ARAŞTIRMA: İklim değişikliği sebebiyle gelecekte durum daha da kötüleşecek

ARAŞTIRMA: İklim değişikliği sebebiyle gelecekte durum daha da kötüleşecek

ARAŞTIRMA: İklim değişikliği sebebiyle gelec... Geçen yıl, kasırgalar Güney ve Doğu ABD kıyılarında 160’tan fazla cana ve 70 milyar dolarlık zarara mal oldu.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) yaptığı açıklamada, giderek daha şiddetli olan bu hava modellerini hızlı ve doğru bir şekilde tahmin etmek için, iki yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) ekleyerek süper hesaplama (ve dolayısıyla hava durumu modelleme) kapasitesini etkili bir şekilde üç katına çıkardığını duyurdu.

Fırtına tespitleri

NOAA Ulusal Hava Durumu Servisi direktörü Ken Graham bir basın açıklamasında, “Bu, NOAA ve hava durumu tahmini için büyük bir gün” dedi. “Araştırmacılar rekor hızda yeni topluluk tabanlı tahmin modelleri geliştiriyorlar ve şimdi hava ve iklim tahminini iyileştirmek için bu önemli ilerlemelerin çoğunu uygulamak için gereken bilgi işlem gücüne sahibiz.”

Fırtına tespitleri

Ulusal Hava Durumu Servisi Merkezi İşlem Ofisi Direktörü Dave Michaud salı sabahı yaptığı bir basın toplantısında, her bir HPC’nin 12,1 petaflop veya “26 petabayt depolama ile saniyede katrilyon hesaplama” ile çalıştığını söyledi. Bu, “önceki sistemlerimize kıyasla bilgisayar kapasitesinin üç katı ve depolama kapasitesinin iki katı… Bu sistemler bugün dünyanın en hızlıları arasında, şu anda 49 ve 50. sırada.” Batı Virginia, Tennessee, Mississippi ve Colorado’daki diğer süper bilgisayarlarıyla birlikte NOAA, tam 42 petaflop kapasiteye sahip.

Fırtına tespitleri artık daha kolay olacak

NOAA’nın Çevresel Modelleme Merkezi Direktörü Brian Gross’a göre “bu ekstra hesaplamalı beygir gücü ile NOAA’nın daha gerçekçi fizik ile daha yüksek çözünürlüklü modeller yaratabilecek ve daha yüksek derecede bir model kesinliği ile daha fazlasını üretebilecek. Bu, fırtına uyarıları için daha doğru tahminler ve daha uzun hazırlık süreleri ile sonuçlanacak.”

Fırtına tespitleri

Gross, “Yeni süper bilgisayarlar, önümüzdeki yıllarda belirli modelleme sistemlerinde önemli yükseltmelere de izin verecek.” dedi. “Bu, 2023 kasırga sezonunun başında faaliyete geçmesi planlanan Kasırga Analizi ve Tahmin Sistemi adlı yeni bir kasırga tahmin modelini içeriyor” ve mevcut H4 kasırga hava durumu araştırma ve tahmin modelinin yerini alacak.

NOAA, yeni süper bilgisayarların ajansın hava durumu modelleme çabalarına ne kadar bir gelişme sağlayacağını kesin olarak henüz doğrulamamış olsa da, Ulusal Hava Durumu Servisi Direktörü Ken Graham, değerlerine ikna oldu.

Basın açıklaması esnasında, “Bu yeni süper bilgisayarların ortalama bir Amerikalı için ne anlama geleceğini tercüme etmek için” dedi, “şu anda şiddetli hava olaylarının patlak vermesinde ek hazırlık süresi sağlayabilecek ve daha doğru bir şekilde takip edebilecek modeller geliştiriyoruz ve hem okyanusta hem de karaya ulaşması beklenen kasırgalar için yoğunluk tahminleri ve [onlardan önce] daha uzun hazırlık  sürelerine sahip olmak istiyoruz.”

Truth Social uygulaması tehlike altında

 

"ARAŞTIRMA: İklim değişikliği sebebiyle gelecekte durum daha da kötüleşecek" haberi, 01 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan ARAŞTIRMA: İklim değişikliği sebebiyle gelecekte durum daha da kötüleşecek haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ARAŞTIRMA: İklim değişikliği sebebiyle gelecekte durum daha da kötüleşecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  2. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  3. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  4. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  5. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  6. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  7. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  8. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  9. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  10. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  11. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  12. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
  13. 01:12 İzlanda'da Olağanüstü Hal İlan Edildi: Son Üç Ayda Dördüncü Patlama Yaşandı!
  14. 01:00 Canan Kaftancıoğlu İfade Vermek Üzere Çağrıldı!
  15. 00:54 Murat Kurum: İstanbul Depreme Hazır Değil, İmar Barışı Tartışması
  16. 00:48 Borsa İstanbul'da dört hafta sonra bir ilk yaşandı!
  17. 00:47 Meteorolojiden uyarı! 19 Mart hava durumu: Bir tarafa yağmur bir tarafa kar yağışı
  18. 00:47 Bakan Göktaş’tan Kadın İstihdamına Destek: Güçlü Adımlar Atılıyor!
  19. 00:47 Nepal Bayrağı: Mirası ve Geleceği Yansıtan Sembol
  20. 00:38 Erbakan ve Kılıç’tan AKP’ye Tepki: Yerel Seçimlerde Siyasi Şantaj!
Teknoloji Haberleri