İran, Basra Körfezi'ndeki adaların hakimiyet iddialarına tepki gösterdi

İran, Basra Körfezi'ndeki adaların hakimiyet iddialarına tepki gösterdi

İran, Basra Körfezi'ndeki adaların hakimiyet... İran, Arap-Japonya Siyasi Diyalog Forumu sonrasında Basra Körfezi'ndeki üç ada hakkında yapılan ortak açıklamaya tepki gösterdi. İran Dışişleri Bakanlığı, adaların İran topraklarının ayrılmaz parçaları olduğunu savundu.

İran, Arap- Japonya Siyasi Diyalog Forumu sonrasında İran'ın kontrolünde olan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de hakimiyet iddiasında bulunduğu Basra Körfezi'ndeki üç ada hakkında yapılan ortak açıklamaya tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen toplantı sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde, Basra Körfezi'ndeki Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarına ilişkin ifadeleri değerlendirdi.

Açıklamanın iç işlerine karışmama ve ulusların toprak bütünlüğüne saygı gibi uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu savunan Kenani, "Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adaları İran topraklarının ayrılmaz ve ebedi parçalarıdır. Bu adaların söz konusu toplantının sonuç bildirgesine dahil edilmesinin hiçbir siyasi veya hukuki değeri yoktur." ifadelerini kullandı.

Kahire'de düzenlenen "3. Arap-Japonya Siyasi Diyalog Forumu" sonrasında yayınlanan ortak açıklamada, "BAE'nin, Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adalarıyla ilgili İran ile yaşadığı anlaşmazlığa uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ve ikili müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüme ulaşma girişimi dahil olmak üzere tüm barışçıl çabalara destek" vurgusu yapılmıştı.

İran ile BAE arasındaki adalar anlaşmazlığı

Hürmüz Boğazı'na yakınlığı ve bölgedeki petrol potansiyeli sebebiyle stratejik konumda yer alan Ebu Musa, Büyük Tunb ve Küçük Tunb adalarıyla ilgili İran ve BAE hakimiyet iddiasında bulunuyor.

Adalar, 1971'e kadar İngiliz işgali altındaydı. Kasım 1971'de İngiltere'nin adaların kontrolünü BAE'ye devrederek çekilmesinin hemen peşinden İran adalarda hakimiyeti ele geçirdi. BAE, adalara askeri güçlerini konuşlandıran İran'ı "işgalci" olarak niteliyor.

Adaları, topraklarının bir parçası olarak kabul eden ve üzerindeki haklarının tarihsel olarak çok eskilere dayandığı tezini ileri süren İran, geçici olarak 1903'te İngilizlerin eline geçtiğini ve 1971'de iade edildiğini dolayısıyla "o tarihte henüz kurulmamış olan BAE'nin hakimiyet iddiasında bulunamayacağını" savunuyor.

BAE ise adalardaki hak iddiası doğrultusunda Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyor.

Söz konusu adalar üstündeki egemenliğinin tartışılamayacağını savunan İran, Aralık 2022'de Çin'e, temmuz ayında da Rusya'ya üç ada hakkında BAE'nin tezlerini savunan değerlendirmelere destek vermeleri sebebiyle tepki göstermişti.

"İran, Basra Körfezi'ndeki adaların hakimiyet iddialarına tepki gösterdi" haberi, 08 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İran, Basra Körfezi'ndeki adaların hakimiyet iddialarına tepki gösterdi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İran, Basra Körfezi'ndeki adaların hakimiyet iddialarına tepki gösterdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Ağustos 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:29 Konferans Ligi'nde bu hafta hangi maçlar yer alıyor?
  2. 22:26 ÖGG sınavı cevapları ne zaman yayımlanacak?
  3. 22:23 Sosyal medya anketi çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı
  4. 22:21 Şahmaran 2. Sezon konusu
  5. 22:21 Elazığ harput mahallesi'ndeki mezarlıkta poşette bebek cesedi Bulundu
  6. 22:19 Masterchef 27 Ağustos menüsü ve tarifleri
  7. 22:17 Zeki Demirkubuz'un "Hayat" filmi Türkiye'nin Oscar adayı oldu
  8. 22:11 Öldürülen MHP'li ilçe başkanının katili teslim oldu!
  9. 22:08 Bu atıştırmalık damar tıkanıklığını önlüyor, protein ihtiyacını gideriyormuş
  10. 22:06 TOKİ arsa açık artırma satışı ne zaman ve hangi illerde olacak?
  11. 22:06 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: F-16'lar Başarılı, Katar Görüşmeleri Devam Ediyor
  12. 22:03 32'nci dönem POMEM başvuruları ne zaman?
  13. 22:01 Olimpiyat halkaları ne anlama gelir?
  14. 22:01 Derya öğretmenin katili tutuklandı: Ayrılmak istediği için öldürdüm!
  15. 21:59 Doğuştan sinirli olan 4 burç!
  16. 21:57 Paralimpik Oyunları nedir?
  17. 21:56 Panathinaikos cephesinden Sergio Oliveira iddialarına yanıt
  18. 21:54 Bu telefonlardan Instagram ve Facebook'a girilmeyecek
  19. 21:52 Bahçeli: “CHP’nin Türk tarihine bakışı haçlı emellerinin bakışıyla neredeyse bire bir aynıdır”
  20. 21:51 İnternet kullanıcılarının oranı yüzde 88,8'e ulaştı
Politika Haberleri