İsrailliler, Netanyahu'nun yargı düzenlemesine karşı protestoların 10. haftasında yine meydanlara çıktı

İsrailliler, Netanyahu'nun yargı düzenlemesine karşı protestoların 10. haftasında yine meydanlara çıktı

İsrailliler, Netanyahu'nun yargı düzenlemesi... İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifi ve sağ politikalarına karşı çıkan on binlerce şahıs, gösterilerin onuncu haftasında da ülke genelinde meydanlara indi.

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifi ve sağ politikalarına karşı çıkan on binlerce şahıs, gösterilerin onuncu haftasında da ülke genelinde meydanlara indi.

Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı bilhassa her hafta cumartesi akşamı ülke genelinde kitlesel olarak şov düzenleyen İsrailliler, protestoların onuncu haftasında gene sokaklardaydı.

Başta Tel Aviv olmak suretiyle, Hayfa, Batı Kudüs, Birüssebi ve Netanya benzer biçimde büyük şehirler dahil ülke çapında onlarca noktada meydana gelen gösterilere on binlerce İsrailli katıldı.

Önceki haftalarda olduğu benzer biçimde en yoğun katılımın gerçekleştiği Tel Aviv'de on binlerce protestocu, konuşmaların yapıldığı miting alanına dönüşen Kaplan Caddesi'nde Hükümet Kompleksi önünde toplandı.

İsrail'in değişik sivil cemiyet örgütlerinden ve çeşitli sektörlerden temsilciler, meydanda kurulan sahnede demokrasi yanlısı konuşmalar yapmış oldu.

Göstericiler de sık sık "Demokrasi" ve hükümete hitaben "Utanın!" sloganları attı.

Gösteri alanında Netanyahu'nun Başbakanlığı aleyhinde sık sık kullanılır hale gelen, İngilizce "Suç Bakanı" (Crime Minister) yazılı pankartlara yer verilirken, "Demokrasiye açılan savaş" ve "Yargının bağımsızlığını koruyun" benzer biçimde hükümetin yargı düzenlemesini eleştiren dövizler taşındı.

Netanyahu'nun hükümet koalisyonunda yer alan ve aşırı sağcı ve ırkçı politikalarıyla öne çıkan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de protestocuların hedefindeydi.

Çok sayıda protestocu, Ben-Gvir ve Smotrich aleyhinde yazılmış dövizler ve karikatürler taşıdı.

Tel Aviv mitingindeki protestocular içinde, aşırı sağcı partilerin yer almış olduğu hükümet koalisyonunun, Filistinlilere karşı ırkçı politikalarına karşı çıkan aktivistler ile hanım hakları mevzusunda tehdit oluşturduğuna inanan aktivistler de yer aldı.

Önceki başbakan ve muhalefetteki Yeş Atid (Gelecek Var) partisinin lideri Yair Lapid, gösterilere ülkenin güneyindeki Birüssebi kentinde katıldı.

Lapid, Twitter hesabından yapmış olduğu açıklamada, "Birüssebi'de 10,000'den fazla mükemmel protestocuyla birlikteyiz, ülkemiz için savaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ülke genelindeki protestolar İsrail basınının en fazla öne çıkan gündem maddesini oluştururken, Haaretz gazetesi, Netanyahu'nun "yargı darbesine" karşı savaşım için Tel Aviv ve Hayfa'da "dev gösteriler" düzenlendiğini yazdı.

Netanyahu hükümetinin "yargı reformu"

İsrail'de on binlerce kişinin, başta Tel Aviv olmak üzere farklı kentlerde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı sürdürdüğü kitlesel gösteriler 10 haftayı geride bıraktı.

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık nedeni öne sürülerek bozma yetkisine haiz.

Netanyahu hükümeti, açıklamış olduğu yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, "güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması"na ilişkin kaygıları olduğunu paylaşmıştı.

"İsrailliler, Netanyahu'nun yargı düzenlemesine karşı protestoların 10. haftasında yine meydanlara ." haberi, 11 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan İsrailliler, Netanyahu'nun yargı düzenlemesine karşı protestoların 10. haftasında yine meydanlara .. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İsrailliler, Netanyahu'nun yargı düzenlemesine karşı protestoların 10. haftasında yine meydanlara .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  2. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
  3. 11:43 'MİT'e alacağız' yalanıyla liseli kıza istismar: Sanıkların cezası onandı
  4. 11:38 Yunanistan, S-300 ve Patriotları Ukrayna'ya Göndermeyi Reddetti
  5. 11:33 Bursa'da Gerçekleştirilen Operasyonda Organize Suç Örgütü Çökertildi: 24 Şüpheli Yakalandı
  6. 11:28 Koray Aydın: ‘Özü başına’ doğru değildi, ittifak ve işbirliklerine açığız
  7. 11:28 26 Nisan 2024: Altın Fiyatlarında Güncel Değişimler
  8. 11:23 Home and Away Yıldızı Orpheus Pledger, Saldırı İddiasıyla Tutuklandı
  9. 11:22 Doğu Perinçek'in danışmanı tutuklandı
  10. 11:18 CHP'den bayram ikramiyelerinin artırılması için kanun teklifi
  11. 11:17 26 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları
  12. 11:16 Orman Gülü: Doğanın Sağlık ve Güzellik Mucizesi
  13. 11:15 İstanbul Valiliği, 28 Nisan Pazar günü bazı yolların trafiğe kapatılacağı duyuruldu
  14. 11:12 Çin Dışişleri Bakanı: ABD İle İlişkilerdeki İyileşme Tehlikede!
  15. 11:08 Honda, Ontario'da Dev Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor
  16. 11:03 Trump'ın Çapraz Sorgusu: National Enquirer'in Rolü ve Eleştiriler
  17. 10:59 Yemen'den İsrail'e Füze Saldırısı: Kızıldeniz'deki Gerilim Artıyor
  18. 10:58 Kerem Bürsin'den kas şov
  19. 10:54 ABD Üniversitelerinde İsrail Karşıtı Protestolar Yayılıyor
  20. 10:52 Esra Erol'da çocuk gelin skandalı: 14 yaşındaki kız, başlık parasıyla satılmış
Gündem Haberleri