İnsanlığın icat ettiği en eski alet görenleri şaşırttı! Tam 350 bin yıllık

İnsanlığın icat ettiği en eski alet görenleri şaşırttı! Tam 350 bin yıllık

İnsanlığın icat ettiği en eski alet görenler... İnsanların icat ettiği en eski alet İsrail'de bulundu. İsrail'de Tabun Mağarası'nda yaklaşık 350 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve insanoğlığın kullandığı en eski alet bulundu.

İnsanların icat ettiği en eski alet İsrail'de bulundu. İsrail'de Tabun Mağarası'nda yaklaşık 350 bin yıllık olduğu tahmin edilen ve insanlığın kullandığı en eski alet bulundu. 

TAM 350 BİN YILLIK

Arkeologlar, yaklaşık 350 bin yıl öncesine ait, bileme veya kazıma için kullanılan tarihin bilinen en eski aletini bulduklarına duyurdu. Kuzey İsrail'deki Tabun Mağarası'nda keşfedilen yuvarlak taş, modern insan homo sapiensten en az 50 bin yıl öncesine ait. Keşiften önce, bu tür araçların varlığı yaklaşık 200 bin yıl öncesine kadar düşünülmüyordu.

Bilim insanları icat edilen bu aletin insan topluluklarında bugüne dek gelişimini sürdüren tarım, teknoloji, sosyal ve ekonomik süreçlerin nasıl değiştiğini anlamalarına olanak tanığını belirtti.

Araştırmacılar, söz konusu aletin insanların ilk ataları tarafından 'hassas aşındırma' için kullanılmış olabileceğini ifade etti fakat tam olarak hangi amaç kullanıldığı hala tam olarak söylenemiyor.

magara.jpg

TABUN MAĞARASI, İLK OLARAK 1920'LERDE KEŞFEDİLDİ

İsrail'in Hayfa kenti yakınlarındaki Karmel Dağı'nda yer alan Tabun Mağarası, ilk olarak 1920'lerde İngiliz arkeolog Dorothy Garrod tarafından bulundu. Yapılan kazılar, oradaki en az 500 bin yıl öncesine dayanan hominid (insanların ilk ve ilkel ataları) faaliyetlerini gösteriyor. Mağarada bulunan çakmaktaşı parçaları, ayrıca ateşi kontrol eden insanlara ait en eski bulguları barındırıyor.

haycan.jpeg

YÜZEYLERİ KAZIMAK İÇİN KULLANILDIĞI TAHMİN EDİLİYOR

Öte yandan, mineral dolomitten yapılan alet ilk olarak 1960'larda ortaya çıktı. Fakat basit görünümü, onlarca yıldır büyük ölçüde göz ardı edilmesine sebep oldu. Daha yakın zamanlarda, Hayfa Üniversitesi'nin Zinman Arkeoloji Enstitüsü'nden bir ekip tarafından mağarada bulunan öğeleri yeniden değerlendirme çabalarının bir parçası olarak tekrar incelendi.

"ESKİ BULGULAR DAHA ÖNCE 200 BİN YILI İŞARET EDİYORDU"

Araştırmacılar yaptıkları analizler sonucunda aletin, yüzeyleri kazımak için kullanıldığını belirledi. Çalışmanın ortak yazar Ron Shimelmitz, "Bu teknolojiye ilişkin en eski bulgular daha önce 200 bin yılı işaret ediyordu" dedi.

Keşfedilen bu aletin yumuşak hayvan postları ve kaldırım taşları işlemek için kullanıldığını tahmin ediliyor. Fakat giysi ya da başka bir amaç için olup olmadığı hala bir gizem. Shimelmitz, "Bazı soru işaretleriyle baş başa kaldık. Bölgede, bazıları 3 milyon yıl öncesine tarihlenen daha eski taş aletler bulundu, ancak bunlar genellikle dikey hareketler olan vurma veya çarpma belirtileri gösteriyordu. Yeni keşfedilen alet ise, kaldırım taşı kazıma için kullanılan, yatay bir hareket gerektiren ve bir malzemenin daha hassas bir şekilde kullanılmasına izin veren bilinen ilk araç" ifadelerini kullandı.

Bulgularını Journal of Human Evolution'da yayınlayan araştırmacılara göre Hominidlerin 350 bin yıl önce böyle bir aleti kullanıyor olması, insanlığın bugünkü geldiği noktaya kadar geçen teknoloji sürecin tekrar değerlendirilmesini sağlayabilir.
 

"İnsanlığın icat ettiği en eski alet görenleri şaşırttı! Tam 350 bin yıllık" haberi, 31 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 31 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan İnsanlığın icat ettiği en eski alet görenleri şaşırttı! Tam 350 bin yıllık haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İnsanlığın icat ettiği en eski alet görenleri şaşırttı! Tam 350 bin yıllık 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:02 AYM Başkanı Özkaya: Yüksek yargı organları arasında hiyerarşik bir ilişki yok
  2. 00:02 Altın Fiyatında Rekor! Dünya Bankası'ndan Altın Müjdesi, Yatırımcıları Heyecana Sürükledi!
  3. 00:00 Satılık ve kiralık konut fiyatlarında düşüş yaşandı: 9 aylık seri devam ediyor
  4. 23:47 Survivor'da Kim Veda Etti? İşte Adaya Veda Eden İsim!
  5. 23:37 Bir Polis Memurumuz Şehit Oldu!
  6. 23:29 Chery'nin Nisan ayı kampanyası başladı! Çifte kampanya avantajı kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor!
  7. 23:28 Bilim dünyasında kırılan dünya rekoru: Tam 48 saniye süresince çalışıyor!
  8. 23:27 TikTok kullanıcılarına kötü haber!
  9. 23:27 Putin Erdoğan'ın 'Faiz sebep enflasyon sonuç' politikasını eleştirdi
  10. 23:25 İyi bir mikro iklim için neden evde defne yaprağı yakılmalıdır?
  11. 23:25 Davutoğlu'ndan Erdoğan'a: 15 Mayıs soykırıma karşı Gazze ile dayanışma günü ilan edilsin
  12. 23:24 Şimşek ve Erdoğan'dan Emeklilere Müjde! Zam Oranı Netleşti, Temmuz'da Hesaplara Yatacak!
  13. 23:22 Depresyonun vücut ısıyla bağlantısı olduğu ortaya çıktı
  14. 23:17 BM'den Gazze uyarısı: "Hala kıtlığa doğru gidiyoruz"
  15. 23:14 Beyaz Saray'dan Erdoğan'ın ABD seyahatine dair açıklama geldi: Ziyarete ilişkin program yok
  16. 23:12 Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin biletleri artık satışta!
  17. 23:08 Eczacıbaşı'dan Büyük Haber! 546.000.000 TL'lik Dağıtım Tarihi Belli Oldu!
  18. 23:06 Rusya açıkladı: ABD'nin ünlü bankasının hesaplarına el koydu!
  19. 23:04 Zafer Partisi'nde iki istifa geldi
  20. 23:03 Zafer Partisi'nde İki İstifa Haberi!
Teknoloji Haberleri