İBB, vakıf üniversitesine verilen tarihi binayı geri almak istedi, AK Parti’li ve MHP’li meclis üyeleri engel

İBB, vakıf üniversitesine verilen tarihi binayı geri almak istedi, AK Parti’li ve MHP’li meclis üyeleri engel

İBB, vakıf üniversitesine verilen tarihi bin... İBB yönetimi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde bedelsiz olarak tahsis edilen Fatih’teki tarihi binaları geri almak istedi. Ancak tahsis iptali AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla engellendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) yönetimi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde bedelsiz olarak tahsis edilen Fatih’teki tarihi binaları geri almak istedi. Ancak tahsis iptali AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla engellendi.

İBB kasım ayı meclis toplantısı Saraçhane'deki başkanlık binasında yapıldı. Meclis’te Hukuk Komisyonu ile Altyapı Mesken ve Emlak Komisyonu Müşterek Raporu tartışmalara neden oldu.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre meclise sunulan teklifte, İBB Meclisi ile İBB Encümen kararı ile 2010 yılında, eski Fatih Belediye Başkanlığı binası ile yanında bulunan mahzenin üniversite hizmetlerinde kullanılmak şartı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kurduğu Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne 25 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edildiği belirtildi. Binaların üniversite tarafından rektörlük binası olarak kullandığı belirtildi.

AKP’li ve MHP’li tarihi binaların yeniden İBB’ye geçmesine engel oldu

İBB yönetimi ise Sayıştay’ın önceki yıllarda hazırladığı raporda yer alan "Vakıf üniversitelerine belediyeye ait bir taşınmazın bedelli veya belsiz şekilde tahsisi mümkün değildir" ifadelerini hatırlatarak tahsisi iptal etmek ve tarihi binaları geri almak istedi.

Sayıştay kararına ve CHP’li meclis üyelerinin itirazına rağmen, AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla teklif Emlak Müdürlüğü’ne iade edildi. Böylece AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri tahsisin iptal edilmesine ve tarihi binaların yeniden İBB’ye geçmesine engel oldu.

Tarihi bina hakkında

Üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, İBB’nin geri almak istediği bina 1914 yılında Mimar Y. Terziyan tarafından semtin kaymakamlık binası olarak tasarlandı ve inşa edildi. Döneminin özgün sivil mimarlık örneklerinden biri olan binanın eski ismi "Şehr-i Emaneti Fatih Dairesi." Kaymakamlık olarak yapılan bina, daha sonra hem kaymakamlık hem de Fatih Nikah Dairesi olarak, daha sonra ise uzun yıllar Fatih Belediyesi Başkanlık Binası olarak kullanıldı.

Dış borçlanmaya onay

Meclis’te Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Raylı Sistem Hattı için sunulan dış borçlanma talebi ise oy birliğiyle kabul edildi. İBB metro hattı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 925 milyon 396 bin dolar+ KDV+ sigorta pirimi için borçlanabilecek. Söz konusu metro hattı 18,2 kilometre uzunluğunda ve 10 duraktan oluşacak.

İBB Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan proje dosyasında yer alan bilgilere göre yeni metro hattı; toplam nüfusu 3,5 milyon civarında olan Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü ve Büyükçekmece gibi yolcu en fazla olan ilçelerden geçecek. Hat devreye girdiğinde İstanbul'un batısında yaşayan ve hiçbir raylı sistem ulaşımı olmayan yaklaşık 3,5 milyon nüfusa hizmet edecek. Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Raylı Sistem Hattı, şehrin raylı sistem açısından bugüne kadar yatırım yapılmamış batı kesiminde, İBB tarafından yapılacak ilk metro hattı olacak.

Hattın istasyonları “Sefaköy, Cennet, Küçükçekmece, Reşitpaşa, Avcılar Merkez, Cihangir, Saadetdere, Beylikdüzü, Yıldırım Beyazıt ve Tüyap” olarak belirlendi. Proje inşaat süresi toplam 4 yıl olarak öngörüldü. Projenin maliyeti de 9 milyar 16 milyon TL olarak hesaplandı.

"İBB, vakıf üniversitesine verilen tarihi binayı geri almak istedi, AK Parti’li ve MHP’li meclis üy." haberi, 22 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 22 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan İBB, vakıf üniversitesine verilen tarihi binayı geri almak istedi, AK Parti’li ve MHP’li meclis üy.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İBB, vakıf üniversitesine verilen tarihi binayı geri almak istedi, AK Parti’li ve MHP’li meclis üy.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  2. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  3. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  4. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  5. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  6. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  7. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  8. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  9. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  10. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  11. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  12. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  13. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  14. 11:16 Orman Gülü: Doğanın Sağlık ve Güzellik Mucizesi
  15. 11:15 İstanbul Valiliği, 28 Nisan Pazar günü bazı yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu
  16. 11:12 Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!
  17. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  18. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  19. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  20. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
Türkiye Haberleri