İŞKUR'un verilerine göre, önümüzdeki on yılda bu mesleklerin talebi artacak!

İŞKUR'un verilerine göre, önümüzdeki on yılda bu mesleklerin talebi artacak!

İŞKUR'un verilerine göre, önümüzdeki on yıld... İŞKUR, gelecek on yılda öne çıkması beklenen meslek gruplarını içeren bir çalışmanın sonuçlarını yayımladı. İşte, geleceğin en çok aranan meslekleri...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iş gücü piyasasının gereksinimlerini belirlemek ve çözümler üretmek için çaba harcadıklarını sosyal medya hesabından duyurdu.

Bakan Işıkhan, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) 2023 İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarını paylaştı.

İŞKUR'un 2023 İşgücü Piyasası Araştırması'na göre, çok fazla iş açığı olan ve işverenlerin en çok zorlandığı mesleklerde dikiş makinecisi ilk sırada yer aldı. Gelecek 10 yılda öne çıkması beklenen meslekler arasında ise yazılım mühendisi birinci sırada yer aldı.

İŞ GÜCÜ İHTİYACININ EN FAZLA OLDUĞU ALAN İMALAT SEKTÖRÜ

İŞKUR tarafından hazırlanan 2023 İşgücü Piyasası Araştırması raporları, 86 bin iş yeriyle yapılan görüşmeler sonucunda yayımlandı.

Araştırmaya göre, en fazla iş gücü ihtiyacı duyulan sektör imalat sektörü olarak belirlendi. İşverenlerin geri bildirimlerine dayanarak, gelecek 10 yılda öne çıkması beklenen meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü yer alıyor.

EN FAZLA ELEMAN ARANAN MESLEKLER

Araştırma kapsamında, işverenlerin en çok eleman aradığı meslekler de belirlendi. En fazla açık iş bulunan 10 meslek arasında, makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü bulunuyor.

EN FAZLA ARTAN BECERİLER

TV100'de yer alan habere göre, açık işlerde en çok aranan beceriler, "yeterli mesleki ve teknik bilgi" ve "iş tecrübesi" oldu.

Ülke genelinde iş yerlerinin yüzde 8,7'sinde açık iş bulunduğu belirlendi. Bu oran, 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde ise yüzde 27,6'ya yükseldi.

Kadın iş gücü tercih edilen açık işlerde, makineci (dikiş), temizlik görevlisi, satış danışmanı, mutfak görevlisi, mantı ustası, ön muhasebeci, garson, konfeksiyon işçisi, aşçı ve okul öncesi öğretmeni meslekleri öne çıktı.

ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN 10 MESLEK

Araştırmaya göre, işverenlerin yüzde 12,5'i eleman temininde zorluk yaşadı. En fazla zorluk çekilen 10 meslek ise şunlar: makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı.

ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLMESİNİN NEDENLERİ

Araştırmada, bu mesleklerde eleman temininde zorluk yaşanmasının en önemli nedenleri arasında "ilgili meslekte yeterli iş başvurusunun olmaması", "gerekli mesleki beceriye/niteliğe sahip eleman bulunamaması" ve "yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması" yer aldı.

Ayrıca, yapılan görüşmelerde, iş yerlerinin bir yıl sonra istihdam artışı beklentisinin yüzde 5,4 olduğu belirlendi.

EN FAZLA İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENEN 10 MESLEK

Garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri gibi meslekler, işverenler tarafından en fazla istihdam artışı beklenen 10 meslek arasında yer alıyor.

ARAŞTIRMAYA İLİŞKİN DİĞER SONUÇLAR

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, İŞKUR'un 5 Haziran-14 Temmuz 2023 tarihleri ​​arasında gerçekleştirdiği araştırma kapsamında çalışanların %70'i erkeklerden oluşurken, %30'u kadınlardan oluştu.

KADIN ÇALIŞAN SAYISININ, ERKEKLERİN DAHA YÜKSEK OLDUĞU SEKTÖRLER

Kadın çalışan sayısının, erkeklerden daha fazla olduğu sektörler "insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri" ile "eğitim" olarak belirlendi.

Ayrıca, kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerindeki kadın istihdamının, kısmi zamanlı çalışma yapılmayan iş yerlerine kıyasla daha yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırmaya göre, iş gücü ihtiyacının en fazla olduğu imalat sektöründeki iş yerlerinin %16,6'sında eleman ihtiyacı bulunurken, aynı sektördeki 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin %37,3'ünde eleman ihtiyacı olduğu belirlendi.

EN FAZLA YATIRIM YAPILMASI PLANLANAN İLK 10 İL

Yatırım yapmayı planlayan işverenlerin %67,6'sı yatırımlarını ilave yatırım türünde değerlendirmeyi planlıyor. En fazla yatırım yapılması planlanan ilk 10 il ise sırasıyla İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Ankara, Sakarya, Antalya, Mersin, Trabzon ve Balıkesir olarak belirlenmiştir.

BU YILKİ ARAŞTIRMADA İŞVERENLERLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLECEK

2024 İşgücü Piyasası Araştırması, 15 Nisan-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve bu yıl İŞKUR personeli tarafından yüz yüze ziyaretlerle tamamlanacak. Araştırma, Türkiye genelinde iş gücü piyasasının talep tarafının geniş bir resmini sunacak. İş yerlerinin yapısal özellikleri, çalışan sayıları, açık işler, eleman temininde yaşadıkları zorluklar ve istihdam beklentileri gibi veriler toplanacak. Bu sayede geleceğin meslekleri hakkında tahminler üretilecek.

"İŞKUR'un verilerine göre, önümüzdeki on yılda bu mesleklerin talebi artacak!" haberi, 06 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İŞKUR'un verilerine göre, önümüzdeki on yılda bu mesleklerin talebi artacak! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İŞKUR'un verilerine göre, önümüzdeki on yılda bu mesleklerin talebi artacak! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:03 Bütün kiri mıknatıs gibi çeken o yöntem: Kızartmalarda işinize yarayacak!
  2. 04:00 Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
  3. 03:58 Covid-19'un yeni varyantı 'FLIRT' ciddi vakalarla çıktı!
  4. 03:56 Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
  5. 03:54 Spotify'a 'telif' davası: ABD'de davalık oldu
  6. 03:53 Aracınıza kaynar su dökmeyi hiç denediniz mi?
  7. 03:47 200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
  8. 03:42 Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
  9. 03:39 Kamu çalışanlarının dikkatine: Servis kalktı, fazla mesai yasaklandı ve izinler kullandırılacak!
  10. 03:33 Düğünde geline dolardan yapılmış pelerin taktılar!
  11. 03:31 Yapay zekanın belirlediği Mersin’in en güzel ilçesi bakın hangisi?
  12. 03:29 18 Mayıs'ta tarihte neler oldu?
  13. 03:28 Yakıt alırken kontak kapatmazsak bakın ne oluyormuş!
  14. 03:26 Buket Aydın'ın yorumu tartışmaya sebep oldu: "İlk hesabı erkek ödemeli"
  15. 03:24 Meteorolojiden toz taşınımı uyarısı geldi!
  16. 03:22 Bir aylık arabada 241 bin lira masraf çıktı
  17. 02:27 Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
  18. 02:25 Dünya'dan onay aldı: İşte Türkiye’nin en iyi hamur lezzeti!
  19. 02:04 Evdeki sineklerden kurtulmanın basit yöntemi!
  20. 01:46 Büyük derbiye saatler kala Fenerbahçe cephesinde beklenmedik bir şok yaşandı!
Gündem Haberleri