İspanya Parlamentosu, Katalan Ayrılıkçılara Af Yasasını Kabul Etti

İspanya Parlamentosu, Katalan Ayrılıkçılara Af Yasasını Kabul Etti

İspanya Parlamentosu, Katalan Ayrılıkçılara ... İspanya'da Katalan ayrılıkçılara af yasası kabul edildi! Pedro Sánchez liderliğindeki hükümet, 400 Katalan siyasetçi ve STK temsilcisine affı öngören yasa tasarısını parlamentoda onayladı. Tartışmalı karar, uzun süren müzakerelerin ardından alındı.

İspanya'da parlamentoda kabul edilen af yasası, Katalonya'daki ayrılıkçı liderlere yönelik önemli bir adımı temsil ediyor. Pedro Sánchez liderliğindeki hükümet, 400 Katalan siyasetçi ve STK temsilcisine af sağlayacak yasa tasarısını, uzun bir tartışmanın ardından onayladı. Bu karar, ülkedeki siyasi ve toplumsal gerilimin azalmasına ve birlik mesajının güçlenmesine katkı sağlayabilir.

İspanya'da Başbakan Pedro Sánchez'in partisi Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) sunduğu Katalan ayrılıkçılara yönelik af içeren yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı olan 350 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde oylanmıştı.

Tasarı, 172 "hayır" oyuna karşı 177 "evet" oyuyla kabul edildi. Ülkede tartışmalara ve protestolara neden olan tasarı, Meclis ve Senato'da aylarca bekledikten sonra nihai onayı aldı. Tasarının yarın Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.

Başbakan Sánchez, oylamanın ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Hayatta olduğu gibi siyasette de affetmek kinden daha güçlüdür. Bugün İspanya, 2017'ye göre daha müreffeh ve daha birlik içinde. Bir arada yaşama yolunda ilerliyor" ifadelerini kullandı.

Yasa tasarısı, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler kapsamında 9 Kasım 2014'te yasa dışı olarak yapılan halk oylaması ve 1 Ekim 2017'deki referandum süreçlerinin ardından hüküm giyen ya da haklarında yargı süreci devam eden ortalama 400 Katalan siyasetçi ve STK temsilcisini affetmeyi içeriyor.

İHA'da yer alan habere göre, söz konusu isimler arasında 2017'de yasa dışı bir şekilde referandum düzenleyen eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı ve Katalonya İçin Birlik (Junts) Partisi lideri Carles Puigdemont da yer alıyor.

Parlamentoda zorlu bir süreç yaşandı. Başbakan Sánchez, 23 Temmuz'daki seçimlerin ardından Kasım ayında hükümeti kurabilmek için iki Katalan partisinin (Katalonya İçin Birlik ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu) parlamentodaki desteği karşılığında af teklifi sundu. Hazırlanan ilk yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi'nde 30 Ocak'ta yapılan oylamada Katalonya İçin Birlik (Junts) Partisi'nin itirazıyla reddedildi. Tasarı, Adalet Komisyonuna gönderildi ve 14 Mart'ta yeniden görüşülerek bu kez kabul edildi. Parlamentonun üst kanadı ve sağ partilerin çoğunluğunun olduğu Senato'ya gönderilen tasarı, Mayıs ayı başında reddedilerek tekrar Temsilciler Meclisi'ne geri gönderildi.

"İspanya Parlamentosu, Katalan Ayrılıkçılara Af Yasasını Kabul Etti" haberi, 30 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan İspanya Parlamentosu, Katalan Ayrılıkçılara Af Yasasını Kabul Etti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İspanya Parlamentosu, Katalan Ayrılıkçılara Af Yasasını Kabul Etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 08 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:48 100 Bin Lira, 500 Bin Lira ve 1 Milyon Liranın Aylık Faiz Getirisi Rekora Koşuyor!
  2. 00:21 Gecenin Tweeti: "O Halde Soralım, Sen Bu Kılıcı Kime Çekiyorsun Erbaş!"
  3. 00:20 Milyonlara emeklilik müjdesi: Prim ödeme süresi 5 yıl kısaltılacak!
  4. 00:18 Selçuk Geçer'den korkutan dolar tahmini: Artış kaçınılmaz!
  5. 00:17 180 Milyon Euroluk Teklifi Reddetti, Fenerbahçe ile 3 Yıllık Sözleşme İmzaladı!
  6. 00:13 Dzeko'nun attığı gol Bosna Hersek için yeterli olmadı; Hollanda farklı kazandı
  7. 00:10 Hayranlarını Mutlu Edecek Haber! İnci Taneleri'nin Yeni Sezon Tarihi Belli Oldu!
  8. 00:09 Türkiye'ye milyonlarca dolarlık döviz getiren şirket iflas etti: Onlarca çalışan işsiz!
  9. 00:05 O tarih sonrası bu ibare bulunmayan emlak ilanları yayınlanmayacak! Artık mecburi olacak!
  10. 00:03 Aldığınız ev bundan ibaretse 400 bin TL tazminat alabilirsiniz! Mahkemeden örnek karar
  11. 00:03 Uzmanlardan önemli açıklama: Faiz indirimi ev ve otomobil fiyatlarını nasıl etkiler?
  12. 00:03 Konut sahibi olacaklara kara haber: Kredi ile ev alma devri bitti!'
  13. 00:02 Milyonları Sinir Edecek Açıklama! Uzmandan Asgari Ücretle İlgili Bomba Tahmin!
  14. 00:00 Cübbeli Ahmet Hoca'ya Şok Saldırı!
  15. 23:53 Elazığ-Diyarbakır Karayolunda Feci Kaza! Yolun Karşısına Geçmeye Çalışan Kadına Otomobil Çarptı
  16. 23:49 Emirhan İlkhan’ın Konyaspor’a Transferi İptal Edildi: 6 Ay Sahalardan Uzak Kalacak!
  17. 23:42 Tayfun Yagi Vietnam’ı Yıktı: 4 Kişi Hayatını Kaybetti, Şehirler Felç Oldu!
  18. 23:40 Fatih Erbakan erken seçim için tarih verdi!
  19. 23:37 Özgür Özel, CHP Programındaki Değişiklikler İçin Masa Toplantısında!
  20. 23:36 Almanya'ya Kaçak Göç Akını: Türk Vatandaşları Öne Çıkıyor
Dünya Haberleri