İrem Sak'ın kabusu olmuştu! Tacizci Özcoşkun adını sildirmek için dava açtı
İrem Sak'ın kabusu olmuştu! Tacizci Özcoşkun... Tacizciler, kanunlardaki boşluktan faydalanmayı biliyor. Taciz edip hayatlarını kabusa çevirdikleri kadınlar, kendilerini ifşa edince bu kez haberlerin kaldırılmasını istiyor. ABC Kritik'te hem suçlu hem güçlülerin bu kirli dünyasını anlatmak istedim.
ABC Kritik
Sadece ABC Gazetesi'ne değil, bir çok haber sitesine gün içinde Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) tarafından 'Unutulma Hakkı' başlığı altında haber içeriğinin kaldırılması için yazı gönderildi.
2020 yılında oyuncu İrem Sak'ı taciz ettiği için mahkeme kararıyla ceza alan Kadir Özcoşkun, iki yıl sonra bu içeriklerin kaldırılması için mahkemeye başvurdu.
Aslında sadece Özcoşkun değil, Özcoşkun gibi tacizde bulunan, kadınlara, çocuklara hayatı kabus eden, bu yüzden hüküm giyen bir çok tacizci bu yöntemi seçiyor.
Haber doğru ama kaldırılsın!
Özellikle iktidara yakın kişiler, aleyhlerindeki haberlerin hemen kaldırılması için bazı Sulh Ceza Mahkemelerine başvuruyor ve haberin gerçek olup olmamasına bakılmadan içeriğin kaldırılması kararı geliyor.
Erişim Sağlayıcı Birliği üzerinden haber kaldırması talebini en çok kullananlar:
1. Taciz ve tecavüzcüler
Bulunduğu mevkiiyi, özellikle kadın çalışanlar üzerinde kullanıp mobing, taciz ve tecavüzde bulunan, haklarında hüküm kararı verilenler.
2. Eski FETÖ'cüler
Zamanında FETÖ ile kol kola, kucak kucağa olan ve bu haberler hatırlatılınca rahatsız olanlar.
3. Yolsuzluk yapanlar
Çoğu Sayıştay Raporları'nda yer almasına rağmen, yolsuzluk, adam kayırma gibi mevkii kişisel çıkarları için kullanan siyasetçi ve bürokratlar.
4. Sakat bırakan doktorlar
Hastasına yanlış veya eksik tedavi uygulayıp ölümüne veya sakat kalmasına neden olan cerrahlar, o doktorların çalıştığı hastanelerin hukuk bürosu.
Tacizciler yasadaki boşlukları biliyor
İlk sırada yer alan tacizcilerin yöntemlerini anlatalım.
1. Tacizciler, sitelerde yer alan bu haberler doğru olmasına rağmen; çoğu zaman şu gerekçelerle haberin kaldırılmasını istiyor:
İtibar zedelenmesi
Kişilik haklarına hakaret
Taciz haberinde kamu yararı yok
Unutulma Hakkı
2. Tacizciler, Erişim Sağlayıcı Birliği'nden en kısa süre ve kendisi adına olumlu sonuç almak için Sulh Ceza Mahkemelerin hangileri olduğunu bile biliyor.
Tabii bunda o mahkemenin iş yükü, hakimin bakmak zorunda olduğu çok sayıda davayı da biliyorlar. Bu yükü fırsata çeviriyorlar.
3. Mahkemeler, tacize uğrayan mağduru önemsemiyor. Bu kanunda ayrıntılı şekilde yer almayabilir ama, kadının hayatını kabusa çeviren tacizci, bir mahkeme kararı ile pürü pak oluyor.
4. Unutulma Hakkı kanunda yok ama, bu uygulanıyor.
Unutulma Hakkı'nın kanunda yer almadığını 2020 yılında gazeteci, ombudsman Faruk Bildirici yasaları anlatarak, örnekler vererek kendi internet sitesinde yazdı.
Unutulma Hakkı konusunda Bildirici'nin yazısına ulaşmak için lütfen linki tıklayınız.
Unutulma Hakkı ile içeriğin kaldırılması aynı değil
Tacizci Kadir Özcoşkun'un talebi Unutulma Hakkı. Ancak Unutulma Hakkı ile içeriğin kaldırılması aynı değil:
Unutulma hakkı ile içeriğin çıkarılması ve/veya içeriğe erişimin engellenmesini isteme hakkı aynı şeyler değildir. Unutulma Hakkı, kişilere arama motorlarından yasal olan içeriğe ulaşılamaması hakkını verirken, içerik ana kaynakta, internet sitesinde kalmaya devam eder. İçeriğin çıkarılması ve/veya içeriğe erişimin engellenmesi ise, Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvuru yapılarak kişilik haklarını veya özel hayatın gizliliğini ihlal eden içeriğin (yalan haber, ses dosyası, video) internet ortamından kaldırılmasını talep etme hakkıdır.
Tacizci Kadir Özcoşkun, kanunda yer almamasına rağmen, haber içeriğinin kaldırılmasını istiyor ama, ne yaptığını hatırlatalım:
Oyuncu İrem Sak, 2020 yılında yaklaşık bir yıldır bugüne kadar hiç tanımadığı Özcoşkun’un Instagram hesabına mesajlar gönderdiğini söyledi.
"Bana ‘Özür dilerim, seni seviyorum, seni sevmemeliydim’ şeklinde mesajlar gönderdi. Yine geçen ay cep telefonuma ‘Günaydın’ diye mesaj attı. Ben de tanımadığım için numarayı engelledim. En son geçen ay akşam saatlerinde evime çiçek gönderdi. Beni ısrarlı bir şekilde rahatsız eden, cep telefonumu ve ev adresimi benden habersiz şekilde bularak huzursuz etmekte olan Kadir Özcoşkun isimli şahıstan davacı ve şikayetçiyim.” Talebi haklı bulan mahkeme, Özcoşkun’un 2 ay süreyle Sak’a yaklaşmamasına ve iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesine karar verdi. Mahkeme Özcoşkun’un tedbir kararına uymadığı takdirde 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulmasına da karar verdi.
Yani, mahkeme, Kadir Özcoşkun'un Sak'ı taciz ettiği kararını verdi.
İrem Sak başarılı, göz önünde bulunun popüler bir kadın oyuncu.
Ceza her ne kadar caydırıcı olmasa da, avukatı da iyi ki, hemen böyle bir kararı aldırmış.
Tacizci ise içerik gerçek olsa bile iki yıl sonra haberin kaldırılmasını istiyor.
Cinayet işleyenlere de 'Unutulma Hakkı'
Tacizcilerin bir sonraki hali daha tehlikeli.
Sevdikleri kadın tarafından (Güya) reddedilince, kısa süre veya evlendikten sonra kadın tarafından terk edilince bu kez ya benimsin ya kara toprağın deyip öldürüyorlar, yüzüne kezzap atıp sakat bırakıyorlar. Takım elbiseli, kravatlı hakim karşısına çıktıklarında, nedense tahrik, iyi hal gibi nedenler hep öne çıkıyor.
Geçen yıla kadar kadın cinayetlerinde yüksek katlı binalardan düşüp intihar etme öndeydi!
Son bir yıldır kadınlar nedense trafik kazalarında, (ki sözde kazalardan önce şiddet gördüklerine dair darp raporu var) ölüyor!
Bir ayda bulunan dördüncü kadın cesedi: Yol kenarında yine kadın cesedi bulundu
Buna rağmen, diyelim ki hapis cezası aldı.
Mahkeme kayıtlarında kadın, çocuk katili olarak geçse de, onlar da haberlerinin kaldırılmasını istiyor.
Google, Unutulma Hakkı'nda mağdurun yanında
Bizim mahkemelerimizdeki kararlar öyle olmasa da Google'ın Unutulma Hakkı'nda dava açan tarafın sözü dinleniyor.
Örnekle anlatalım;
Tacize uğrayan bir kadın.
Tacizcisi ceza almış.
Aradan zaman geçiyor.
Mağdur kadın kendisiyle ilgili haberler 'tacize uğradı, tacizci hapsi boyladı' olmasına rağmen, haberin artık Google'da görünmesini istemiyor. Tacizden sonra yaşadığı travmayı atlatmaya çalışan kadın, yeni başlamak istediği hayatta bunlar öne çıkmasın diyor.
Google'ın linkteki formunu dolduruyor.
Google inceleme yapıyor.
Ondan sonra kadın kendi ismiyle yaptığı aramalara Google'da bu haberleri görmüyor.
Bu haberin Google arama motorundan kaldırılması için en az iki yıl gerekiyor.
İçerik yine kaldırılmıyor
Taciz haberleri, haber sitelerinde duruyor.
Bu kez tacize uğrayan ve artık isminin öne çıkmasını istemeyen kadın, haber sitelerine mahkeme kararıyla 'Artık adımı kullanmayın. Sadece benim adımın baş harflerini kodlayarak yazın. ' diye karar gönderiyor. Tacizcinin adı ve soyadı yine haberde duruyor.
Mağdur eden değil, mağdurun talebi Google ve mahkeme kararları için geçerli.
Bizde tam tersi.
İrem Sak ve avukatının, "bu haberler kaldırılsın" talebinden haberdar olduklarını sanmıyorum.
Umarım, İrem Sak veya avukatı, tacizciye verilen bu ödüle tepki gösterir.
Serkut Bozkurt
"İrem Sak'ın kabusu olmuştu! Tacizci Özcoşkun adını sildirmek için dava açtı" haberi, 23 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. ABC Kritik kategorisi altında bulunan İrem Sak'ın kabusu olmuştu! Tacizci Özcoşkun adını sildirmek için dava açtı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İrem Sak'ın kabusu olmuştu! Tacizci Özcoşkun adını sildirmek için dava açtı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. ABC Kritik konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.