İşsiz kalan tarım işçisi telefonunu sattı, çocuklar uzaktan eğitime uzak kaldı

İşsiz kalan tarım işçisi telefonunu sattı, ç... Pandemide aylarca işsiz kalan baba telefonunu satınca çocuklar uzaktan eğitime uzak kaldı.

Pandemide aylarca işsiz kalan baba telefonunu satınca çocuklar eğitimden uzak kaldı. İşsiz kalınca tarım işçiliği için ailesi ile birlikte Adana’ya gelen Halil Y’nin çocukları tarlada çalıştıkları ve internete erişimleri ve cihazları olmadıkları için eğitim alamıyor.

Evrensel'den Volkan Pekal'ın haberini hiçbir satırına dokunmadan aktarıyoruz:

Adana’nın Sarıçam ilçesine bağlı İncirlik’te güneş altında soğan hasadı yapan mevsimlik tarım işçileriyle birlikteyiz. Sigorta ve sosyal haklar olmadan çalışmak zorunda bırakılan yüz binlerce mevsimlik tarım işçisi gibi onlar da “Tam kapanma”da evde kalamayanlardan. Pandemi riskine rağmen yılın 6-7 ayı boyunca bütün aile il il gezip çalışmak zorunda. Aileleri ile birlikte buralara kadar sürüklenerek tarım işçiliği yapan ya da ev içi işlerde çalışan çocukların tamamı ise okullara kaydı olsa da internet ve bir cihaza ulaşamadıkları için eğitimin dışındalar. Çocuklar ellerine bol gelen işçi eldivenlerini takıp makaslarla soğan kesiyorlar.

Tarlada karşılaştığımız M.Y. İsimli çocuk bunlardan biri. “Sınıfta çarpmayı tek ben biliyorum” diyerek başarılı bir öğrenci olduğunu anlatmaya çalışan M.Y, babası telefonunu sattığı için derslere giremiyor. Babasının, İstanbul’da tersanede çalışırken pandemi nedeni ile işsiz kalması hayatlarının bir anda değişmesine neden olmuş. M.Y. ve kardeşleri şimdi hayatlarını değiştirebilecek bir eğitimi almak yerine tarladalar. İşçi ailesinin toplayıp çuvalladığı soğan kadar ücret verildiği için çocuklar da üretime katılıyorlar. M.Y de ev içi işlerden üretime birçok iş yapıyor. Karşılaştığımızda tarlada çalışan annesinin yükünü hafifletmek için 1 yaşındaki kardeşini gezdiren M.Y’yi bir süre sonra elinde makasla soğanları temizlerken görüyoruz.

M. 4’üncü sınıf öğrencisi ancak 4’üncü sınıfı hiç sınıf ortamında geçirememiş. Okuluna dönmek istediğini ifade eden M, şunları söyledi, “Babam iş bulamadı, telefonunu sattı. Ben de canlı derse giremiyorum. Okulumu arkadaşlarımı özlüyorum.  4’üncü sınıfa gittiğim için bize tablet vermiyorlar. Sınıfta çarpmayı tek ben biliyorum. Ders öğrenmek isterdim, okuma yazmam zayıflıyor ve okumazsam sonra cahil olabilirim. Cahil olmamak için okula gitmek isterdim. Tarlada çalışıyorum. Söküm yapıyoruz, kesim yapıyoruz, dolum ve dikiş yapıyoruz. Burada derse girmiyorum. Buradan 5 ay sonra gideceğiz ya. Şanlıurfa’da gireceğim.”

İşsiz kaldığı için İstanbul’dan Urfa’ya dönen baba Halil Y, bir türlü bulamadığı iş ve borçlar nedeni ile birçok eşya ile birlikte telefonunu da sattığını anlattı. Ailesini Urfa’da bırakıp İstanbul’da çalışarak evin geçimini sağlayan Halil Y, tarım işçiliğine ilk defa bu yıl başladıklarını söyledi. Daha önce tersanede çalıştığını ifade eden Yalçın Y, “Pandemiden dolayı orada işimiz kapandığı için mecburen buraya gelmeye başladık. İş bulamadığım için tam 1 yıl işsiz kaldım. Mecburiyetten soğana gelmeye başladık. Kızım da canlı derse giriyordu. Ona da şimdi giremiyor. Telefonu da sattım. Mecburen sattım ne yapalım? Çok zeki dersleri çok iyi. Okutmak istiyorum ama bu hastalıktan dolayı zorlanmaya başladık.  Başka bir çare yok” dedi. O sırada yanı başındaki 1 yaşındaki çocuğunu gösteren Yalçın, “Çocuklarımın hepsi küçük.  Bu 1 yaşında güneşin altında, tarlada. 2 gün önce hastaneye götürdüm. Hâlâ da hasta başka ne yapabiliriz ki? Bir destek görmedik ki” dedi.  

Ağlayınca çocuk, anne Nurcan Y’ye geçiyor. Bir yandan çalışırken bir yandan da çocuklarla ilgilenmeye çalışan Nurcan Y, eşinin İŞKUR’a çok başvuru yaptığını ancak bir dönüş olmadığını söyledi. Yardım başvurularının da yanıtsız kaldığını anlatan Nurcan Y, “Bize dönüş yapmıyorlar, ‘Erzak vereceğiz’ diyorlar, bir türlü dönüş yapmıyorlar. Mecburen memleketimizi bırakıp, çocuklarımızı alıp buraya geldik. Çocuklarımız okulundan oldu. Tablet dağıtımı yaptılar ama bizimkiler alamadı. Biz de bilmiyoruz. İki tanenin dersi iyi. Biz de yardım istiyoruz, iş istiyoruz” dedi.

"İşsiz kalan tarım işçisi telefonunu sattı, çocuklar uzaktan eğitime uzak kaldı" haberi, 08 Mayıs 2021 tarihinde yazılmıştır. 08 Mayıs 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İşsiz kalan tarım işçisi telefonunu sattı, çocuklar uzaktan eğitime uzak kaldı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşsiz kalan tarım işçisi telefonunu sattı, çocuklar uzaktan eğitime uzak kaldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Gündem Haberleri