İHD İzmir Şubesi: Deprem yardımları yapılırken sağlık hakkı ihlal edilmiştir

İHD İzmir Şubesi: Deprem yardımları yapılırken sağlık hakkı ihlal edilmiştir

İHD İzmir Şubesi: Deprem yardımları yapılırk... İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, İzmir Depremi sonrasına ilişkin hazırladığı raporu yayınladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, İzmir’de 30 Ekim’de meydana gelen deprem ardından yürütülen çalışmalar sonucu hazırladığı raporunu kamuoyuna açıkladı.

Şube binasında yapılan basın toplantısını, İHD Meclis Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Mehmet Aker okudu.

“Türkiye’deki mevzuat uyarınca 1’inci derece deprem bölgelerindeki binaların 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak yapılması gerekmektedir'' diyen Aker, ''Deprem sonrasında oluşan trafik yoğunluğu yardımların geç ulaşmasına neden olmuş, ilk 4 saat boyunca arama kurtarma çalışmalarına başlanılamamıştır. Yardım kuruluşları arasında ayrım yapılmış bazı vakıf ve kuruluşlar (İHH, Beşir Derneği gibi) çok rahat ve hatta devlet olanaklarını kullanarak çalışırlarken, diğer bazı yardım kuruluşlarına türlü bürokratik ve fiili engeller çıkarılmıştır, gözaltılar yaşanmış, TTB, TMMOB, SES, İMO gibi kurumlar sürece dahil edilmemiş, çalışmaları engellenmiştir. Suriyeli Mültecileri çadır kent alanlarına almama yönünde diretme yaşanmış, mülteciler ilk etapta Aşık Veysel Rekreasyon alanına mülteciler için çalışan sivil toplum örgütleri tarafından ısrar sonucu kaydettirilmiş, gelen ikinci bir emirle zorla başka bir çadır kente götürülmüştür. Yardım dağıtımları esnasında Kovid-19 pandemisine uygun davranılmadığı sağlık hakkı İhlal edildiği gözlemlenmiştir'' ifadelerini kullandı. 

Aker, taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • "Türkiye’de depreme dayanıklı konut yapılması ve yerleşim bölgelerinin gözden geçirilmesi gerektiği açıktır. Bu konuda devletin zaman kaybetmeksizin gerekli tedbirleri alması, pozitif yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir.
  • Afet hali durumda Belediyelerin yetkisinin kısıtlanmaması gerekmektedir. Mevzuatın değiştirilerek Belediyelerin ve Belediye Başkanlarının yetkileri arttırılmalıdır.
  • Afet hallerinde barınma sorununun çözülebilmesi için çadır üretimi yerine prefabrik konut üretimi yapılmalı, bunun için bölgesel düzeyde fabrikalar kurulmalı, depolarda ihtiyacı karşılayacak stoklar yapılmalıdır.
  • Doğal afet halinde sivil toplum örgütlerinin ayırımsız olarak yardım toplaması ve yardımda bulunabilmesi için mevzuat değiştirilmelidir.
  • Doğal afet halinde anında sağlık müdahalesi yapılabilmesi için 1. Derece deprem bölgesinde bulunan kentlerden az 500 yataklı büyük sahra hastaneleri kurulması ile ilgili sağlık bakanlığının tedbir alması gereklidir.
  • Kalıcı konutların, depremden zarar gören ihtiyaç sahibi aileleri alacak şekilde yapılması sağlanmalıdır. Kaybedilen eşyaların karşılıksız olarak kendilerine temininin sağlanmalı, vergi ve sigorta ödemeleri en az iki yıl boyunca devlet tarafından ödenmesi sağlanmalıdır. Kredi ödemeleri dondurularak, süreç normale döndükten sonra ( en az iki yıl) hiçbir hak kaybı yaşanmadan kaldığı yerden ödenmesi sağlanmalıdır.
  • Yapı tasarım, üretim ve denetim süreçlerinde TMMOB’a bağlı meslek odalarını devre dışı bırakan uygulamalara son verilmelidir. Odaların mesleki denetim faaliyetleri üzerine konulan engeller kaldırılmalı, Yerel Yönetimler bu konuda üzerlerine düşenleri eksiksiz yerine getirmelidir.
  • Mevzuata aykırı konut yapımı, yapı kullanım belgesi verilmesi gibi hususlarda etkili soruşturma yapılmalı, varsa sorumluları yargı önüne çıkarılmalıdır.
  • Depremden zarar görenlerin maddi ve manevi kayıpları tümüyle karşılanmalı, adli süreçlerde adli yardım uygulanmalıdır.

"İHD İzmir Şubesi: Deprem yardımları yapılırken sağlık hakkı ihlal edilmiştir" haberi, 02 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 02 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İHD İzmir Şubesi: Deprem yardımları yapılırken sağlık hakkı ihlal edilmiştir haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İHD İzmir Şubesi: Deprem yardımları yapılırken sağlık hakkı ihlal edilmiştir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Gündem Haberleri