İş Kanunlarında Devrim: Ücret, tatil, süre, esnek çalışma konularında yeni haklar geliyor
İş Kanunlarında Devrim: Ücret, tatil, süre, ... 2024 yılı, Türkiye'nin iş dünyasında çığır açacak devrim niteliğindeki değişikliklere ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu'nun başlattığı çalışmalar, 1952'den günümüze uzanan Basın İş Kanunu, Deniz İş Kanunu ve İş Kanunu'nda köklü değişiklikleri beraberinde getiriyor.
2024 yılı, Türkiye'de iş kanunlarında önemli değişikliklere sahne olacak. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu, 1952 tarihli Basın İş Kanunu, 1967 tarihli Deniz İş Kanunu ve 2003 tarihli İş Kanunu'nda kapsamlı değişikliklere gitme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) düzenlediği Ortak Paylaşım Forumu'nda bu konuda açıklamalarda bulundu.
ÇALIŞMA HAYATINA YÖNELİK STRATEJİK ADIMLAR
Hukuk Politikaları Kurulu, çalışma yaşamındaki mevzuat dağınıklığını gidermeye yönelik önemli bir çalışma başlattı. Bireysel iş kanunlarındaki düzenlemelerin tek bir temel iş kanunu altında birleştirilmesi hedefleniyor. Türk İş Kanunu'nun etkinliğini artırarak, daha bütüncül bir yapıya kavuşması bekleniyor. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra, bu önemli mesele Meclis ve kamuoyunun değerlendirmesine sunulacak.
İŞÇİ VE İŞVEREN ÖRGÜTLERİNDEN KARŞI ÇIKIŞ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş kanunlarındaki değişiklikler için Üçlü Danışma Kurulu'nda işçi ve işveren örgütleri ile alt komisyon toplantıları gerçekleştirdi. Ancak, işçi ve işveren temsilcileri, kanunların tek bir çatı altında birleştirilmesine karşı çıkarak, bu durumun kaosa neden olabileceğini belirttiler. Kanunları birleştirmek yerine her kanunla ilgili ayrı ayrı revizyon yapılması önerildi.
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI'NIN STRATEJİK PLANINDA NELER VAR?
Bakanlık, 2024-2028 Stratejik Planı'nda iş kanunlarındaki değişikliklere dair ipuçları verdi. Plan, 4857 Sayılı İş Kanunu'nda güncellemeler yapılması gereken noktaları şu şekilde sıralıyor:
- Mevcut esnek çalışma düzenlemelerinin etkinleştirilmesi,
- Ücretin eksik veya geç ödenmesinde kast unsurunun aranması,
- Günlük veya maktu ücret belirlenmemesi durumunda ortaya çıkan uygulama karmaşası,
- Çalışma sürelerinin belgelendirilmemesine karşı idari para cezasının öngörülmesi,
- Genel tatil ücretinin ödenmemesine ilişkin idari para cezasının açıkça öngörülmemesi gibi konular.
SONUÇ VE DEĞİŞİKLİKLERİN ARDINDAKİ BEKLENTİLER
Türkiye'de iş kanunlarına yönelik bu kapsamlı değişiklikler, son 20 yılın en önemli güncellemesi olarak öne çıkıyor. İş dünyası ve çalışanlar arasında merakla beklenen bu değişiklikler, Türkiye'nin iş hukuku alanında nasıl bir dönüşüm yaşayacağı konusunda da önemli ipuçları sunuyor.
"İş Kanunlarında Devrim: Ücret, tatil, süre, esnek çalışma konularında yeni haklar geliyor" haberi, 23 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İş Kanunlarında Devrim: Ücret, tatil, süre, esnek çalışma konularında yeni haklar geliyor haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İş Kanunlarında Devrim: Ücret, tatil, süre, esnek çalışma konularında yeni haklar geliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.