İBB devre dışı bırakıldı, planı Bakanlık yaptı: "Meclis tarihinde görülmemiş uygulama"

İBB devre dışı bırakıldı, planı Bakanlık yaptı:

İBB devre dışı bırakıldı, planı Bakanlık yap... "AK Parti artık işi o kadar büyüttü ki kendilerinin çoğunlukta olduğu İmar Komisyonundaki arkadaşlarının yetkisini bile gasp etti"

İBB Meclisi’nde AKP’li meclis üyelerinin önerge vererek Başakşehir’deki bir arazi için yapmak istediği imar planı değişikliği sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. CHP’li Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik, “AK Parti artık işi o kadar büyüttü ki kendilerinin çoğunlukta olduğu İmar Komisyonundaki arkadaşlarının yetkisini bile gasp etti. Bu İBB Meclisi’nin tarihinde görülmemiş bir uygulama. Artık İBB’yi bypass ederek işlerini bakanlık eliyle yürütüyorlar” diye tepki gösterdi.

İBB Meclisi'nde AKP'li meclis üyelerinin, 2020 yılında teamüllere aykırı şekilde Başakşehir'de 51 bin metrekarelik parselin bir kısmının “kapalı ve açık semt sporları” olan fonksiyonunun “ticaret-konut alanı” olarak değiştirilmesi için verdiği önerge ile başlayan plan değişikliği sürecinde ilginç bir gelişme yaşandı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre devreye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı girip istenen planı hazırlayınca İBB devre dışı bırakıldı ve imar planı değişikliği teklifi de İBB Meclisi'nde AKP-MHP grubunun oyları ile artık gerek kalmadığı için müdürlüğüne iade edildi.

"Önerge ile plan değişikliği yapılamaz"

İBB Meclisi'nin 13 Nisan tarihli oturumunda yapılan oylama öncesinde söz alan CHP'li Meclis Üyesi Filiz Öztürk Çelik, önerge ile plan değişikliği yapılmayacağını, böyle bir usul olmadığını o dönemde söylediklerini hatırlattı.

"Kararı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu veto etti"

Süreci anlatan Çelik “Ama önerge oy çokluğu ile komisyona sevk edildi. Komisyon raporu da oyçokluğu ile kabul edildi. Kararı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu veto etti. Veto süreci devam ederken Başakşehir Belediyesi bir girişimle İmar Komisyonundaki arkadaşların çalışmalarını beklemeden nasıl bir aciliyeti var bilmiyorum, dosyayı doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na taşıdı. Bakanlık jet hızı ile plan değişikliğini yaptı. Bu İBB  Meclisi'nin tarihinde görülmemiş bir uygulama. Burayı uzun süre AK Parti yönetti; o dönemde de görülmemiş bir uygulama” dedi.

"Bu kendi meclis üyelerinin de iradesini gasp etmektir"

Zaman zaman meclisin iradesinin, İBB Başkanı'nın iradesinin gasp edilmesine şahit olduklarını söyleyen Çelik “Ama AK Parti  artık işi o kadar büyüttü ki kendilerinin çoğunlukta olduğu İmar Komisyonundaki arkadaşlarının yetkisini bile gasp etti. Bu aciliyet neydi? Meclisten geçmiş ve komisyonda görüşülüyordu. AK Parti meclisin iradesini, komisyonların iradesini yok saymaya devam ediyor. Artık İBB'yi bypass ederek işlerini bakanlık eliyle yürütüyorlar. Bu kendi meclis üyelerinin de iradesini gasp etmektir” dedi.

"Bakanlık gereğini yapmış"

Konuyla ilgili açıklama yapan İmar Komisyonu Başkanı AKP'li Meclis Üyesi Adnan Zeki Bostancı “Biz teknik olarak baktığımızda planları yapılmış olduğu için dosyayı müdürlüğüne iade ediyoruz. Dosya fazla geç kaldığı için belediyemiz konusunu bakanlık ile çözmüş. Zaten bakanlığın yetkisi geciken dosyalarda plan yapmak değil mi? Bakanlık gereğini yapmış.  ‘Rezerv alana' alınmış ve plan sorunu çözülmüş” diye konuştu. CHP'li Meclis Üyesi Mesut Kösedağı da “Özellikle CHP'li belediyelerin komisyonda yıllardır bekleyen dosyaları var. Bakanlıktan, İmar Komisyonu’nda CHP'li, AKP'li ve kimin bekleyen dönüşüm planı varsa aynı hamleyi aynı hızla bekliyoruz” dedi.

"İBB devre dışı bırakıldı, planı Bakanlık yaptı: "Meclis tarihinde görülmemiş uygulama"" haberi, 13 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İBB devre dışı bırakıldı, planı Bakanlık yaptı: "Meclis tarihinde görülmemiş uygulama" haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İBB devre dışı bırakıldı, planı Bakanlık yaptı: "Meclis tarihinde görülmemiş uygulama" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  2. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  3. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  4. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  5. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  6. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  7. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  8. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  9. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  10. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  11. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  12. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
  13. 10:37 Reklam Kurulu’ndan aldatıcı reklamlara 3,5 ayda 94 milyon TL ceza
  14. 10:31 AK Partili Yenişehirlioğlu'ndan 'Rolex' açıklaması: Helal yoldan edindim
  15. 10:22 Türkiye yazarı Necmettin Batırel: Döviz can çekişiyor, TL destan yazıyor
  16. 10:14 Algı testi: Resimdeki S harfini 6 saniyede tespit edin
  17. 09:58 Sarıyer'de TEM Otoyolu'nu kilitleyen kaza: 4 kişi yaralandı
  18. 09:52 Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi: İşte yanıtı
  19. 09:45 Erdoğan imzaladı: O isimler gece yarısı görevden alındı
  20. 09:41 Metin Akpınar'ın kızı "Annem Ümit Besen yüzünden hapse girdi" dedi, cevap gecikmedi
Gündem Haberleri