IMF'nin Asgari Ücret Zammı Önerisine Mahfi Eğilmez’den Sert Tepki

IMF'nin Asgari Ücret Zammı Önerisine Mahfi Eğilmez’den Sert Tepki

IMF'nin Asgari Ücret Zammı Önerisine Mahfi E... Dünya Bankası (IMF) Türkiye şefi James Walsh’ın asgari ücretle ilgili yaptığı öneri, Türk ekonomisinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Mahfi Eğilmez'in tepkisini çekti. Walsh, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada..

MAHFI EĞILMEZ'DEN IMF'NIN ASGARI ÜCRET ÖNERISINE SERT İTIRAZ

Dünya Bankası (IMF) Türkiye şefi James Walsh, asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklamada, "Asgari ücret artışında, geçen yıl olduğu gibi enflasyonu ciddi şekilde artıracak bir zam yapılmamalı. Türkiye, düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için nakit transferi yapmalı veya sosyal programlar geliştirmeli" ifadelerini kullanmıştı. Bu öneri, ekonomist Prof. Dr. Mahfi Eğilmez'den sert bir eleştiri aldı.

"IMF HEP AYNI ŞEYI SÖYLER AMA DOĞRU DEĞIL"

Eğilmez, IMF'nin asgari ücret artışı konusundaki görüşlerine katılmadığını belirterek, "Kaybedilmiş bir gelir var. 100 liralık satın alma gücü, 50'ye inmiş durumda. Gelecekte 17,5 olacak diye zammı düşük tutmak, kaybolan 50'nin geri kazanılmayacağı anlamına gelir. IMF hep bu şekilde tavsiye verir ama bu doğru bir yaklaşım değil" dedi.

Açıklamalarına devam eden Mahfi Eğilmez, iki farklı görüşün olduğunu vurguladı: "Birincisi, ücret artışının enflasyona neden olduğu, ikincisi ise olmadığı yönünde. Eğer yılbaşında 100 lira olan ücret, yüzde 50 enflasyon nedeniyle 50 lira ilave edilirse bu, enflasyonist bir etki yaratmaz. Ancak, yine de bu durum enflasyonist baskı yaratabilir, çünkü istihdam edilen kişi sayısı artıyor ve yeniden satın alma gücü kazandırıyorsunuz."

Eğilmez, satın alma gücünün geri verilmesi gerektiğini savunarak, "İnsanlara 'satın alma gücünüzü kaybettiniz ama biz enflasyonu düşüreceğiz' diyemezsiniz. Kaybolan satın alma gücünün telafi edilmesi lazım. Eğer diğer ekonomik adımlar atılıyorsa bu zamların kabul edilebilir olması mümkün. Ancak hiçbir şey yapmayıp ücretleri düşük tutarsanız, insanlar haklı olarak isyan eder. Ücretleri artırmamak insanlığa aykırıdır" ifadelerini kullandı.

"EMEĞI KORUMAK LAZIM"

Sosyal devlet anlayışında emeğin zayıf, sermayenin güçlü olduğunu belirten Mahfi Eğilmez, "Emeği korumak zorundasınız. IMF'nin dediği gibi 'asgari ücreti çok artırmayın' demek, doğru bir yaklaşım değil. Bu nedenle IMF’nin bu önerisine kesinlikle katılmıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

Mahfi Eğilmez’in bu açıklamaları, IMF’nin Türkiye’ye yönelik asgari ücret ve ekonomi politikalarına ilişkin tavsiyelerine karşı önemli bir eleştiri olarak dikkat çekiyor.

 

"IMF'nin Asgari Ücret Zammı Önerisine Mahfi Eğilmez’den Sert Tepki" haberi, 23 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan IMF'nin Asgari Ücret Zammı Önerisine Mahfi Eğilmez’den Sert Tepki haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. IMF'nin Asgari Ücret Zammı Önerisine Mahfi Eğilmez’den Sert Tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 23 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:29 TUSAŞ'taki Terör Saldırısının Arkasında PKK Var! Resmi Açıklama Geldi
  2. 20:22 İnternet neden yavaş? Instagram, YouTube, Twitter, TikTok çöktü mü, ne zaman düzelecek?
  3. 20:01 Galatasaray, 48 Yıl Sonra Tarihi Bir Başarıya İmza Attı
  4. 19:56 Tüm Televizyon Kanalları Yas İlan Etti: Yeni Bölümler Yayınlanmayacak!
  5. 19:45 'TUSAŞ'a saldıran teröristin kimliği belirlendi' iddiası
  6. 19:40 Yunus Akgün, Avrupa Ligi'nde gol atmayı ihmal etmiyor!
  7. 19:40 İsrail, yaralı çocuğa yardım etmeye çalışan kalabalığı hedef aldı
  8. 19:40 Icardi bu sezonki 6. golünü attı!
  9. 19:25 Teröristler TUSAŞ’a gasp ettikleri ticari taksi ile geldi!
  10. 19:25 Ankara’da Hareketli Gece! TUSAŞ’a Saldırı Sonrası Ambulanslar Peş Peşe Geliyor
  11. 19:21 Bahçeli'den terör saldırısı hakkında açıklama
  12. 19:21 Erdoğan: “(TUSAŞ saldırısı) 4 şehidimiz var 14 yaralımız var”
  13. 19:01 Son Dakika: TUSAŞ'a Terör Saldırısı Gerçekleşti, 4 Şehit 14 Yaralı
  14. 18:59 Taner Tolga Tarlacı'nın 10 Yıllık Hapis Cezası Sonrası İlk Açıklaması! Survivor Yasin Duyurdu
  15. 18:59 TUSAŞ’ın Stratejik Rolü: Türkiye’nin Savunma İhtiyaçlarını Karşılayan Önemli Projeler
  16. 18:33 TUSAŞ saldırısı ardından Özel'den flaş karar!
  17. 18:32 Erdoğan'dan TUSAŞ'taki terör saldırısına ilişkin ilk açıklama geldi
  18. 18:25 Erdoğan'nın Putin ile görüşmesi başladı
  19. 18:22 TUSAŞ'ın Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu kimdir?
  20. 18:15 TUSAŞ nedir ve Türkiye için kritik önemi nedir?
Ekonomi Haberleri