Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel kızını 6 yaşında evlendirmişti: Fotoğraflar ve ses kaydı ortaya

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel kızını 6 yaşında evlendirmişti: Fotoğraflar ve ses kaydı ortaya

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşe... Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.'ye altı yaşında gelinlik giydirildiğini kanıtlayan fotoğraflar ve ses kaydı ortaya çıktı.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'yi henüz altı yaşında imam nikahıyla evlendirdiği ve çocuğun her gün cinsel istismara uğradığının ortaya çıkmasının ardından yeni bilgilere ulaşıldı. 

Birgün gazetesi yazarı Timur Soykan, iddianameye giren fotoğrafları ve ses kaydını paylaştı.

"H.K.G.’nin iddianamede yer alan ifadesine göre; İstanbul Çengelköy’de yaşarken babası onu 29 yaşındaki müridi Kadir İstekli ile imam nikahıyla ‘evlendirdi’.

Bir gün sonra babası tarafından gönderildiği ve karşı komşuları olan Kadir İstekli’nin evinde cinsel istismar başladı. Kadir İstekli ona bunun bir oyun olduğunu söylüyordu. Yıllar sonra H.K.G. ifadesinde şunları söyleyecekti:

'Ben ağladım. Kadir evlendiğimizi söyledi. Annem, babam nasıl evliyse bizim de evli olduğumuzu anlattı. ‘Sen benim karımsın, ben senin kocanım’ dedi. ‘Evliler böyle oyunlar oynar ama bu oyun kimseye söylenmez’ dedi. Annem ile babam Kadir’e ‘Damadım’ diyordu.'

İddialara göre; ilk zamanlarda annesi karşı çıkmıştı. Ancak babası anne evde olmadığı günlerde H.K.G.’yı Kadir İstekli’nin dairesine gönderiyordu.

H.K.G. 13 yaşındayken nişan, 14 yaşındayken düğün yapıldı. Bu sırada baba Yusuf Ziya Gümüşel, İstanbul Sancaktepe’de Hiranur Vakfı’nın devasa ve kaçak külliyesini inşa ediyordu.

H.K.G. 6 yaşında evlendirildikten sonra Kadir İstekli tarafından fotoğraf stüdyosuna götürülmüş. 

 

Fotoğraflar: Birgün

'SAVCILIK DOĞUM KAYDINI İSTEMEDİ'

17 Ağustos 2012 günü çocuğu, annesi Fatma Gümüşel hastaneye götürdü. Bir doktor, polise haber verdi. Anne ve o zaman 14 yaşında olan H.K.G. kendisine ezberletilenleri söyledi. 17 yaşında olduğunu ve kendi rızasıyla evlendiğini anlattı.

Ancak savcılık akılalmaz biçimde doğum kaydı istemedi. Bunun yerine kemik yaşı testi için Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne sevk ettiler. Burada müritlerin araya girmesiyle teste 21 yaşındaki bir kadın sokuldu. 17 yaşında olduğunu söyleyen kızın kemik yaşı raporda 21 görünüyordu. Buna rağmen soruşturma kapatıldı. Bu dosyanın kapatılması için kimlerin devreye girdiğini halen bilmiyoruz.

'17 YAŞINA GELDİĞİNDE ANNE OLDU'

H.K.G., 17 yaşına geldiğinde anne oldu. Bir gün radyo programında evlendirilen küçük kız çocukları hakkındaki bir programı dinledi. Artık yaşadıklarının bir oyun olmadığını biliyordu ve bütün çocukluğu boyunca yaşadığı cinsel istismarın altında eziliyordu.

İddianamede yer alan ifadesine göre; tekrar içine kapandı, ailesine ve tarikata boyun eğdi. 18 yaşına geldiğinde resmi nikah kıyıldı. Gizlice kullandığı sosyal medya hesabından tanıştığı bir kadına yaşadıklarını anlattı. Bu kadın ona, kocasıyla konuşmasını kaydetmesini ve şikayetçi olmasını söyledi.

İddianameye sunulan bu ses kaydında H.K.G. '6 yaşında nikahımız kıyılmayaydı. Keşke babam ilişkiye izin vermeseydi… Yani bu sıkıntıların hiçbiri olmazdı' diye konuşuyor. 

Kadir İstekli’nin sözleri ise şöyle:

'Var mı yapacak bir şey onu söyle. Dönebiliyoz mu.'

Konuşma özetle şöyle devam ediyor:

H.K.G.: Ama telafi de olmuyo.

Kadir İstekli: 'Yani tam bir hatadır… Yanlış bir şey… Ha şu an ben kendi kız çocuğum olsa 6 yaşında evlendirir miyim. Evlendiririm. Ama o şekil bir şeye müsaade eder miyim. Etmem.'

H.K.G.: 'Babam nasıl düşünmedi.'

Kadir İstekli: 'Hocaefendi her şeyi dört dörtlük mü düşünüyo. Bırak sen de Allah Allah.'

H.K.G: 'Yani kızım daha küçük, 6 yaşında. İlişkiyi kaldırabilir mi, kaldıramaz mı, insan bunu bilmez mi…'

Kadir İstekli: 'Ben seni öyle görmemiştim. Öyle gittim işte. Ufaklığın öyle geçti dediğin gibi. Ne bileyim ya…'

 

H.K.G.: 'Annem saçlarımı tarar senin yanına gönderirdi beni.'

"VÜCUDUNDA MORLUKLAR VARDI"

H.K.G.’nin şikayetindeki ifadesine göre; bu konuşmadan sonra evde Kadir İstekli’nin cinsel saldırıları devam etti. Şikayetçi olduğu sırada vücudunda morluklar vardı.

İki yıl önce 30 Kasım 2020’de İstanbul Anadolu Savcılığı’nda şikayetçi oldu. Savcılığa, ses kaydının yanı sıra fotoğraflar sundu.

Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatma Gümüşel, ifadelerinde H.K.G.’nin 16 yaşında nişanlandığını ve 17 yaşında evlendiğini savundular. 6 yaşında evlendirilmediğini ve cinsel istismara uğramadığını öne sürdüler. Kadir İstekli konuşma kaydı için 'Sık sık 6 yaşında evlendiğimizi ve tecavüze uğradığını söylüyordu. Kavga büyümesin diye onu onaylıyordum' dedi.

Bu kez savcılık H.K.G.’nin doğum kaydını Sapanca Nüfus Müdürlüğü’nden istedi. 1998 doğumluydu, üstelik İstanbul’daki Fatih Özel Hastanesi’nde dünyaya gelmişti. Yani H.K.G.’nin ifadeleri doğrulandı. 2012’de doktorun ihbarıyla başlayan soruşturma sırasında sadece 14 yaşındaydı ve evlendirilmişti.

H.K.G.’ye 13 yaşında nişan yapılmış.

TUTUKLANMADILAR

30 Ekim 2022’de İstanbul Anadolu Başsavcılığı’nın iddianamesi tamamlandı. Savcı iddianamede H.K.G.’nin anne ve babasının istismara göz yumduğunu anlattı. Kadir İstekli, tarikat lideri baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatma Gümüşel’in zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı suçunu işlediklerini belirtti. Ayrıca savcı, Kadir İstekli’ye cinsel saldırı suçundan da ceza istedi.

Ancak 27 yıldan az olmayacak şekilde ceza istenmesine karşın Kadir İstekli, Yusuf Ziya Gümüşel ve Fatma Gümüşel tutuklanmadı.

'SAVCILIĞA 6 YAŞINDA ÇEKİLEN GELİNLİKLİ FOTOĞRAFLARINI VERDİ'

 İsmailağa cemaati ve Yusuf Ziya Gümüşel'in açıklamalarını paylaşan Soykan, iktidar ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sessizliğine dikkat çekti:

"Bu kahredici, utanç verici olayın unutulması beklendi.

Ancak…

H.K.G. savcılığa henüz 6 yaşındayken imam nikahı kıyıldığında çekilen gelinlikli fotoğraflarını vermişti. Ayrıca 13 yaşındayken nişan ve 14 yaşındayken düğün fotoğraflarını da dosyaya sunmuştu. Meslektaşım Murat Ağırel ile birlikte o fotoğraflara ulaştık. Bu fotoğraflar, bu çağda, laikliğin yok edildiği bu ülkenin utanç fotoğrafları olarak hiç unutulmamalı.

 Bir fotoğrafta H.K.G. gelinlik içinde. İfadesinde imam nikahı kıyıldığı gün Kadir İstekli’nin kendisini fotoğraf stüdyosuna götürdüğünü ve bu fotoğrafların çekildiğini anlatıyor. Diğer iki fotoğrafta ise tarikat kurallarına göre giyinen sarıklı, cübbeli ve sakallı Kadir İstekli’nin küçük kız çocuğuna sarıldığı görünüyor. Nişan fotoğrafında ise H.K.G. 13 yaşında ve kolunda bilezikler görünüyor. Kadir İstekli ona sarılıyor. H.K.G. bu fotoğrafların çekildiği dönemde cinsel istismarın kendisine bir oyun gibi gösterildiğini ifade ediyor. Bu fotoğrafların tüm gerçekleri ortaya koyduğunu ifade ediyor."

"Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel kızını 6 yaşında evlendirmişti: Fotoğraflar ve ses k." haberi, 07 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 07 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel kızını 6 yaşında evlendirmişti: Fotoğraflar ve ses k.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel kızını 6 yaşında evlendirmişti: Fotoğraflar ve ses k.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  2. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  3. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  4. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  5. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  6. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  7. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  8. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  9. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  10. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  11. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  12. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  13. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  14. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  15. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  16. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  17. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  18. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  19. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  20. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
Gündem Haberleri