HDP 'Çiftçilerin sorunları araştırılsın' demişti: AK Parti ve MHP reddetti

HDP 'Çiftçilerin sorunları araştırılsın' demişti:  AK Parti ve MHP reddetti

HDP 'Çiftçilerin sorunları araştırılsın' dem... TBMM Genel Kurulu’nda, HDP’nin çiftçilerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesi Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi oylarıyla reddedildi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “8,4 lira olan doları 17,30 liraya çıkartan siyasi deha kim” diye sordu. İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Venezuela buğday üretemiyor ki lakin olsun, yalan rüzgârları bir Asya'ya aşıyor, bir Afrika'ya, şimdi Güney Amerika'ya. Allah sizi ıslah etsin ya, böyle mi yöneteceksiniz Türkiye'yi” diye tepki gösterdi. CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, 4 milyon 800 bin hektar arazinin tarım dışına çıkarıldığını belirtti.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün HDP’nin çiftçilerin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi görüşüldü.

"8,4 lira olan doları 17,30 liraya çıkartan siyasi deha kim?"

HDP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, mayıs ayında tarım ürünleri üretici fiyat endeksinin yüzde 154,97 arttığını belirterek, “Bakın, çok basit bir bakkal hesabı yapalım: 2021 haziranı ile 2022 haziranını kıyaslayalım. 1 dolar 8,4 liraydı, petrolün varili ise 72,66 dolardı, yani bir varil petrolün bize maliyeti 610 liraydı o zaman. Bu sene, 1 dolar 17,30 lira ve brent ham petrolünün varili 123,44 dolara çıkmış. Hesaplayacak olursak petrolün varili şu anda 2 bin 135 liraya mal oluyor. Şimdi, denecek ki: ‘Ya, 72 dolardan 123 dolara çıkmış, demek ki dünyada petrol fiyatlarında artış var, bundan biz de etkileniyoruz.’ Doğru, peki, şunun izahı ne? 8,4 lira olan doları 17,30 liraya çıkartan siyasi deha kim? Bu zihni sinir proje nereden kaynaklanıyor? 8,4 liradan 17,30 liraya doları fırlatan şey ‘faiz sebep, enflasyon sonuçtur’ tezidir” diye konuştu.  

Enflasyonun yüksek olmasının sebebinin yanlış politikalar olduğunu belirten Turan, yanlış politikalar değişmeden bu konuda ileri doğru bir adımın atılmasının mümkün olmadığını söyledi.

"Allah sizi ıslah etsin ya, böyle mi yöneteceksiniz Türkiye'yi"

İyi Parti Grubu adına konuşan Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Şunu bana bir anlatım. Sudan'da tarım... Bir anlatın, ne yaptınız. Yetmedi, bu defa dediler ki: ‘Nijerya.’ Hani, denizi olmayan ülkelerle deniz anlaşması yaptıkları gibi şimdi de ‘Venezuela'da buğday üreteceğiz.’ Allah Allah. Venezuela buğday üretemiyor ki lakin olsun, yalan rüzgârları bir Asya'ya aşıyor, bir Afrika'ya, şimdi Güney Amerika'ya. Allah sizi ıslah etsin ya, böyle mi yöneteceksiniz Türkiye'yi” diye sordu.

"4 milyon 800 bin hektar arazi tarım dışına çıkartıldı"

CHP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “AKP plansız, programsız bir tarım politikası uyguladığı için çiftçilerimizin borcu 255 milyar lirayı geçmiş, bir çuval gübre alamıyor çiftçimiz. Ülkemizde, Anadolu'da yem ham maddesi arpa, buğday, soya, mısır yetişmesine rağmen hayvan üreticimiz, besicimiz 380 liraya, 390 liraya yem alamıyor; ineklerimiz karnındaki yavrularla kesime gidiyor. Çiftçimiz, üreticimiz, üretimden uzaklaşıyor. 4 milyon 800 bin hektar arazi tarım dışına çıkartıldı. Şu anda, çiftçilerimizin zarar ettiği gerekçesiyle 6,1 milyon hektar arazi ekilip dikilmiyor” dedi.

HDP’nin önergesi, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi oylarıyla reddedildi.

 

"HDP 'Çiftçilerin sorunları araştırılsın' demişti: AK Parti ve MHP reddetti" haberi, 16 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 16 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan HDP 'Çiftçilerin sorunları araştırılsın' demişti: AK Parti ve MHP reddetti haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP 'Çiftçilerin sorunları araştırılsın' demişti: AK Parti ve MHP reddetti 2023 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 10 Aralık 2023 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:15 Huawei'nin Yeni Elektrikli Otomobili Avatr 12 Türkiye Pazarında
  2. 12:00 Chery: TIGGO 7 en fazla satan model oldu
  3. 11:20 NBA'in sezon için turnuvasını Los Angeles Lakers kazandı
  4. 10:41 'Nursuz pislik' hakaret sayılmadı
  5. 10:26 Çalışma ekibine göre ittifaksız seçimde Ekrem İmamoğlu'nun 6 avantajı
  6. 10:18 Yasa dışı bahiste "kiralık hesap" tuzağı
  7. 10:14 Çanakkale'deki 57 bin metrekarelik Sümerbank arazisi rezerv yapı alanı ilan edildi
  8. 09:45 Kurtlar Vadisi'nin meşhur oteli Sözbir Otel'in sahibi Serdar Sözbir'e silahlı saldırı
  9. 09:39 Lewis Hamilton 2023 Formula 1 üçüncülüğü kupasını alıp başkasına vermiş
  10. 09:34 Sinan Akçıl ile 4 yılda iki kez evlenip boşanan Burcu Kıratlı: Eksikliğini hissetmiyorum
  11. 09:29 31 yıl hapis cezası bulunan firari 12 yıl sonra yakalandı
  12. 09:26 İfade vermişti: Pensilvanya Üniversitesi Rektörü'nden 'antisemitizm' istifası
  13. 09:23 Şarkıcı Kurtuluş Kuş’un beraat kararında “siyasi bağlantı” iddiası
  14. 09:17 Bursa'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: Baba-oğul-torun gözaltında
  15. 08:55 Ozan Gündoğdu: Adaletin bir motokurye cinayetiyle sınavı
  16. 08:52 Dev ihaleyle Rönesans’a 24 milyar TL ödenecek
  17. 08:47 Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun ölümüne sebep olduğu kuryenin eşi: Polis, intihar ettiğini söyledi
  18. 08:41 Opel, hayvansal ürün içermeyen vegan iç kaplamalar sunuyor
  19. 08:37 Babala TV'nin ilk dizisi Olay Yeri'nin yayın tarihi açıklandı
  20. 08:35 Yılın Erkeği seçilen Kenan İmirzalıoğlu: Mesele erkek olmak değil, mesele beyefendi olmak
Politika Haberleri