İki yılın altındaki bazı suçlara hapis yolu geliyor

İki yılın altındaki bazı suçlara hapis yolu geliyor

İki yılın altındaki bazı suçlara hapis yolu ... “Sansür yasası”nın Meclis’te görüşmelerine devam edilirken iktidar yeni infaz düzenlemesi yapıyor.

AKP’nin üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre iki yılın altındaki bazı suçlar da “ceza ertelemesi” kapsamından çıkarılacak. Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Avukat Dr. Ruşen Gültekin, ‘tamamlayıcı’ etkisi olacak diğer düzenleme ile cezanın caydırıcılığının ‘muhaliflere caydırıcılık’ halini alacağına dikkati çekti Gültekin, “Bu iki düzenleme hayata geçerse, başta gazeteciler olmak üzere muhalifler sürekli hapse girip çıkacak” dedi. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş de, “Dezenformasyon yasasına eklenecek olan yeni infaz düzenlemesi ile gazetecilerin hapis yatması garanti altına alınmış olacak” diye uyardı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçen günlerde İzmir’de açıkladığı yeni infaz düzenlemesine göre, “ceza ertelemesi ve denetimli serbestlik” gibi uygulamalar yeniden belirlenecek. Buna göre de iki yılın altındaki bazı suçlar da “ceza ertelemesi” kapsamından çıkarılacak. Suç işleyenler de “belli bir süre hapiste” kalacak. Yeni infaz düzenlemesindeki bu ayrıntı, akıllara kamuoyunda “sansür yasası” olarak da bilinen ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden Dezenformasyon Yasa Teklifi’ni getirdi. Yeni infaz düzenlemesinin yasalaşması ve yürürlüğe girmesi halinde ise Dezenformasyon Yasa Teklifi’nin 29. maddesi uyarınca da “hakaret, halkı yanıltıcı gerçeğe aykırı bilgi sunan” kişiler de “bir gün bile olsa hapse girebilecek.” Suçun niteliğine göre de kişiler “gerektiğinde ev hapsi ile de cezalandırılabilecek.”

“Muhaliflere caydırıcılık”

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, dezenformasyon yasasında ceza ‘makası’nın 1-3 yıl arası olarak belirlendiğinin altını çizen eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Avukat Dr. Ruşen Gültekin, ‘tamamlayıcı’ etkisi olacak diğer düzenleme ile cezanın caydırıcılığının ‘muhaliflere caydırıcılık’ halini alacağına dikkat çekti. Bu uygulamalarla muhalif herkese hapse girme yolunun açılacağını söyleyen Gültekin, “Bu iki düzenleme hayata geçerse zaten çifte standart uygulayan hakimler takdir haklarını, hükmü para cezasına çevirmek ya da başka seçenekler yerine hapis cezası yönünde kullanabilecek. Başta gazeteciler olmak üzere muhalifler sürekli hapse girip çıkacak. Açılması bile hukuk adına hayret verici olan hakaret davaları yüzünden korkunç bir baskı iklimi oluşacak” dedi.

“Tutuklu gazeteci artacak”

“İktidar ve ortağının seçime giderken gazetecilerin halkı bilgilendirmesinin önüne geçmek için tüm önlemleri almaya çalıştığının” gözlendiğini söyleyen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, "Medyanın yüzde 90’ına hakim olmak, iktidar için yeterli değil. Özellikle internet siteleri ve sosyal medyanın da tamamen sansür edilmesini istiyor. Ayrıca seçime giderken yine malum mafya kaynaklarından ortaya çıkabilecek açıklama ve videoların da iktidarı çok rahatsız edeceği gözleniyor” dedi.

Sansür Yasası ile iktidarın kamu yararına olmayan tüm faaliyetleriyle ilgili haberlerin dezenformasyon ilan edileceğini ve tutuklu gazeteci sayısı hızla artacağını vurgulayan Güneş, “Dezenformasyon yasasına eklenecek olan yeni infaz düzenlemesi ile de gazetecilerin hapis yatması garanti altına alınmış olacak. Ama bunlar yine de gazetecilerin haber yapmasını engelleyemeyecek” diye ifade etti.

"İki yılın altındaki bazı suçlara hapis yolu geliyor" haberi, 10 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 10 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İki yılın altındaki bazı suçlara hapis yolu geliyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İki yılın altındaki bazı suçlara hapis yolu geliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  2. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  3. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  4. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  5. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  6. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  7. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  8. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  9. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  10. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  11. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  12. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  13. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  14. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  15. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  16. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  17. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  18. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  19. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
  20. 16:08 Çin ABD'ye zeytin dalı uzattı: "Rakip değil ortağız"
Gündem Haberleri