İbrahim Kahveci: O dövizler nerede?

İbrahim Kahveci: O dövizler nerede?

İbrahim Kahveci: O dövizler nerede? ''Rakamlara, fakirliğe vs bakmayın. Uçuyoruz biz aslında.''

O dövizler nerede?

Zamanında “mıy mıy mıy” edeceğinize konuşsaydınız bütün bunlar başımıza gelir miydi? Her absürt karara dahi “çok yaşa” dediğinizde sonucun bu olacağını bilmiyor muydunuz?

Başkan Kavcıoğlu karşınıza geldi ve son altı ayda bu yılın enflasyon hedefini ocak ayında %23,2 nisan ayında 42,8 ve temmuz ayında da 60,4 olarak açıkladı.

Bir Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini 6 ayda 3 kat artırdığı yerde hangi sanayici önünü görebilir ve iş yapabilir?

Aslında tam da bunu hakkettiniz...

Zamanında alkışladığınız saçma sapan kararlar ve politikalar geldi sizi de vurmaya başladı. Elbette sizi vurmaya başladı ama asıl çalışanları vuruyor. Bu ülkede işçi ücretleri köle ücretine dönüştü. Bundan daha ucuz ne olabilir?


İnsan ve insanlık denen şeyler bitti.

Aynı gemideyiz ama sadece mevkilerimiz farklı. Gemi batınca herkes batıyor. Zamanında üst güverteden sesler çıksaydı bu gemi bu kadar yara almazdı; belki de batma noktasına gelmezdi.

***

Ne diyor Şahap Kavcıoğlu “Krediler MB politika faizine yakın seyrediyor.” Oysa MB sitesinden bakıyoruz... Ticari ve ihtiyaç kredileri %33-35 faiz aralığında. Bu demektir ki riski az yüksek işletmeler vs artık yüzde 40 civarı faizle borçlanacaklar.

Yüksek faizle kredi veriyorsa bankalar “alma kardeşim alma” diyor. Bu kadar basit... İşletme kredisi nedir, işletmenin varlığını sürdürmesi için gereken nakit nedir? Biliyor muyuz?


Sizler kredi alarak bununla 55 milyar dolar döviz almışsınız. Hepinizin listesi de ellerinde...

Ben BDDK verilerine bakıyorum... 18 Şubatta 238 milyar dolar olan döviz hesapları 22 Temmuzda 233 milyar dolara düşmüş.

Ey İSO’cular... O aldığınız 55 milyar dolar dövizi nerede saklıyorsunuz? Çıkartın o dövizleri çabuk...

Vatan borcunuz yok mu!!! (Ünleme dikkat)

Evet, biliyoruz ki ihracattan elde ettiğiniz dövizin yüzde 65’ine MB adeta el koyuyor. Sizler de üretim için gerekli ithalatın dövizini piyasadan alıyorsunuz. O arada ödediğiniz yüzde 1 civarı komisyonu da yükleniyorsunuz. Üretim ve ihracat için harcadığınız dövizi saymazsak 55 milyar dolar döviz almışsınız...


Çıkartın o dövizleri.

MB Başkanı son 1 aydan 10 günü çıkarttığımızda aslında en az değer kaybeden para birimi TL demedi mi?

İSO’cu kardeşlerim siz bu matematiği bilmiyor musunuz? İşte 55 milyar dolar döviz hesabı bu müthiş matematikle izah ediliyor. Sizler günümüz demode dünya bilimi ile nereye kadar yol alabilirsiniz?

Günümüz demode dünya bilimi ile FED olsun ECB olsun veya sayısız dünya ülkelerinin Merkez Bankaları faiz artırımına gitmiş...Hepsi ama hepsi yanlış yapıyor.

Bizler Türkiye olarak yeni bilimler oluşturuyoruz. Neymiş o demode bilimler... Bakın Şahap Bey demedi mi size “zaman kimin doğru yaptığını gösterecek” diye.


Bizim Temel İngiltere’de ters yola girince yapılan anonsa ne demiş? “Ters yola giren 1 sürücü yok hepisi hepisi” demiş. Bütün dünya Merkez Bankaları ters yolda ama bizim Şahap Bey doğru yolda... Saray uzmanları ile beraber bu doğru yolu şakkadanak bulmadılar mı?

Gerçi ülkemiz yakın tarihin en büyük ikinci enflasyon şoku yanında bir de yüksek işsizlik şoku yaşıyor olabilir. Bunlar bizim doğru yolda olmadığınızı göstermez. Bakın Cumhurbaşkanı Erdoğan 2018 yılında Başkanlık seçimi öncesi iş dünyasına seslenirken “Sabredin” demedi mi? Acı çekmeden refah olmaz demedi mi? 15 var yılından sonra 7 yok yılı yaşasanız ne olacak? Hepinizin arabası da var zaten...

***

Sizler Şahap Beyden biraz ekonomi öğrenin: Mesela ne diyor Başkan “Fiyat ve çevrimi etkilerinden arındırıldığında 2004 yılından bu yana ilk defa üst üste iki çeyrek cari fazla vermişiz.”

Sizi gidi kötümser hainler...

Ocak-Mayıs arasında ithalat %40,8 ve ihracat %20,0 artınca dış açık -18,3 milyar dolardan -43,2 milyar dolara çıkmış olabilir. Geçen yıl ilk 5 ayda -12,4 milyar dolar olan cari açık bu yıl -28,1 milyar dolara da çıkmış olabilir.

Altın ve enerji hariç dış ticaret açığımızın bile azalmak yerine ilk altı ayda -6,6 milyar dolardan -12,1 milyar dolara çıkması da sizi şaşırtmasın. Burada bütün mesele bakış açısıdır...

İyimserlik rahmani

Kötümserlik şeytani

Demediler mi?

Siz daha çok hıyar satarak ihracatı artırmaya çalışırsanız ihracat fiyatı sadece %10,3 artar. Ama yabancının bilim ve teknoloji kullanması ile ithalat fiyatının %37,2 artması sizi korkutmasın.

Bize saldıran ŞER Güçlerin oyunlarını yıkacağız. Hatta piyasada işlem gören CDS denilen risk primimizi artırarak bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzu kıskanıyorlar. Bizi yıkamazlar... Tanımıyoruz risklerini de kendilerini de... Hatta bilimlerini de...

Rakamlara, fakirliğe vs bakmayın. Uçuyoruz biz aslında.

"İbrahim Kahveci: O dövizler nerede?" haberi, 01 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İbrahim Kahveci: O dövizler nerede? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İbrahim Kahveci: O dövizler nerede? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
Ekonomi Haberleri