IMF’den 2021 ve 2022'de hızlanma beklentisi

IMF’den 2021 ve 2022'de hızlanma beklentisi

IMF’den 2021 ve 2022'de hızlanma beklentisi IMF Başkanı Kristalina Georgieva; küresel ekonomide, sağlanan ilave politika desteği ve ve bu yılın sonlarında birçok gelişmiş ekonomide aşı destekli toparlanma beklentisi sebebiyle daha fazla hızlanma beklediklerini kaydetti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ABD'deki yeni mali paket dahil olmak üzere sağlanan ilave politika desteği ve bu yılın sonlarında birçok gelişmiş ekonomide aşı destekli toparlanma beklentisi nedeniyle küresel ekonomide daha fazla hızlanma beklediklerini belirtti.

Georgieva, 5 Nisan'da başlayacak IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları öncesi küresel ekonomik görünüm ve politika önceliklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bugün bir başka dönüm noktasıyla karşı karşıya olunduğunu belirten Georgieva, küresel ekonominin daha sağlam bir zeminde olduğunu ancak tehlikenin devam ettiğini vurguladı.

Georgieva, henüz herkesin aşılara ulaşamadığını, insanların işlerini kaybetmeye ve artan yoksullukla karşı karşıya kalmaya devam ettiğini bildirdi.

'GARDIMIZIN DÜŞMESİNE İZİN VERMEMELİYİZ'

Çok fazla ülkenin geride kaldığına işaret eden Georgieva, "Gardımızın düşmesine izin vermemeliyiz. Şimdi yaptığımız, kriz sonrası dünyayı şekillendirecek. Bu nedenle doğru olanı yapmalıyız." dedi.

 Georgieva, bunun herkesi adil bir şekilde aşılamak anlamına geldiğini belirterek, bunun gelecek hafta sanal olarak gerçekleştirilecek Bahar Toplantıları'nın odak noktası olacağını kaydetti.

Ocak ayında yapılan tahminlerde küresel ekonominin 2021'de yüzde 5,5 büyüyeceğinin öngörüldüğünü anımsatan Georgieva, şunları kaydetti:

"ABD'deki yeni mali paket dahil olmak üzere sağlanan ilave politika desteği ve bu yılın sonlarında birçok gelişmiş ekonomide aşı destekli toparlanma beklentisi nedeniyle şimdi daha fazla hızlanma bekliyoruz. Bu, gelecek hafta Dünya Ekonomik Görünümü raporunda göreceğiniz üzere, bu yıl ve 2022 için küresel tahminimizde yukarı yönlü bir revizyona izin veriyor."

'Karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlikelerden biri son derece yüksek belirsizlik'

Kristalina Georgieva, hükümetlerin salgının etkilerine karşı istisnai tedbirler aldığını belirterek, 16 trilyon dolarlık mali önlem alındığını ve merkez bankalarının büyük miktarda likidite enjekte ettiğini, bu senkronize önlemlerin olmaması haline geçen yıl küresel daralmanın en az 3 kat daha kötü olabileceğini aktardı.

Hızlı toparlanmanın ABD ve Çin olmak üzere "iki motorla" desteklendiğini vurgulayan Georgieva, kriz öncesi tahminlere kıyasla kişi başına düşen gelirdeki kümülatif kaybın gelecek yıl gelişmiş ekonomilerde yüzde 11, Çin hariç yükselen ve gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 20 olacağını kaydetti.

Georgieva, karşı karşıya olunan en büyük tehlikelerden birinin ise son derece yüksek seviyelerdeki belirsizlik olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hızlanmış toparlanma genel olarak iyi haberleri beraberinde getirir ancak aynı zamanda daha az istenen sonuçlar da yaratabilir. Örneğin, ABD'deki güçlü büyüme, artan ticaret yoluyla birçok ülkeye fayda sağlayabilir. Enflasyonun sınırlı kalmasını bekliyoruz ancak ABD'deki daha hızlı toparlanma, faiz oranlarında hızlı bir artışa neden olabilir ve bu da finansal koşulların keskin bir şekilde sıkılaşmasına ve gelişmekte olan ekonomilerden önemli sermaye çıkışlarına yol açabilir."

AŞI ÜRETİMİ VE DAĞITIMINI HIZLANDIRMA VURGUSU

Aşı üretimi ve dağıtımını hızlandırmak için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğinin altını çizen Georgieva, hanehalkı ve işletmelerin de desteklenmeye devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Salgın azaldıkça destek programlarının ölçeğinin azaltılması tavsiyesinde bulunan Georgieva, daha adil bir geçişi desteklemek için sosyal harcamaların ve aktif iş gücü piyasası politikalarının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.

Geleceğe yatırım yapılması gerektiğini belirten Georgieva, daha yeşil, akıllı ve kapsayıcı ekonomilere doğru yeni bir ivmenin arttığını kaydetti.

Georgieva, düşük gelirli ülkelerin daha fazla yardıma ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, bu ülkelerin salgınla mücadele etmek için 5 yıl içinde 200 milyar dolara ve daha yüksek gelir düzeylerini yakalamak için 250 milyar dolara ihtiyaç duyacaklarının tahmin edildiğini bildirdi.

IMF'nin 85 ülkeye 107 milyar doların üzerinde finansman sağladığını ve en yoksul 29 üye ülke için borç servisi yardım yaptığını aktaran Georgieva, 650 milyar dolarlık olası bir özel çekme hakkı (SDR) tahsisine desteğin arttığını, bunun tüm üyelere, özellikle de en savunmasızlara fayda sağlayacağını kaydetti.

"IMF’den 2021 ve 2022'de hızlanma beklentisi" haberi, 31 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 31 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan IMF’den 2021 ve 2022'de hızlanma beklentisi haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. IMF’den 2021 ve 2022'de hızlanma beklentisi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 16 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:38 Yüksek Tüketim Yapanlara Yeni Elektrik Düzeni!
  2. 00:28 BofA, S&P 500 endeksi için 2024 yıl sonu hedef seviyesini belirledi
  3. 00:21 İki basketçi kız arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 12 saniyede buluyor!
  4. 00:21 Kalabalık iki plaj arasındaki 7 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 17 saniyede buluyor!
  5. 00:21 Ev hapsi alan Serdar Ortaç'ın 18 konseri iptal edildi
  6. 00:19 Acun Ilıcalı kanalın satılıp satılmadığına dair açıklama yaptı!
  7. 00:14 Gizli hırsızı yalnız kartal gibi gözü olanlar 11 saniye dolmadan buluyor!
  8. 00:14 Popüler pizza zinciri, iflas koruması için başvuruda bulundu
  9. 00:13 Mike Tyson-Jake Paul Maçı: Efsane ve Youtuber Ringe Çıkıyor! Saat Kaçta ve Hangi Kanalda?
  10. 00:12 Mauro Icardi Wanda Nara'nın açtığı davanın duruşmasına katılmadı!
  11. 00:05 X İçin Kritik Tarih: 20 Ocak’ta Sosyal Medyada Büyük Göç!
  12. 00:04 Mike Tyson'ın serveti şaşırtıyor! Bir dönemin boks devi iflasla gündemde!
  13. 00:00 Ünlü kahve zinciri iflas etti! Tüm şubeleri kapanıyor!
  14. 00:00 Gaziantep Merkezli Perakende Devi İflas Etti: Türkiye’nin Zirvesinden Çöküşe Bir Hikâye!
  15. 23:56 Hakan Fidan’dan Önemli Açıklama: ‘Erdoğan’ın İradesi Çözüm Sürecine Hız Katacak
  16. 23:48 Montella Galler maçı öncesi konuştu: 'İlk hedefimiz A ligine çıkmak'
  17. 23:42 Craig Bellamy: 'Türkiye maçı zor geçecek'
  18. 23:37 Mansur Yavaş'tan Bakan Tekin'e yanıt: 'Yaptırmıyorsunuz bari gölge etmeyin, karalamayın'
  19. 23:33 Donald Trump, Beyaz Saray iletişim direktörlüğüne Steven Cheung’u atamış oldu
  20. 23:30 Elon Musk'a yönelik gizli toplantı iddiası: İran'ın BM temsilcisiyle bir araya geldi
Ekonomi Haberleri