İsmail Saymaz yazdı: Ani Ören Yeri'ndeki harabe cami ibadete açılıyor
İsmail Saymaz yazdı: Ani Ören Yeri'ndeki har... Saymaz Halk TV'de Ani notlarını paylaştı
"Arkeolojik kazı alanı, girmek yasaktır!" yazılı kırmızı uyarı levhası, Ani Ören Yeri'ni gezerken bir taş parçasına bile dokunmamak gerektiğini hatırlatıyor.
Öyle ya, 2016'dan bu yana UNESCO Dünya İnsanlık Mirası'nda yer alıyor, Ani.
Kars'ta, Türkiye-Ermenistan sınırının sıfır noktasındaki ören yeri her yıl yüzbinlerce turisti ağırlıyor.
İpek Yolu'nun Anadolu'daki ilk konaklama merkezi olan Ani'nin tarihi, milattan önce 5 bin yılına kadar uzanıyor.
Ermeni Krallığı'nın başkentiyken, Bizans'ın, Gürcülerin, Selçukluların, Moğulların ve Zakaritlerin eline geçmiş. Her medeniyetten izler taşıyor. Katedraller, ateşgede tapınağı, hamamlar, Selçuklu kervansarayı ve iki cami...
Biri, Ebu'l Muammeran Camisi.
Yalnızca minaresinden sütun parçaları kalmış.
Diğeri, Ebu'l Manuçehr Camisi.
Ani'nin Selçuklular tarafından fethedilmesinden sonra 1072'de Ebu’l Manuçehr Bey tarafından yaptırılmış. Anadolu’daki ilk Türk camisi olarak biliniyor.
Türkiye ile Ermenistan'ı ayıran Arpaçay nehrine bakan uçurumda ha göçtü, ha göçecek şekilde duran Ebu'l Manuçehr Camisi, gözlerinize inanamayacaksınız ancak ibadete açılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Serhat Kalkınma Ajansı arasında imzalanan protokol doğrultusunda cami, Kars Müftülüğü'ne devredildi.
Zemine döşeme, minareye hoparlör
Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün onayı doğrultusunda altı-yedi ay önce iç restorasyonu yapılan, yarısı göçmüş vaziyetteki caminin girişine cam kapı takıldı. Pencerelerine camlar yerleştirildi.
Zemine 25 santimetre kalınlığında ahşap döşeme yerleştirildi.
Döşemenin üzerine yeşil halı serildi.
Ayakkabılık konuldu.
Minareye demir kapı, hoparlör ve lambalar takıldı.
Elektrik panosu yerleştirildi. Panodan minareye kablo çekilip elektrik verildi.
İlk ezan 3 Ağustos günü okundu.
Şimdilik namaz kılınmıyor.
Çünkü Diyanet İşleri Başkanlığı'nın protokolü onaylaması, imam ataması bekleniyor.
Vali Türker: Ziyaretçiler ihtiyacı belirtmiş
Ebu'l Manuçehr Camisi, Ayasofya ve Kariye gibi, sonradan müzeye çevrilmiş bir yapı değil. Camide yüzyıllardır ibadet edilmiyor. Hangi ihtiyaç üzerine ibadete açıldığı anlaşılmıyor.
Kars Valisi Tuncer Türker Öksüz, şöyle diyor:
"Oraya gelen ziyaretçiler cami ihtiyacı olduğunu belirtiyordu. Hem gezenler kullanır, hem bölgedeki insanlar ve görevliler... Asıl amaç, Anadolu'daki ilk Türk camisini ihya etmek."
Turistin Ani'ye namaz kılmak için geleceğini veya ören yerini ziyaret ederken camiye ihtiyaç duydukları gerekçesini inandırıcı bulmuyorum.
Ani'nin bitişiğindeki Ocaklı Köyü'nün camisi var.
Görevliler de bu köyün insanları...
İsteyen köy camisinde namaz kılabilir.
Kaldı ki mevcut yapıda abdest almak için şadırvan ve bir tuvalet bulunmuyor. Yetkililer böyle bir ek bina yapmayı düşünmediklerini söylüyor.
Yazının devamı için lütfen linki tıklayınız
"İsmail Saymaz yazdı: Ani Ören Yeri'ndeki harabe cami ibadete açılıyor" haberi, 04 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 04 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İsmail Saymaz yazdı: Ani Ören Yeri'ndeki harabe cami ibadete açılıyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsmail Saymaz yazdı: Ani Ören Yeri'ndeki harabe cami ibadete açılıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.