İmamoğlu: 25 yıldır hiçbir dokunuş yapılmamış

İmamoğlu: 25 yıldır hiçbir dokunuş yapılmamış İmamoğlu, 413 - 422 yılları arasında inşa edilen ve uzun yıllardır kaderine terk edilen Kara Surları’nın restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, UNESCO Dünya Mirası listesindeki Kara Surları'ndaki restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Yedikule önünde İBB Bilim kurulu üyeleriyle birlikte açıklama yapan İmamoğlu, "Dünya mirası olan bu noktalarda uzun süre bir ihmal yaşanmış. Bu manzarayı görmek, bu süreçlerin 2021 yılında yaşanmış olması bizleri elbette üzüyor. 25 yılı aşkın bir süredir burada hemen hemen hiçbir dokunuşta bulunulmamış” dedi.

"Bizlerin içini acıtıyor"

Çıplak gözle bakıldığında, surlardaki bakımsızlığın görülebileceğini belirten İmamoğlu, “Dünya mirası olan bu noktalarda uzun süre bir ihmal yaşanmış. Turistik açıdan ve kent mirası açısından bakıldığında ne yazık ki, bizlerin içini acıtıyor” dedi. Tarih boyunca surların pek çok şeye şahitlik yaptığını kaydeden İmamoğlu, “Fetih yaşanmış, fetih sonrası Osmanlı döneminin izleri var. Hemen yanı başında şekillenen yeni yaşamın izleri var. Ama ne acı ki sonraki birtakım kullanımlar, burada yaşanan doğal afetler, depremler, hep şehrin üst üste binmesi yaşanmış; 25 yılı aşkın bir süredir hemen hemen hiçbir dokunuşta bulunulmamış” ifadelerini kullandı.

"22 burcu iki yılda tamamlayacağız" 

İBB Bilim Kurulu üyeleri ile sıkı bir işe giriştiklerini belirten İmamoğlu, şunları söyledi: “Gerçekten bu işin uzmanı olan, insanların rehberliğinde ve öncülüğünde, bir restorasyon sürecine hep birlikte başladık. Tabi, ciddi yapılardan, ciddi yıkım ve tahribatlardan bahsediyoruz. Bu manzarayı görmek, bu süreçlerin 2021 yılında yaşanmış olması bizleri elbette üzüyor. Ama en kısa zamanda bunu telafi edeceğiz. Biraz yolumuz var. Burada, Yedikule tarafında beş burçta birden restorasyonlarımız başladı. Sulukule tarafında girdiğimiz bir bölüm var. Günün sonunda biz toplamda 22 burcu iki yıl içerisinde tamamlayarak hem İstanbul’un hem de dünyanın, gezi alanı şeklinde kullanmasına müsait hale getirmek istiyoruz. Sadece burayla da kalmıyor; yakın çevresinde birtakım gelişmeleri de tetikleyecek. Bana göre dünyada çok özel gösterilen, gezilen, yürünülen, tarihi anlatılarıyla; Bizans döneminin, fetih döneminin ve sonrası Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihi izleri burada.”

"Tarihi dokuyu koruyup, insani çözüm bulacağız" 

Bir gazetecinin, “Daha önceki dönemde burada hiç restorasyon çalışması başlamamış mı? Çalışma olduğu söyleniyor…” sorusuna İmamoğlu, şu yanıtı verdi: “Açıkçası, 1989-94 döneminde girişimler yapıldı. Bu girişimler oldu; ama ondan sonra tümden durduruldu. İşte bizim gelişimizle tekrar buraları ele aldık. Yakın çevrede farklı yerleşimler de var. Bazı bostanlar var burada. Hepsini analiz ediyoruz. Hem bu dokuyu korurken hem de oradaki insani birtakım süreçleri ele alıyoruz. Yerleşimleri de ele alıyoruz. Yani tabiri caizse, kaba bir girişimle değil, tümüyle burayı hissederek, çevresini hissederek, birtakım oluşumları da hissederek insani bir çözüm bulacağız. Aynı zamanda esas işimiz olan buradaki tarihi mirası koruyacağız.”

Mahir Polat: 21 burç ağır hasarlı 

İmamoğlu’na çalışmayla ilgili bilgi veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Surlardaki 21 burç ağır hasarlı. 1985’ten itibaren Dünya Mirası olan alandayız şu an. UNESCO Dünya Mirası ilan ettiği bu noktada, 25 yıldır bir restorasyon çalışması olmadığı gibi, her türlü insani faaliyetle daha da kötüye gitti iş. Şu an bir Dünya Mirası’nı kurtarma eşiğinde bir müdahale etmiş bulunuyoruz sahaya. 21 burç, gördüğünüz gibi, acil yıkılma riskiyle karşı karşıya” dedi.

"İmamoğlu: 25 yıldır hiçbir dokunuş yapılmamış" haberi, 25 Şubat 2021 tarihinde yazılmıştır. 25 Şubat 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İmamoğlu: 25 yıldır hiçbir dokunuş yapılmamış haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İmamoğlu: 25 yıldır hiçbir dokunuş yapılmamış 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:51 Belediye başkanları Özgür Özel'den Erdoğan’ı ikna etmesini istedi
  2. 09:45 Yanardağda fotoğraf çekilirken volkana düşen kadın feci şekilde can verdi
  3. 09:41 Abdurrahman Dilipak: Çok komik bir rejimimiz var
  4. 09:36 Songül Karlı: İstediğim bir insan çıkmadı karşıma
  5. 09:31 Esteban Ocon: Güncellemelerle geliştik ama daha fazlasını bekliyorduk
  6. 09:22 AK Parti'den sosyal medya uyarısı: Paylaşım yaparken dikkatli olun
  7. 09:16 Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir organize suç örgütü çökertildi: Elebaşı dahil 8 kişi gözaltına alındı
  8. 09:11 10haber yazarı Erdal Sağlam: Bahçeli'nin çıkışı 2002'deki koalisyonu bozma sürecini hatırlattı
  9. 09:06 Kolombiya'da hükümet ve ELN, müzakerelere yeniden başlıyor
  10. 09:01 Cinci hoca dehşeti: Sana cin musallat olmuş diyerek çocukları taciz ve tecavüz etmiş
  11. 08:54 Murat Ağırel: Ülkemizde de sıklıkla yaşanan bu yakalamalarda metamfetamin maskelenmeye çalışılıyor
  12. 08:48 Barış Yarkadaş: Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyduk
  13. 08:42 Türkiye'de satılan en ucuz Tesla modeline 814 bin TL zam yapıldı
  14. 08:37 Akli denge iddiasıyla ipler iyice gerildi: İbrahim Tatlıses açtı ağzını yumdu gözünü
  15. 08:32 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında birbirine girdi
  16. 08:27 Ölen borçlusunun mezarını açtı, ateşe verip cesedi yakmak istedi
  17. 08:22 Diyanet'in gezi maliyeti dudak uçuklattı
  18. 08:17 Nuray Babacan: Cumhurbaşkanlığı ekibinin Akşener’in ekibiyle yakın ilişkide olduğu iddia edildi
  19. 08:13 İsmail Saymaz: Yolcular uyarmış, 50 saniye önce teleferiği durdurmuşlar
  20. 08:10 Aytunç Erkin yazdı: Erdoğan’ın okumadığı “yolsuzluk” raporu/kitabı
Politika Haberleri