Husiler ABD'ye meydan okudu: "Saldırıları durdurmayacağız"

Husiler ABD'ye meydan okudu:

Husiler ABD'ye meydan okudu: "Saldırıları du... ABD'nin Yemen’deki Husiler'in Kızıldeniz'deki saldırıları sebebiyle açıkladığı koalisyon gücü kararına yanıt geldi. Husiler, ABD’nin güvenli deniz taşımacılığı için çok uluslu koalisyon gücü kurulduğunu duyurmasına rağmen Kızıldeniz’de İsrail ile bağlantılı gemileri hedef almaya devam edeceğiz...

Yemen'deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de saldırılarını artırdı. Birçok ülke harekete geçti. ABD yönetimi, Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı, çok uluslu bir misyon kurulduğunu duyurdu.

Açıklamayı ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptı. Austin, misyonu "ulusalararası bir zorunluluk" olarak nitelendirdi. Husi saldırılarının serbest tecim akışını tehdit ettiğini, denizcileri tehlikeye attığını ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirtti.

İsrail temaslarının peşinden Bahreyn'e geçerek Amerikan donanma üssünü ziyaret eden Austin, 40'tan fazla ülkenin bakanlarıyla online bir toplantı yaptı. Diğer ülkeleri de girişime katkıda bulunmaya davet etti.

Saldırıların önüne geçmek için kurulan misyonun adı Refah Muhafızı Operasyonu. Çok uluslu misyonda ABD'nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya yer alıyor. Bu ülkelere ait donanma birliklerinin Husilerin ticari gemilere saldırılarına rağmen, Aden Körfezi ve Kızıldeniz'de koordineli bir şekilde devriye düzenleyeceği belirtiliyor.


Yemen'de İran destekli Husiler,, Gazze'de İsrail'e karşı savaşan Hamas'a desteğini göstermek için, Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırılarını arttırmıştı. Bu durum, küresel gemi trafiğini sekteye uğratıyor.

Küresel nakliye firmaları rotalarını yeniden belirlemek zorunda kalırken, İngiltere merkezli petrol şirketi BP Kızıldeniz’deki tüm petrol sevkiyatını durdurduğunu açıkladı.

Küresel ticaretin ortalama yüzde 12'si Avrupa ile Asya arasındaki en kısa nakliye rotası olan Süveyş Kanalı üstünden yapılıyor. Gemiler bu kanaldan Yemen açıklarındaki Kızıldeniz'e geçiyor. Ancak Yemenli Husiler, 19 Kasım'da yaptıkları açıklamada İsrail'in saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

 

HUSİLER: KIZILDENİZ'DEKİ ABD İTTİFAKI OPERASYONLARIMIZI DURDURAMAYACAK

Uluslararası misyon kurulmasının peşinden da Husilerden açıklama gecikmedi.  Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam, X sosyal medya platformundaki hesabından, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Husilerin Kızıldeniz'de uluslararası gemilere yönelik artan saldırılarına karşı çok uluslu bir misyon kurulduğunu" duyurmasının peşinden konuya ilişkin açıklama yaptı.

Kızıldeniz'deki operasyonlarının "bir meydan okuma ya da güç gösterisi" olmadığını belirten Abdusselam, şu ifadelere yer verdi:

OPERASYONLARIMIZ MEŞRU

"Operasyonlarımızın hedefi, Gazze'ye yönelik abluka ve saldırganlığa karşı Filistin halkının yanında olmaktır. Çatışmanın yayılması için çalışanlar, yaptıklarının sonuçlarına katlanır. ABD'nin oluşturduğu ittifak, İsrail'in himayesi içindir ve hiçbir gerekçe olmaksızın Kızıldeniz'i askerileştirmektir. Bu durum, Yemen'in Gazze'ye destek için gerçekleştirdiği meşru operasyonlarını kesinlikle durduramayacaktır."

FİLİSTİNLİLERİN HAKLARINI SAVUNACAĞIZ

Abdusselam, ABD'nin kendisinde ittifakla ve ittifaksız İsrail'i destekleme hakkı gördüğüne dikkati çekerek, buna karşılık bölge halklarının da Filistin halkını desteklemek mevzusunda tam bir meşruiyete sahip olduğunu ve kendilerinin de Gazze'nin yaşadığı büyük zulme karşı Filistinlilerin haklarını savunacaklarını kaydetti.

"Husiler ABD'ye meydan okudu: "Saldırıları durdurmayacağız"" haberi, 19 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 19 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Husiler ABD'ye meydan okudu: "Saldırıları durdurmayacağız" haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Husiler ABD'ye meydan okudu: "Saldırıları durdurmayacağız" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  2. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  3. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  4. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  5. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  6. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  7. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  8. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  9. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  10. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  11. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  12. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  13. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  14. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  15. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  17. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  18. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  19. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  20. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
Dünya Haberleri