Honda'nın işçilere ödediği yüklü tazminatın yüzde 40'ına devlet 'gelir vergisi' diyerek el koydu

Honda'nın işçilere ödediği yüklü tazminatın yüzde 40'ına devlet 'gelir vergisi' diyerek el koydu

Honda'nın işçilere ödediği yüklü tazminatın ... Honda’nın Türkiye’deki fabrikasını kapatmasının ardından, Türkiye’nin özeti denilebilecek olaylar silsilesi başladı. Honda işçilere yüklü miktarda tazminat ödedi, devlet ise 'gelir vergisi' adı altında bu paraların yüzde 40'ına el koydu.

Diken’den Ayşegül Kasap, Honda işçileriyle konuştu. Olay şöyle oldu; Honda, bir anda Türkiye’den çekilme ve fabrikasını kapatma kararı aldı. Bu karar, 1200 işçinin bir anda işsiz kalması anlamına geliyordu. İş bulmak, işsizlik oranları göz önüne alındığında hâlihazırda zorken, işçilere teselli olabilecek bir haber Honda’dan geldi. Şirket, işsiz kalan emekçilere yüklü miktarda tazminat ödeme kararı aldı. Kıdemlerine göre kimi işçiye 48 maaş, kimi işçiye 40 maaş tazminat verildi. Ne var ki işçilerin mutluluğu uzun sürmedi. Devlet işe el attı ve uzun süre işsiz kalma tehlikesi altında olan emekçilerin tazminatlarının yüzde 40’ına ‘gelir vergisi’ diyerek el koydu.

Ayşegül Kasap’a konuşan emekçiler yüzde 40’ın kendileri için çok büyük bir para olduğunu ifade ederek "Biz işsiz kalıyoruz diye bize bir şey sağlıyorlar, düşünüyorlar, para veriyorlar. Ancak neredeyse yarısını devlet alıyor" dedi.

Konuyu önce vergi dairesine dilekçeyle ilettiklerini, sonuç alamayınca ise mahkemeye gittiklerini söyleyen işçiler, şöyle konuştu:

"Dava açtık ama davaya ilk toplu bir şekilde girmedik. Avukatımız toplu bir şekilde girilirse kaybettiğimiz zaman dosya masrafları fazla olur dedi. Bize bir seçenek sundular. En eski elemanlar orta eski elemanlar yeni elemanlardan birer kişi. Üç dava açtık toplam, bu üç davadan olumlu sonuç aldık. Daha sonra bu davalardan olumlu sonuç elde edilince vergi mahkemesinde toplu dava açıldı. Davaların çoğunu kaybettik. Ben de kaybedenler arasındayım. İlk üç davada hakimler bizi haklı buldu. Toplu açınca davayı kaybettik. Bir de 2 bin 300 lira dosya masrafı ödedik. Hakkımızı ararken bile ekstradan para ödedik"

Hukuki süreçte de tuhaflıklar silsilesi devam etti. Bireysel dava açan işçilerden biri davayı kazandı, diğeri ise davayı kaybetti. İşçiler "Bireysel davalar kazandı ama toplu davaların çoğu kaybetti" diye konuştu.

Bir işçi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"O kadar saçma bir durum ki ben davayı kaybettiğim için ekstra para ödüyorum. Yanımdaki arkadaşımla aynı pozisyondaydım aynı tutar, aynı dava. Kocaeli 1’inci Vergi Mahkemesi ret veriyor 2’nci Vergi Mahkemesi davayı kabul ediyor. Diyor ki arkadaşıma ‘Siz haklısınız’ ve ödemesini yapıyor. Biz alamadık bir de borçlu çıktık"

15 senelik çalışanlar ise 160 bine yakın gelir vergisi ödedi. 20 senelik çalışanlar 200 bin lira vergi öderken 25-30 yıllık çalışanlar ise 300 bin lira gelir vergisi ödedi. Fabrikanın bir de taşeron işçileri var. Diken'e konuşan bir taşeron işçisi kendisinin 12 maaş ikramiye aldığını ancak bunun yüzde 30’unun kesildiğini söyledi ve devam etti: 

"Benim ikramiyemden 18 bin lira kesinti oldu. Çok üzüldüm. Keşke olmasaydı dedim. Bir işçi için 18 bin lira Türkiye şartlarında çok iyi bir para. Honda Türkiye şartlarına göre haklarımızı çok iyi şekilde verdi. Ancak vergi kesintisiyle bir kısmı kaybedildi”

Honda, işçilerin haklarını alabilmeleri için kapılarını avukatlara açtı.

"Honda'nın işçilere ödediği yüklü tazminatın yüzde 40'ına devlet 'gelir vergisi' diyerek el koydu" haberi, 09 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 09 Ekim 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Emek kategorisi altında bulunan Honda'nın işçilere ödediği yüklü tazminatın yüzde 40'ına devlet 'gelir vergisi' diyerek el koydu haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Honda'nın işçilere ödediği yüklü tazminatın yüzde 40'ına devlet 'gelir vergisi' diyerek el koydu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Emek konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  2. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  3. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  4. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  5. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  6. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  7. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  8. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  9. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  10. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  11. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  12. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  13. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  14. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
  15. 09:34 Ali Yerlikaya duyurdu: 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı
  16. 09:28 2024 Çin GP: Yılın ilk sprint yarışını Max Verstappen kazandı
  17. 09:25 Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, bugün Türkiye'ye geliyor
  18. 09:18 Soldaki AK Parti'li İlçe Belediye Başkanı Sağdaki Almanya Başbakanı
  19. 09:15 Resmi Gazete'de yayımlandı: Prof. Dr. Ömer Çınar AYM üyesi seçildi
  20. 08:57 Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı
Emek Haberleri