA Play-off Yarı Finaallerinde Denver Nuggets ve New York Knicks Öne Geçti
  20. 22:23 Türkiye'nin Mobil Liderliği: Yüksek Kullanım Süresi, Düşük Gelir!
Türkiye Haberleri