İlk kez ortaya çıktı: Beyin bile hüzünlü anları anımsamak istemiyor! Bilim insanlarından çarpıcı 'beyin' araşt
İlk kez ortaya çıktı: Beyin bile hüzünlü anl... Travmatik anıların yeni tecrübelerle aynı şekilde algılandığı tespit edildi. Hüzünlü deneyimler beynin farklı bölgeleri aktifleştiriyor. İşte detaylar...
ABD'li bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, insan beyni travmatik anıları, hüzünlü anılardan daha farklı bir şekilde algılıyor.
Hakemli bilimsel dergi Nature Neuroscience'te 30 Kasım 2023 tarihinde yayımlanan araştırmaya göre, kişi travmatik deneyimlerini hatırladığı zaman beynin hafızayla ilgili bölümü aktive olmuyor.
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) yaşayanların geçmiş deneyimleri, günlük hayatlarındaki aktivitelerinden çevreleriyle olan iletişimlerine kadar birçok şeyi etkileyebilir.
Yale Üniversitesi ve Icahn Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, çalışmaya katılan 28 kişiye, onlara ait kaydedilmiş anılarını dinletti. Bilim insanları aynı anda beyin taraması yaptı.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, kaydedilen anılardan bazıları hüzünlü ve travmatik, bazıları da nötrdü.
"BEYİN, ANILARI HATIRLADIĞINI DÜŞÜNMÜYOR"
Çalışmada, sevilen bir aile üyesinin ölümünü dinleyen katılımcıların beyinlerinde, anıları depolayan hipokampus bölgesinin çok aktif olduğu görüldü.
Fakat çalışmada, aynı kişilerin cinsel saldırı, yangın, silahlı saldırı, terör gibi travmatik anılarını dinlediği zaman beynin hipokampüs bölümünün aktif çalışmadığı ortaya kondu.
Daniela Schiller, "Travmatik vakaları dinlediği zaman beyin, anıları hatırladığını düşünmüyor. Beyin hareketleri, şimdiki zamanın içindeymiş gibi görünüyor" dedi.
Çalışmaya göre travmatik anılar, anı olarak değil şimdiki ana hükmeden önceki yaşanmışlıkların parçaları gibi değerlendiriliyor.
Çalışmada travmatik anıların beynin farklı bir bölgesini çalıştırdığı görüldü. Arka singulat korteks adı verilen bölge, kişinin kendisine yönelik düşüncelerin yoğrulduğu ve hayal kurduğu yer.
Daniela Schiller, "Kişinin TSSB semptomları ne kadar şiddetliyse bu bölgenin daha fazla aktive olduğu görüldü" dedi.
ELDE EDİLEN BULGULAR TEDAVİLERE KATKI SUNABİLİR
Öte yandan araştırmanın bulguları, TSSB hastalarının travmatik deneyimlerini hatırlarken neden zorluk çektiğinin anlaşılmasına da yardımcı olabilir.
Çalışmanın yazarlarından Prof. Ilan Harpaz-Rotem, yeni bulguların TSSB tedavilerinde hafızanın yeniden ele alınmasının eleştiri olduğunu gösterdiğini söylüyor.
Buna göre uygulanacak tedavi yöntemlerinde travmatik olaylar, hüzünlü anılara dönüştürülerek kişinin gündelik hayatında yaşadığı tehdit hissinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
"İlk kez ortaya çıktı: Beyin bile hüzünlü anları anımsamak istemiyor! Bilim insanlarından çarpıcı '." haberi, 23 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan İlk kez ortaya çıktı: Beyin bile hüzünlü anları anımsamak istemiyor! Bilim insanlarından çarpıcı '.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İlk kez ortaya çıktı: Beyin bile hüzünlü anları anımsamak istemiyor! Bilim insanlarından çarpıcı '.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.