HDP'nin 3'ü büyükşehir 13 belediyesine kayyum atandı!

HDP'nin 3'ü büyükşehir 13 belediyesine kayyum atandı!

HDP'nin 3'ü büyükşehir 13 belediyesine kayyu... 31 Mart Yerel Seçimleri HDP'nin kazandığı birçok belediyeye kayyum atandı. Aralarında Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin de

31 Mart Yerel Seçimleri HDP'nin kazandığı birçok belediyeye kayyum atandı. Aralarında Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin de bulunduğu 13 belediye eş başkanı görevinden uzaklaştırılırken, yerlerine İçişleri Bakanlığınca görevlendirilen 'Belediye başkan vekilleri' atandı.

Görevden alınan belediye başkanlarının çoğu ya terör soruşturması kapsamında tutuklandı ya da haklarında başlatılan soruşturma devam ediyor.

Salı günü, HDP'li Cizre Belediye Başkanı Mehmet Zırığ'ın yerine Kaymakam Davut Sinanoğlu kayyum olarak atandı. Zırığ hakkında "suçu ve suçluyu övme", "terör örgütü propagandası yapma" suçlarından soruşturma başlatılmıştı.

Geçtiğimiz hafta, 22 Ekim günü Van'ın Erciş ilçesinin HDP'li Belediye Başkanı Yıldız Çetin yerine Erciş Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu, "Belediye Başkan Vekili" olarak görevlendirildi.

Euronews'in haberine göre; "Terör örgütü PKK/KCK'ya üye olmak, yardım ve yataklık etmek" ve "Terör örgütüne eleman temin etmek" iddialarıyla gözaltına alınan Çetin, aynı gün içerisinde tutuklandı.

18 Ekim'de ise Hakkari Belediyesi ile Nusaybin ve Yüksekova ilçe belediyelerine kayyum atandı.

HDP'li Hakkari Belediye Başkanı Cihan Karaman, Nusaybin Belediye Başkanı Semire Nergiz ve Yüksekova Belediye Başkanı Remziye Yaşar, terör soruşturması kapsamında tutuklandı.

Karaman yerine Hakkari Valisi İdlis Akbıyık, Nergiz yerine Nusaybin Kaymakamı Mehmet Balıkçılar, Yaşar yerine ise Yüksekova Kaymakamı Osman Doğramacı "Belediye Başkan Vekili" olarak görevlendirildi.

Eylül ayında Erzurum Valiliği, HDP'li Karayazı Belediye Başkanı Melike Göksu'nun yerine Kaymakam Mesut Tabakcıoğlu'nu belediye başkan vekili olarak görevlendirdi. "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan verilen 7,5 yıl hapis cezası Yargıtayca onandığı için gözaltına alınan Göksu ise çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Diyarbakır'daki terör saldırısıyla ilgili tutuklanan HDP'li Kulp Belediye Başkanı Mehmet Fatih Taş'ın yerine de Kulp Kaymakamı Mustafa Gözlet kayyum olarak atandı.

Yine Eylül ayında CHP Eskişehir il yönetimine, 45 gün içinde olağanüstü kongreye gitmek üzere mahkeme kararıyla kayyum atandı.

Ağustos ayında Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyeleri başkanları yerine, söz konusu illerin valileri İçişleri Bakanlığınca "başkan vekili olarak" görevlendirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, "PKK/KCK terör örgütü ve uzantılarının bazı belediye başkanları aracılığıyla belediyelerin imkanlarını illegal amaçlar için kullandıkları" iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı.

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mardin Valisi Mustafa Yaman, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, söz konusu illlere belediye başkan vekili olarak atandı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Raportörü Kati Piri, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi. Piri, "Tekrar. Halkın iradesine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarının değiştirilmesi?" ifadelerini kullandı.

SELÇUK MIZRAKLI TUTUKLANMIŞTI

Görevden alınarak yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, gözaltına alındıktan sonra 22 Ekim'de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Soylu: İstanbul ve Ankara için kayyum söz konusu değil

Diyarbakır, Van ve Mardin belediyelerinden sonra İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerine kayyum atanıp atanmayacağı soruları bir süre gündemi meşgul etti.

Eylül ayının başlarında açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "İstanbul ve Ankara için böyle bir şeyin (kayyum) söz konusu olabilmesi mümkün değil." ifadelerini kullandı.

Kayyum nedir?

TDK'ya göre, kayyum belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse anlamına geliyor.

Devletin usulsüzlük yapılan özel kurumlara ya da şirketlere el koyarak atadığı yöneticilere kayyum adı veriliyor.

Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisi. Mahkeme tarafından atanan kayyumlar atandıkları makamın verdiği yetkileri kullanmaya devam ediyor.

"HDP'nin 3'ü büyükşehir 13 belediyesine kayyum atandı!" haberi, 29 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan HDP'nin 3'ü büyükşehir 13 belediyesine kayyum atandı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP'nin 3'ü büyükşehir 13 belediyesine kayyum atandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  2. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  3. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  4. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  5. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  6. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  7. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  8. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  9. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  10. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  11. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  12. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  13. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  14. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  15. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  16. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
  17. 08:04 Meteoroloji'den sağanak alarmı: Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı
  18. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  19. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  20. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
Politika Haberleri