İkinci el araç alacaklar sigortanız hazır!

İkinci el araç alacaklar sigortanız hazır!

İkinci el araç alacaklar sigortanız hazır! Son yıllarda tutarları hızla ar­tan birinci el araçlar çok ge­niş bir kesim için artık neredey­se ulaşılmaz hale geldi. Bu da son aylarda zayıflamasına rağ­men ikinci el araçlara olan ilgi­yi hep canlı tuttu. İşte detaylar...

Son yıllarda birinci el araç fiyatlarının hızla artması, geniş bir kesim için bu araçları neredeyse ulaşılmaz hale getirdi. Bu durum, ikinci el araçlara olan ilgiyi canlı tuttu. Geçtiğimiz yıl, Türkiye'de yıllık bazda ortalama 7 milyon araç el değiştirdi. Ancak, geçmişi bilinmeyen ve garanti süreleri dolan bu araçlarda zaman zaman maliyeti yüksek mekanik arızalar yaşanabiliyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkan sigorta sektörü, ikinci el araçlar için sigorta ürünleri sunmaya başladı.

KATALOG SUÇLAR NEDİR? Katalog suçlar, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirli koruma tedbirlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suç listelerini ifade eder.

İLK ADIM: 2018 YÖNETMELİĞİ 2018'de Ticaret Bakanlığı, çıkardığı yönetmelik ile ikinci el satışlarını teminat altına aldı. Bu yasal düzenleme ile galericiler, otomobilin satışı itibariyle 3 ay boyunca 8 yaş ve daha küçük, aynı zamanda 160 bin kilometre ve altında olan otomobillerin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik-elektronik sistemini garanti altına almak zorunda kaldı. Böylece ikinci el araç sigortasının temelleri atılmış oldu.

SİGORTA PAKETLERİ VE FİYATLAR Bugün sektörde farklı uygulamalar mevcut. Örneğin, Volkswagen Doğuş Finans’ın (vdf) iştiraki VDF Sigorta, ikinci el araçlar için üç ayrı sigorta paketinin yer aldığı "2. El Garanti" ürününü çıkardı. Bu sigorta, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, 6 ay veya 10 bin kilometre, 12 ay veya 20 bin kilometre güvence sağlar ve otomobillerin dış etkenlere bağlı olmayan arızalarını kapsar. Aracın önemli motor aksamını 75 bin TL’ye kadar teminat altına alan 2. El Garanti Sigortası, bir defaya mahsus çekme hizmeti ve tamir süresinin 10 günü aşması halinde üç gün ikame hizmeti sunar.

VDF Sigorta’nın sitesinde yer alan bilgiye göre, Volkswagen grubunda 114 Hp ve altı beygir gücü olan araçlar için 3 ay 5 bin kilometre sınırı ile sigorta poliçesi satın alanlar 1.018 TL, 6 ay ve 10 bin kilometre sınırı ile sigorta yaptıranlar 2.084 TL prim öder.

DIŞ ETKENLER KAPSAM DIŞI Allianz, ikinci el garanti sigortası ile motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel, elektrik-elektronik sistemlerinde dış etkenler haricinde meydana gelebilecek arızaları teminat altına alır. İkinci el garanti sigortasını ikinci el satışı ile ilgili yetkilendirilmiş işletmeler ve ikinci el motorlu kara taşıtı satışını ticaret amacı gütmeksizin yapan gerçek/tüzel kişiler, satış öncesi otomobilin ekspertizinin yapılması koşulu ile poliçe satın alabilirler. Aracın hususi amaçla kullanılan binek otomobil olması, 8 yaşını ve 160 bin kilometreyi aşmaması şartı aranır. Ayrıca, aracın Türkiye’de kayıtlı olması ve üretici garantisinin devam etmemesi de diğer şartlar arasında bulunur. Allianz, aynı zamanda aracın arızalanması durumunda bir kereye mahsus çekme hizmeti ve tamirin 10 iş gününü aşması durumunda üç gün için ücretsiz ikame araç da sağlar.

HDI SİGORTA’NIN UYGULAMALARI HDI Sigorta, "İkinci El Oto Uzatılmış Garanti Sigortası" adıyla çıkardığı ürünü ile ikinci el araçlara garanti sağlıyor. Bu sigortayı yaptırmak isteyenlerden otomobilin satışından hemen önce alınmış ekspertiz raporu talep ediyor. Ayrıca, sigorta yapılacak olan aracın 8 yaşında veya daha küçük olması, 160 bin kilometrede veya altında olması, aynı zamanda aracın Türkiye’de kayıtlı olması şartları aranıyor. HDI Sigorta, bu şartlara sahip ikinci el otomobillere iki farklı sigorta paketi sunuyor. Birinci paket 3 ay ve 5 bin kilometre ile sınırlı olup motor, diferansiyel ve güç aktarma organı, şanzıman, elektrikli bileşen grubu, yağ keçeleri ve contalarda oluşabilecek hasarları kapsar. İkinci paket ise 12 ay ve 20 bin kilometreye kadar otomobillerin mekanik ve elektrik-elektronik sistemlerdeki arızalarını karşılar. Bu sigortayı yaptırmak için aracın 5 yaşını ve 100 bin kilometreyi aşmaması gerekmektedir. HDI Sigorta, arızanın 10 iş günü içerisinde giderilmemesi durumunda 7 gün süreli ücretsiz kiralık araç da sağlar.

OTOMOBİLİNİZİN SAĞLAMASI GEREKEN ŞARTLAR İkinci el sigortası için sigorta şirketleri arasında değişkenlik gösterse de, belli başlı şartlar bulunur:

  • Motorlu taşıt, Türkiye sınırları içinde bulunmalı ve ruhsatlı olmalı,
  • Hususi amaçla kullanılan binek otomobil olmalı,
  • Araç 8 yaşını ve 160 bin kilometre sınırını aşmamalı,
  • Araç ikinci el durumunda olmalı, aracın hâlihazırda devam eden üretici veya tedarikçi şirket garantisi bulunmamalı,
  • Bazı firmalar sadece benzin ve dizel araçları sigortalarken, bazı firmalar hibrit, dizel, benzin ya da gaz ile çalışan araçları da kabul ediyor.

"İkinci el araç alacaklar sigortanız hazır!" haberi, 06 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İkinci el araç alacaklar sigortanız hazır! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İkinci el araç alacaklar sigortanız hazır! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 09 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Aygül Atay Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:57 Kafa karıştıran röportaj Narin’in Kuzeninin 21 Ağustos’taki Sözleri Ortaya Çıktı
  2. 21:55 Balığa bunu sürerseniz lezzeti arşa çıkacak!
  3. 21:52 Bu yatırımı yapanlar para içinde yüzdü!
  4. 21:49 Phone 16 tanıtıldı!: Apple İphone 16'yı tanıttı!
  5. 21:37 Türkiye, Z ve Y Kuşaklarıyla Yapay Zeka Kullanımında Dünyanın Zirvesinde
  6. 21:27 Yusuf Dikeç "Anne sevgisi olmayan bir insanda millet sevgisi olmaz"
  7. 21:18 Paris Olimpiyatları marka değeriyle Premier Lig'i geride bıraktı!
  8. 21:12 Ünlü şarkıcı Kıraç, konserine giderken kayboldu
  9. 21:09 Borsa İstanbul'da düşüş devam ediyor: BIST 100 endeksi günü zararla tamamladı
  10. 21:08 Ev sahipleri dikkat: 30 gün içinde belge teslimi zorunluluğu getirildi
  11. 21:08 Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin ücreti belli oldu!
  12. 21:04 Huzurevleri fiyatlarında dev zam “Emekli maaşı alan nasıl ödesin o parayı?”
  13. 20:59 Güldür Güldür’ün yeni sezonunda beklenmedik ayrılık!
  14. 20:51 Hüda-Par Narin’in köyüne başsağlığına gitti, cinayeti dış güçlere bağladı
  15. 20:49 Erdoğan Narin Güran hakkında açıklamada bulundu: Her adım atılacak
  16. 20:46 Melike Şahin’in ‘Narin’ isyanı!
  17. 20:39 Amca Salim Güran'ın sildiği mesajlar hakkında yeni gelişme!: Whatsapp talebi kabul etti!
  18. 20:33 Murat Boz'dan olay yaratan Hadise itirafı: "Aşığıyım, çok seviyorum"
  19. 20:27 Ece Üner canlı yayında açıkladı!: İşte AKP'nin asgari ücretliler karnesini
  20. 20:26 NASA duyurdu! Uzay aracı döndü mahsur kalan astronotlar dönemedi!
Ekonomi Haberleri