Huawei cephesinde neler oluyor

Huawei cephesinde neler oluyor

Huawei cephesinde neler oluyor Son yıllarda en hızlı yükseliş gösteren Huawei büyümeyi sürdürerek birkaç yıl içinde bir numaraya yerleşmek istiyor. Peki Huawei cephesinde neler oluyor?

Huawei, son yıllarda en hızlı yükseliş gösteren firmalardan bir tanesi ve şu an dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi konumunda. Hedefi ise, büyümeyi sürdürerek birkaç yıl içinde bir numaraya yerleşmek. peki Huawei cephesinde neler oluyor?

Huawei, son yıllarda ürettiği akıllı telefonlarında şık tasarım, üst seviye teknik özellikler -ki özellikle işlemci ve kamera- ve rakiplerine kıyasla biraz daha uygun fiyatlarla ön planda. Tabii yalnızca akıllı telefonlar değil, pek çok farklı ürün hazırlayan firma, hazırladığı MateBook ultrabook ailesiyle de dikkat çekiyor. Katlanabilir telefon teknolojileriyle ( Huawei cephesinde ) de heyecan yaratırken aynı zamanda 5G tarafında yönelik dünya çapında çok ciddi çalışmaları var.

Şimdi hep iyi taraflardan bahsettik, biraz da can sıkan taraflara gelelim. Haliyle her şey güllük gülistanlık değil. Çin menşeli Huawei, bir yandan büyümesini sürdürürken bir yandan da casusluk başta olmak üzere pek çok suçla itham ediliyor. Öyle ki kısa süre önce ABD hükümeti tarafından ciddi bir adım atıldı ve Huawei, Amerika’da yasaklandı. Yetkililer, Huawei’nin Çin hükümetiyle yakınlığının olduğunu ve Çinli güvenlik kuruluşlarından destek aldığını da ifade ediyor. Bunda, Huawei kurucusunun orduyla yakınlığının olmasının da payı var.

ABD hükümeti tarafından kara listeye alınan firma, kısa süre sonra ABD’li firmalarla da sorunlar yaşamaya başladı. Şüphesiz en dikkat çekici isim ise Google oldu. Zira Google, Huawei’nin Android lisansını iptal ettiğini duyurdu. Böylelikle Huawei tarafından üretilecek yeni telefonlarda Android işletim sistemi ve Google servisleri kullanılamayacak.

Bu açıklamanın ardından Amerikalı teknoloji devleri Qualcomm ve Intel de Huawei ile olan iş ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Teknoloji gündemini karıştıran bu olaydan sonra Amerika’dan bir haber daha geldi. ABD Ticaret Bakanlığı, aldığı karar ile Huawei yasağını 90 gün ileriye erteledi. Bu 90 günlük süreç içerisinde Huawei telefonlarına güncellemeler sunulabilecek.

Konu hakkında açıklama yapan Huawei, şunları belirtti:

“Huawei, Android’in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunmuştur. Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarıyla yakın bir şekilde çalışmaktadır.

HUAWEI, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve hali hazırda stokta bulunan tüm HUAWEI ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir.

Dünya çapında tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmaya devam edeceğiz…”

Bu arada, henüz bir basın açıklaması olmasa da Microsoft da Huawei’ye karşı cephe almış durumda. Firma, mağazasındaki Huawei ürünü bilgisayarların satışını durdurdu. Muhtemelen kısa süre sonra resmi bir açıklama da yapılacaktır.

Geçmişte Çinli ve Amerikalı yetkililer arasında pek çok şirketi kapsayan pek çok gerginlik yaşanmıştı. Örneğin IBM ve BlackBerry için. ZTE ile yaşanan anlaşmazlıklar ve ABD’ye ödediği 400 milyon dolarlık tazminatı da unutmayalım.

Huawei ise geri adım atmaya niyetli değil

Firmanın kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, herhangi bir yasayı ihlal etmediklerini bu yüzden geri adım atmayacaklarını belirtiyor.

ABD hükümetinin kararının ardından Zhengfei Çin medyasına açıklamalarda bulundu ve dedi ki:

“Bildiğim kadarıyla Amerikalı şirketler, Huawei ile iş ilişkilerinin devam edebilmesi için ABD hükümetini ikna etmekle uğraşıyor. Her zaman Amerikalı firmaların hazırladığı ürünlere ihtiyacımız var, onları dışlayamayız. Firmamızın mevcut acil durum planı sebebiyle şu an yaşananlardan fazla etkilenmeyeceğiz. Bu kararın 5G dağıtımına bir etkisi olmayacak ve önümüzdeki 2-3 yıllık dilimde diğer teknoloji şirketleri Huawei’nin teknolojisine erişemeyecek.”

Huawei, Amerika’da satış yapmadan da ayakta kalabilir. Ama ya Android olmadan, ya ABD menşeli cihaz parçaları olmadan?

Günümüzde pek çok firma, pek çok farklı firmadan ürün tedarik ediyor. Örneğin bir akıllı telefon yapıyorsa, kamera sensörünü Japonya’dan, işlemcisini de Amerika’dan sipariş verip, montaj sürecini de Çin’de gerçekleştirebiliyor. Her şeyi tek bir çatı altında, tek bir tesiste yapmıyorlar yani.

Eğer yeni bir gelişme olmazsa, bir daha Huawei cihazlarda Android işletim sistemi olmayacak. Peki “Android’e alternatif olarak ne kullanılabilir?” diye sorulduğunda, henüz net bir cevabımız da yok. Yine de Huawei’nin bir B planı olduğu ve uzun süredir kendi işletim sistemi üzerine çalışmalar yaptığı biliniyor. Ayrıca Android, açık kaynaklı bir platform ve aralarındaki bağ yüzde yüz kesilmeyecektir. Google Play Store olmayacaktır belki, ama şimdiden alternatif önerileri gelmeye başladı bile. Örneğin pek çok Android uygulamasının APK’sını bünyesinde barındıran Aptoide.

Yani Huawei, Google Android’in en büyük ortaklarından biriyken şimdi tamamen oyun dışı kalmak üzere…

Huawei kullanıcıları endişelenmeli mi?

Görünüşe göre Türkiye’deki kullanıcılar bile endişelenmiş. Yıllardır ülkemizde faaliyetleri bulunan Huawei, özellikle 2014’te Galatasaray’a sponsor olmasıyla ülkemizde iyice bilinir hale gelmişti ve şu an Türkiye’de en çok tercih edilen akıllı telefon markalarından bir tanesi.

Az evvel de belirttiğimiz gibi, mevcut Huawei telefonlarda ciddi bir sorun yaşanmayacak. Google servisleri yine kullanılabilecek ve bu 3 aylık dilimde güncelleme alımları devam edecek.

Özellikle Çin’de Huawei’ye büyük de bir destek kampanyası var. Pek çok kullanıcı, özellikle Çinli sosyal medya platformları üzerinden açıklamalar yaparak Huawei kullanmaya devam edeceklerini ve bir sonraki telefonlarının da yine Huawei olacağını belirtiyor.

Peki gelelim şimdi de Çin tarafına. Ya Çin, misilleme olarak ABD’li şirketlere yasak uygularsa? O zaman Google ve Apple başta olmak üzere ABD’li şirketler ne yapacak?

Az evvel de bahsettiğimiz gibi, pek çok firma, ürün hazırlarken pek çok farklı firmayla hareket ediyor. Apple’dan örnek vermemiz gerekirse, iPhone’lardaki pek çok bileşen, farklı ülkelere mensup firmalar tarafından hazırlanıyor. iPhone üretiminde Çin’in çok büyük önemi var. Zira büyük tesisler ve ucuz işçilik sebebiyle. Ayrıca Çin, pek çok firma için önemli de bir pazar…

Peki Çin, hem ABD menşeli firmalarla iş birliklerini hem de ABD menşeli ürünlerin Çin’de satışını yasaklasa ne olur? Sanırız bunun cevabını kolay kolay kimse veremez, ancak Huawei bu kadar hızla yükselirken ve Apple’ı geride bırakmışken böyle bir karar verilmesi, “Ticaret savaşlarının” daha da kızışacağını gösteriyor.

Huawei kendi mobil işletim sistemini mi geliştirecek?

"Huawei cephesinde neler oluyor" haberi, 24 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Huawei cephesinde neler oluyor haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Huawei cephesinde neler oluyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:31 Esteban Ocon: Güncellemelerle geliştik ama daha fazlasını bekliyorduk
  2. 09:22 AK Parti'den sosyal medya uyarısı: Paylaşım yaparken dikkatli olun
  3. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  4. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
  5. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  6. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  7. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  8. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  9. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
  10. 08:37 Akli denge iddiasıyla ipler iyice gerildi: İbrahim Tatlıses açtı ağzını yumdu gözünü
  11. 08:32 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında birbirine girdi
  12. 08:27 Ölen borçlusunun mezarını açtı, ateşe verip cesedi yakmak istedi
  13. 08:22 Diyanet'in gezi maliyeti dudak uçuklattı
  14. 08:17 Nuray Babacan: Cumhurbaşkanlığı ekibinin Akşener’in ekibiyle yakın ilişkide olduğu iddia edildi
  15. 08:13 İsmail Saymaz: Yolcular uyarmış, 50 saniye önce teleferiği durdurmuşlar
  16. 08:10 Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan’ın okumadığı “yolsuzluk” raporu/kitabı
  17. 08:07 Fehmi Koru: AK Parti zirvesi, AK Partili medyayı okuyup dinlese
  18. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısı
  19. 02:59 Para transferi açıklamasındaki not MASAK’ı harekete geçirdi
  20. 02:57 Haiti'de çete şiddeti: İlk 3 ayda 2 bin 500 kişi öldürüldü
Teknoloji Haberleri