HDP'nin yoksulluk önergesi 'Türkiye çok yüksek insani gelişmişlik seviyesinde' denilerek reddedildi
HDP'nin yoksulluk önergesi 'Türkiye çok yüks... HDP tarafından yoksulluğun araştırılması amacıyla meclise sunulan araştırma önergesi AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan “yoksulluğun kalıcı ve etkin bir hâl aldığı ve toplumun her kesimine yayılan bir durum hâlini almasının araştırılması"na ilişkin araştırma önergesi reddedildi.
Artı Gerçek'te yer alan habere göre TBMM Genel Kurulu’nda önergeye dair söz alan HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Türkiye’nin ciddi bir ekonomik krizde olduğunu söyledi. Türkiye'de 16 milyon insanın yoksulluk sınırının altında, 18 milyon insanın da yoksulluk sınırında yaşadığını belirten Katırcıoğlu, “Toplam olarak baktığımızda nüfusumuzun neredeyse yarısına yakını yoksulluk sınırının ya üstünde ya da altında yaşamakta” dedi. “Türkiye halkının önemli bir kısmı bir ekmeğe muhtaç hâle gelmiş durumda” diyen Katırcıoğlu, bu durumun sadece pandemiyle ilgili olmadığını sözlerine ekledi. Katırcıoğlu, MHP’nin askıda ekmek kampanyasına işaret ederek, şöyle konuştu: “Nasıl ki bir ekmeğe muhtaç olan insanlara ekmek vermek gibi bir fikir siyasi partilerimizin birinden çıkıyor, aslında şöyle bir fikir daha anlamlı olurdu gibi geliyor bana, Türkiye'de işsiz, yoksul kesimlere Hükûmetin bu insanlara karşılıksız -kredi olarak söylemiyorum- para vermesi lazımdı.”
"BUNU ANLAMIYORUM"
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, hükümetin "ekonomiyle ilgili bir problem yok" sözlerini eleştirdi. Yaşar, “İşsizlik rakamları büyürken, açlık sınırında yaşayan insanların sayısı artarken, enflasyon rakamları bir türlü düşmezken nasıl bir zenginlik oluyor; ben bunu anlamıyorum” diye konuştu.
"ASKIDA EKMEK KAMPANYASI YAZAR KASADAN SONRA EN BÜYÜK PROTESTODUR"
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise “Şu an biz konuşurken biri Mersin'de, biri Kızılay'ın göbeğinde 2 kişi intihar ediyor. Konuştuğumuz konu da yoksulluk. Tarihimizin hiç kuşkusuz en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıyayız, en büyük yoksulluğu yaşıyoruz” dedi. Ağbaba, şöyle devam etti: “Bu iktidar Türkiye'yi ekmeğe muhtaç etti. Kim söylüyor? Sizin sevgili ortağınız Devlet Bahçeli söylüyor. Yazar kasadan sonra yapılmış en büyük eylem askıda ekmek meselesidir. Biliyorsunuz, yazar kasa atılırken Sayın Bahçeli koalisyonun ortağıydı; şimdi de koalisyonun sınırsız ve sorumsuz ortağı. Sayın Bahçeli'nin üflediği ocak su istemiyor, ‘Maşallah!’ dediği çocuk kırk gün yaşıyor.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Müminin görevi varlıkta şımarmamak, yoklukta sabretmektir” sözlerine de yanıt veren Ağbaba, “Kim sabretsin? Senin, çift maaş verdiğin eşine, kendine çift maaş verdiğin "Perguleci Fahrettin" biraz sabretsin. Dört maaş beş maaş alan, sarayda danışmanlık yapan milletvekilleri sabretsin. Size son sözüm şu: Gemileri yürütüp İstanbul'u alanların torunları olduğunu iddia edenler, İstanbul'u yürütüp gemileri aldılar.” diye konuştu.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, askıda ekmek kampanyasıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi. Akçay, “Bugün Sayın Genel Başkanımız gerekli açıklamayı yapmış olmakla birlikte bizler de bu açıklamaları yaptık ama hâlâ anlamamakta ısrar edenler olduğunu görüyoruz. Bu, askıda ekmek kampanyasının, ekonomik ve siyasi eleştirilere dayanak gösterilmesi son derece yanlıştır. Yüzlerce yıllık gelenek ve göreneklerimize göre Sayın Genel Başkanımızın son derece mütevazı, insani ve asil düşüncelerle başlattığı bir kampanyadır. Kendi partilerinin bir kısım belediyelerinin askıda fatura kampanyalarını yürüttüklerini de biliyoruz. O yapılan siyasi bir kampanyadır. Bunun siyasi bir gerekçesi veya dayanağı da söz konusu değildir” dedi.
"AK PARTİ DÖNEMİNDE SOSYAL DEVLET İLKESİ VÜCUT BULMUŞTUR"
AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, “AK Parti döneminde Anayasa'nın sosyal devlet ilkesi vücut bulmuştur." dedi. Keşir, Türkiye’ye dair şu verileri sundu: “Dünya Bankası tarafından yayınlanan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Atlası'na göre ülkemiz dünyada mutlak yoksulluk oranını en hızlı azaltan ülke olmuştur. Gini katsayısındaki düşüş 2019 itibarıyla da devam etmiştir; 0,395'e gerilemiştir. 2006'da kişi başı geliri 1 doların altında olan vatandaşımızı bırakmadık AK Parti politikalarıyla, 2010 yılında 2,15 doların altında yaşayan vatandaşımızı bırakmadık; iktidara geldiğimizde bu ülkenin yüzde 30'u günlük 4,3 doların altında yaşıyordu, bunu da 2016 itibarıyla sıfırladık. 2002'den bu yana kayıt dışı istihdamı 16 puan geriye çektik. UNDP verilerine göre, 2002 yılında orta insani gelişmişlik seviyesinde olan ülkemiz, 2009 yılı itibarıyla yüksek insani gelişmişlik, 2019 yılı itibarıyla da çok yüksek insani gelişmişlik seviyesine yükseldi. 2002 yılında sadece 1,3 milyar dolar olan sosyal yardım harcamaları, 2020 yılı itibarıyla 55 milyar dolara çıkmıştır. OECD ülkelerinin 2020 Ekonomik Görünüm Raporu'na göre salgından en az etkilenen dünyanın 3'üncü ekonomisi Türkiye ekonomisidir.” HDP tarafından verilen yoksulluğun etkilerinin araştırılması amaçlı önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
"HDP'nin yoksulluk önergesi 'Türkiye çok yüksek insani gelişmişlik seviyesinde' denilerek reddedildi" haberi, 20 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 21 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan HDP'nin yoksulluk önergesi 'Türkiye çok yüksek insani gelişmişlik seviyesinde' denilerek reddedildi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. HDP'nin yoksulluk önergesi 'Türkiye çok yüksek insani gelişmişlik seviyesinde' denilerek reddedildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.