İklim değişikliği bazı hayvanların şekil değiştirmesine neden oluyor

İklim değişikliği bazı hayvanların şekil değiştirmesine neden oluyor

İklim değişikliği bazı hayvanların şekil değ... Küresel iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlayan sadece insanlar değil.

Avustralya’daki Deakin Üniversitesi’nde bir araştırmacı olan Sara Ryding tarafından yönetilen Ekoloji ve Evrimde Eğilimler'de yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, bazı sıcak kanlı hayvanların iklimdeki değişimlere tepki olarak vücutlarının şekli değişiyor, böylece hayvanlar da çevresel değişikliklere uyum sağlıyor.

Araştırmada araştırmacılar, bazı sıcak kanlı hayvanların artan sıcaklıklar nedeniyle vücutlarında değişiklikler yaşadığı ve bazı durumlarda daha büyük bacaklar, kulaklar ve gagalarla sonuçlandığı teorisini destekleyen yeni kanıtlar belirlediler.

Araştırmacılar, "Allen Kuralı" olarak bilinen bir ilkeye göre, daha soğuk iklimlerde yaşayan sıcak kanlı hayvanların, daha sıcak iklimlerde yaşayan aynı türden hayvanlara göre daha küçük uzantılara (gaga veya bacak gibi) sahip olma eğiliminde olduklarını belirttiler.

Cell Press'ten bir haber bülteninde Ryding, "Ana akım medyada iklim değişikliğinin tartışıldığı çoğu zaman, insanlar 'insanlar bunun üstesinden gelebilir mi?' veya 'hangi teknoloji bunu çözebilir?' diye soruyorlar" dedi .

İnsanlar gibi hayvanların da iklim değişikliklerine uyum sağlamak zorunda olduğunu, çünkü bazı sıcakkanlı hayvanlarda şekil değiştirmenin genellikle beklenenden çok daha kısa bir zaman diliminde gerçekleştiğini söyledi.

Ryding, "Yarattığımız iklim değişikliği, üzerlerinde çok fazla baskı oluşturuyor ve bazı türler uyum sağlarken, diğerleri sağlayamayacak" dedi.

Araştırmacılara göre, anatomik değişimin en ikna edici kanıtlarından bazıları Avustralya ve Kuzey Amerika'daki kuşlarda bulundu.

Bazı Avustralya papağan türleri, 1871'den bu yana gagalarının boyutunda yaklaşık %4-10 oranında artış göstermiştir ve araştırmacılar bunu artan sıcaklıklara bağlamakta.

Kuzey Amerika'da, kara gözlü junkonun da gaga boyutunda bir artış gördü. Daha büyük gagalar, kuşların aşırı vücut ısısını daha etkili bir şekilde dağıtmasına yardımcı oluyor. Çalışma, küresel sıcaklıklar arttıkça bunun yararlı bir özellik olduğunu söyledi.

Bir türün tam olarak neden belirli bir şekilde evrimleştiğini belirlemek genellikle zordur. Ancak Cell Press'e göre, araştırmacılar bu eğilimi birçok farklı türde ve yerde gördüklerini ve iklim değişikliğini deneyimlemelerinin hepsinin ortak noktası olduğunu söyledi.

Ryding, "şekil değiştirme, hayvanların iklim değişikliğiyle başa çıktığı ve her şeyin 'iyi' olduğu anlamına gelmez" dedi. "Bu sadece hayatta kalmak için evrimleştikleri anlamına geliyor."

"İklim değişikliği bazı hayvanların şekil değiştirmesine neden oluyor" haberi, 10 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 10 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan İklim değişikliği bazı hayvanların şekil değiştirmesine neden oluyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İklim değişikliği bazı hayvanların şekil değiştirmesine neden oluyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:NPR

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
Çevre Haberleri