İbrahim Kalın'dan flaş açıklama: "Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz"

İbrahim Kalın'dan flaş açıklama:

İbrahim Kalın'dan flaş açıklama: "Türkiye-AB... Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı açıklamada "Sadece Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde değil aynı zamanda Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunun “Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Rolü: Çatışma Tehditleri ve Diyalog Beklentisi” adlı etkinliğinde konuştu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip ülke olduğuna dikkati çeken Kalın, “Bir NATO üyesi olarak sadece Yunanistan, Kıbrıs veya Lübnan’la ikili ilişkiler bakımında değil bir bütün olarak Doğu Akdeniz’de olan her şey bizi ilgilendiriyor.” dedi. Son aylarda yaşananların daha iyi anlaşılabilmesi için Yunanistan’la yapılan istikşafi görüşmeleri vurgulayan Kalın, “Görüşmeler, 2002’de başladı ve 2016’ya kadar yaklaşık 60 tur yapıldı. Bu görüşmelerin amacı, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sadece deniz sınırlarının belirlenmesi değil, adalar, hava sahası gibi konularda sorunları belirlemekti.” diye konuştu. Görüşmelere Yunanistan’daki iç siyasi sorunlar nedeniyle dönemin Atina hükümetince son verildiğini hatırlatan Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le New York ve Londra’da yaptığı toplantılarda bu görüşmelere devam etme kararı alındığını ancak bunun gerçekleşmemesi üzerine Almanya’nın arabulucu olarak devreye girdiğini söyledi.

“İLK GAZ ARAMA İZNİ VEREN ÜLKE TÜRKİYE DEĞİLDİ”

Almanya arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ağırlıklı olarak deniz sınırlarının belirlenmesi ve hidrokarbon enerji faaliyetlerine yoğunlaştığına dikkati çeken Kalın, şöyle konuştu: “Bazen Türkiye’nin tek taraflı ve agresif hareket ettiği gibi yorumlar duyuyorum. Ancak adil olmak gerekirse, Doğu Akdeniz veya Kıbrıs adası etrafında ilk gaz arama izni veren ülke Türkiye değildi. Önce Kıbrıs Rum yönetimi verdi. Annan Planını reddetmelerine rağmen 2020’de AB’ye kabul edilmelerinin ardından tartışmalı alanlarda ve Kıbrıslı Türklerin haklarını gözardı edecek şekilde çok sayıda firmaya izin vermeye başladılar.” Rumların, ayrıca Kıbrıslı Türklerin haklarını tamamen reddedecek bir şekilde Lübnan, İsrail ve Mısır’la da anlaşmalar yaptığını anımsatan Kalın, ardından da Yunanistan’ın 2010’dan itibaren enerji şirketlerine izin vermeye başladığını ve bu izinlerde Türkiye’nin haklarının ihlal edildiğini kaydetti.

“ERDOĞAN ÇOK SAYIDA GÖRÜŞME YAPTI”

AB’nin bu konudaki rolüne ilişkin de konuşan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB dönem Başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra diğer AB üyesi ülkelerinin liderleriyle çok sayıda görüşme yaptığına işaret etti. Bu görüşmelerin arkasındaki amacın, AB’nin dürüst bir arabulucu olarak davranması olduğunu kaydeden Kalın, Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunların eşitlik, adalet, şeffaflık temelinde çözülmesinin önemine değindi. AB’nin çıkarının tek bir üyesinin çıkarına indirgenmemesi gerektiğini kaydeden Kalın, şunları söyledi: “Bazı AB üyelerinin Türkiye ile sorunları olduğu bir sır değil. Burada son bir kaç senede Suriye ve Libya’daki tutumuyla Fransa’dan bahsedebilirim. Bizim değerlendirmemize göre, böyle ülkeler, Türkiye ile başka bir çatışma yürütüyor ancak Doğu Akdeniz’deki mevcut krizi Türkiye karşıtlığını körüklemek için kullanıyor. Bu tutumun ne sorunun çözümüne ne AB’nin dürüst bir arabulucu imajına ne de AB-Türkiye ilişkilerine bir katkısı oluyor.”

“SORUNUN MÜZAKERELER YOLUYLA ÇÖZÜLEBİLECEĞİNE İNANIYORUZ”

Yaptırım tehditlerine de dikkati çeken Kalın, “Bazı üyeler Türk ekonomisi, Türk enerji sektörüne ve şirketlerine yönelik yaptırımdan bahsediyor. Bunu daha önce de yaşamıştık. Türkiye’yi tanıyan herkes, bu gibi yaptırım söylemleri veya şantajların Türkiye’ye karşı işe yaramayacağını bilmeli.” diye konuştu. Kalın sorunun müzakereler yoluyla çözülebileceğine inandıklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomasiye şans vermesine rağmen Yunanistan’ın Türkiye’nin haklarını ihlal edecek şekilde Mısır’la bir anlaşma imzaladığına değindi. Yunanistan’ın bunu yaparken ne Türkiye’ye ne de diğer AB ülkelerine haber verdiğini kaydeden Kalın, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanımız bir kez daha diplomasiye şans verdi. Oruç Reis Antalya limanına geri döndü. Bunu Yunanistan’ın görüşmeleri ilerletmek için bir fırsat olarak kullanmasını ve istikşafi görüşmelere devam etmemizi umuyorum. Ayrıca bunun 24-25 Eylül’deki AB Liderler Zirvesine de olumlu bir yansıması olacaktır. Sadece Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde değil aynı zamanda Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz.”  

"İbrahim Kalın'dan flaş açıklama: "Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz"" haberi, 17 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 17 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İbrahim Kalın'dan flaş açıklama: "Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz" haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İbrahim Kalın'dan flaş açıklama: "Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasını istiyoruz" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:50 Türkiye Erkek Voleybol Milli Takımı, 2024 Milletler Ligi'ne Hazır!
  2. 16:46 Galatasaray'ın Transfer Hedefi: Fransa'dan Genç Golcü Zan Vipotnik!
  3. 16:37 Acil İniş: THY Uçağının Kokpit Camında Çatlak Tespit Edildi
  4. 16:37 AKP'den DEM'e Geçen Belediyenin Borcu Dudak Uçuklattı!
  5. 16:25 Süper Lig’de küme düşen ilk takım belli! İşte o takım!
  6. 16:25 Lezzet Şöleni: Pratik ve Lezzetli 9 Kaşık Tatlısı Tarifi!
  7. 16:21 Muhalefet KKM zararına tepki gösterdi: Merkez‘in zararı 8 bakanlığın bütçesinden fazla
  8. 16:20 Portakal Şerbetli Kurabiye: Nostaljik Lezzetin Modern Yorumu
  9. 16:19 DEM Parti'den Yerlikaya'ya 'müfettiş' yanıtı geldi
  10. 16:17 Tarkan Yeni Albümle Geri Dönüyor! Ünlü İsimle İş Birliği!
  11. 16:15 İzmirlilere müjdeli haber geldi! Suya %25 indirim kararı alındı!
  12. 16:15 Süper Lig'in küme düşen ilk takımı belli oldu!
  13. 16:14 Antalya-Isparta Yolunda Feci Kaza: 1 Ölü, 7 Yaralı ve Trafik Kilitlendi
  14. 16:11 O beklenen maraton başlıyor!
  15. 16:07 TESK Genel Başkanı: Yüksek Otel Fiyatları Yerli Turisti Yurtdışına Yönlendiriyor
  16. 16:05 Ankaragücü'den Kupa Açıklaması Sertti!
  17. 16:01 Metin Akpınar'ın Kızı Duygu Nebioğlu Sessiz Kalmadı: "2. Bölüm Geliyor"
  18. 16:01 Emekli Maaşı Bombası: Uzmanlar Zam Oranlarını Açıkladı! En Düşük Emekli Aylığı Ne Kadar Olacak?
  19. 15:59 Özgür Özel'den açıklama: 'yüzde 25'lik cam tavanı nasıl kırdıklarını' anlattı
  20. 15:59 Mart Ayında Türkiye'de Konut Satışlarında İstanbul Öne Çıkıyor: İşte İl İl Satış Rakamları
Politika Haberleri