İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı uyardı: ‘Olası bir İstanbul depreminde…’

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı uyardı: ‘Olası bir İstanbul depreminde…’

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı uyardı: ‘O... İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, olası bir İstanbul depreminde 150 bin kişinin öleceğini savundu ve “Türkiye’nin sorunu Kanal İstanbul...

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, olası bir İstanbul depreminde 150 bin kişinin öleceğini savundu ve “Türkiye’nin sorunu Kanal İstanbul değil, Deprem İstanbul’dur” açıklamasında bulundu.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe, Elazığ'da yaşanan depremin ülke gündeminden Kanal İstanbul'un çıkarılıp, yerine Deprem İstanbul'un alınması için büyük bir uyarı olduğunu söyledi. Gökçe, olası bir İstanbul depreminde 100 binlerce binanın yıkılacağını ve depremin gece gerçekleşmesi halinde 150 bin gündüz olması halinde de 50 bin kişinin öleceğini öne sürdü.

Cemal Gökçe,  “Binalarımız çürük, kentsel dönüşüm deprem için değil rant için yapıldı. İmar affı riski daha da artırdı. Elazığ'a rağmen deprem gerçeğini görüp önlem almazsak bu ülke İstanbul depreminin altından kalkamaz” dedi.

FAYI, BİNALARI KONUŞUN

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, İMO Başkanı Gökçe, Elazığ depreminin yaşanmasının ardından TV'lerde yine fay hatlarının konuşulduğunu, esas konuşulması gerekenin ise faylar değil çürük binalar olduğunu söyledi. Gökçe, “Bu ülkede fayları bilmeyen kalmadı. Hangi fay nerede çocuğa sorsan bilir. Toplumun enerjisi faylarla boşaltılmaya çalışılıyor. Toplumun asıl bilmesi gereken içinde oturduğu binaların çürük olup olmadığıdır. Hangi belediyenin yapı arşivini açarsanız açın göreceksiniz ki binaların en az yüzde 80'i deprem güvenlikli değil. Yani depremde yıkılır, kaçarı yok. Bu binaların deprem güvenlikli hale getirilmesi şart” dedi.

Gökçe, ülkedeki tüm binaların mühendislik kuralları ve ilkeleri ile deprem yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi ve yeni binaların da bu şekilde yapılması gerektiğini belirtirken, denetimleri de 3-5 yıllık mühendislere bırakma yönteminden de vazgeçilmesini istedi. 1999 depreminden bu yana 20 yıl geçmesine rağmen kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşüm yapılmaya çalışıldığını ifade eden Gökçe, şu uyarılarda bulundu: “Bütün ülke İstanbul depremini değil Kanal İstanbul diye suni bir gündemi tartışıyor. Elazığ Sivrice'de yaşadığımız deprem, Kanal İstanbul diyenlerin kulağına küpe olur. İstanbul depremi Elazığ gibi olmaz. Türkiye bunun altından kalkamaz. Seferberlik ilan edilmelidir. İstanbul'un göçmesi demek, Türkiye'nin göçmesi demektir.”

KAÇAK YAPI GÜÇLENDİRİLMEZ

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe, kentsel dönüşümdeki yanlış uygulamalardan sonra, kaçak yapılar için imar barışı çıkarıldığını ve imar barışından yararlanan binaların tamamına yakınının depremde yıkılma riski taşıdığını söyledi. Bu binaların Kartal'daki Yeşilyurt apartmanında olduğu gibi zaten kendi kendine yıkılır hale geldiğini belirten Gökçe, “Deprem beklenen, yapılarının büyük risk taşıdığı bir ülkede yapıların güvenlikleri yapı sahibine bırakılır mı? Ne yazık ki bizim ülkemizde bırakıldı. İmar barışından yararlanıp 3 katı 5 kata, 5 katı 10 kata çıkaranlar güçlendirme dahi yapsa o binaların altında kalma riskinden kurtulamaz” dedi. Kentsel dönüşümün çürük binaları, en riskli bölgeleri değil, rantı yüksek yerler dikkat alınarak yapıldı ğını ifade eden Gökçe, “ 5 katlı yerler 10 kata, 10 daireli yerler 20-30 daireye çıkarıldı Acilen ‘Deprem İstanbul' projesi başlatılmalı” dedi.

"İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı uyardı: ‘Olası bir İstanbul depreminde…’" haberi, 26 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı uyardı: ‘Olası bir İstanbul depreminde…’ haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı uyardı: ‘Olası bir İstanbul depreminde…’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:58 Hamas ve İslami Cihad, İsrail Saldırılarını Kınayarak Filistin Halkını Direnişe Çağırıyor
  2. 12:54 Hızlı ve Pratik: Pirinçle Avokado Olgunlaştırma Yöntemi!
  3. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  4. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  5. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  6. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  7. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  8. 12:28 AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu, Rolex Paylaşımını Silme Kararını Açıkladı
  9. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  10. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  11. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  12. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  13. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  14. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
  15. 11:24 Galatasaray, Okan Buruk'a Yıllık 30 Milyon TL'lik Zam Teklif Ediyor
  16. 11:21 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Can Kaybı Artıyor: Son 24 Saatte 37 Ölü, 68 Yaralı
  17. 11:17 Stute Şirket Grubu İflas Başvurusu Yaptı: Ekonomik Zorluklar Artıyor
  18. 11:10 Sağlık Dünyasında Yeniden Parlayan Kuyruk Yağı: İbn-i Sina ve Canan Karatay'dan Destek!
  19. 11:02 Özgür Özel, Anıtkabir’i ziyaret etti: Anıtkabir Özel Defteri’ni de imzaladı
  20. 10:42 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Emeklilerle ilgili birtakım hazırlıklar var
Haberleri