IMF'den Övgü ve Uyarı: 'Enflasyon Düşmeye Devam Edecek; Sıkı Politikalara Sadık Kalınmalı!'

IMF'den Övgü ve Uyarı: 'Enflasyon Düşmeye Devam Edecek; Sıkı Politikalara Sadık Kalınmalı!'

IMF'den Övgü ve Uyarı: 'Enflasyon Düşmeye De... Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin ekonomi politikalarına yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Geçen yılki değişimlerin Türkiye'nin genel politika duruşunu sıkılaştırdığı vurgulandı. Enflasyonun düşmesi beklenirken, kuvvetli ücret artışının riskleri arasında sayıldığı belirtildi..

Uluslararası Para Fonu (IMF), 27 Eylül'de Türkiye ile gerçekleştirdiği 4. madde konsültasyonunu tamamladığını duyurdu. Açıklamada, 2023 yılı boyunca ekonomi politikalarında yaşanan belirgin değişimlerin, Türkiye'nin genel politikalarının sıkılaştırılmasına yol açtığı belirtildi. Vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını desteklediği vurgulanırken, güçlü gelir politikalarının kredibiliteyi artırdığı ifade edildi.

Sıkı finansal koşulların iç talep üzerindeki baskısı nedeniyle manşet enflasyonun düştüğü kaydedilen açıklamada, piyasa duyarlılığının yerli ve yabancı yatırımcıların TL varlıklara yönelmesiyle iyileştiği belirtildi. Ayrıca, düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatının cari açığı güçlendirdiği vurgulandı. Yetkililerin kademeli politika ayarlamaları çerçevesinde enflasyonun daha da düşmesi bekleniyor.

RISKLER VE ÖNERILER

Açıklamada, enflasyonist baskıların hala yüksek olduğu ve önemli aşağı yönlü risklerin bulunduğu dile getirildi. Bu riskler arasında güçlü ücret ve fiyat ataleti, sermaye akışlarının tersine dönmesi ile yükselen enerji fiyatları yer alıyor. IMF, makroekonomik dengesizliklerin azaltılması adına Türk yetkililere, daha sıkı mali konsolidasyon önerdi.

Sıkı para politikalarının devam etmesi gerektiğine dikkat çekilirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme konusunda gerektiğinde daha fazla sıkılaştırma yapmaya hazır olması gerektiği kaydedildi. Yapısal reformların ilerletilmesi, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün gri listesinden çıkması açısından da önemli görüldü.

EKONOMIK BEKLENTILER

IMF'nin ekonomik tahminlerine göre, Türkiye'nin 2024'te %3, 2025'te %2,7 büyümesi bekleniyor. İşsizlik oranının 2024'te bir miktar artış gösterdikten sonra kademeli olarak düşeceği öngörülüyor. Yıl sonu enflasyon tahmini %43 olarak açıklanırken, 2025'te %24'e, 2026'da ise %17,2'ye gerilemesi bekleniyor. Cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2029'da %1,9'a düşeceği öngörülüyor.

"IMF'den Övgü ve Uyarı: 'Enflasyon Düşmeye Devam Edecek; Sıkı Politikalara Sadık Kalınmalı!'" haberi, 12 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan IMF'den Övgü ve Uyarı: 'Enflasyon Düşmeye Devam Edecek; Sıkı Politikalara Sadık Kalınmalı!' haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. IMF'den Övgü ve Uyarı: 'Enflasyon Düşmeye Devam Edecek; Sıkı Politikalara Sadık Kalınmalı!' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 12 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:34 Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!
  2. 02:31 En büyük süper yıldız kümesi görüntülendi!
  3. 02:28 Cristiano Ronaldo'nun attığı mesajlar ifşa oldu
  4. 02:25 Nusret'ten Köfteci Yusuf’a gönderme!
  5. 02:21 Ersan Ercan, yeniden Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanı
  6. 02:18 CHP’li Bankoğlu: “Cezasızlık iklimiyle Türkiye, kız çocukları ve kadınlar için cehenneme döndü“
  7. 02:13 İspanya Başbakanı Sanchez, İsrail'e silah satışlarının acilen durdurulmasını istedi
  8. 02:11 Suriye'de rejimin saldırılarında boşalan bölgelere Lübnan’dan kaçanlar yerleşiyor!
  9. 02:07 Mehmet Uçum: 'Erdoğan Atatürk'ten sonra başarılı bir lider'
  10. 02:00 CHP'li Durmaz'dan Tarım Bakanına istifa çağrısı!
  11. 01:56 Barack Obama, siyahi erkekleri Kamala Harris'e oy vermeye çağırdı
  12. 01:49 Depremde 48 kişiye mezar olan binanın müteahhidine 13 yıl 4 ay hapis cezası!
  13. 01:45 Güler Sabancı bir kez daha ekonomiyi övdü: Cemal Enginyurt'dan cevap geldi
  14. 01:41 İsrail BM arazisini gasp etti Barış Gücü'ne ateş açtı
  15. 01:36 Çin, Tayvanlı Foxconn çalışanlarını gözaltına aldı
  16. 01:32 Tan Kesler, Acun Ilıcalı'nın Şampiyonlar Ligi planını açıkladı
  17. 01:27 Nusret'ten Köfteci Yusuf’a Sert Gönderme!
  18. 01:23 Mevduat Faizleri Tavan Yaptı: Yüzde 71'e Ulaştı! 1 Milyon Liraya 709 Bin Lira Faiz Kazancı!
  19. 01:23 Abdullah Avcı için İstanbul'a geldiler! Görüşmeler başladı
  20. 01:20 Ankara’da Discord Operasyonu: Gözaltılar ve Tutuklamalar Devam Ediyor!
Ekonomi Haberleri