İstanbul - Ankara hattına "Süper Hızlı Tren" geliyor: Yol 80 dakikaya inecek!

İstanbul - Ankara hattına

İstanbul - Ankara hattına "Süper Hızlı Tren"... Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı bir törende yaptığı konuşmada, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı'nın 344 kilometrelik güzergahında ön proje çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sakarya'nın Arifiye ilçesinde bulunan ÖZBİR Vagon Sanayi AŞ tesislerinde düzenlenen bir törene katıldı. Törende, İsviçre Devlet Demiryolları için üretilen yeni nesil akıllı demiryolu bakım araçlarının teslimi gerçekleştirildi. Bakan Uraloğlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin demiryolu ağını 2002 yılında 10 bin 948 kilometreden, bugün itibarıyla 14 bin 165 kilometreye çıkardıklarını belirtti. Ayrıca, ülkeyi sıfırdan hızlı trenle tanıştırarak toplamda 2 bin 251 kilometrelik hızlı tren ağı inşa ettiklerini vurguladı. Ankara-Eskişehir, Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya, Konya-Karaman ve Ankara-Sivas gibi önemli hızlı tren hatlarını hizmete sunduklarını da katılımcılara hatırlattı.

İSTANBUL – ANKARA ARASI 80 DAKİKAYA İNİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı'nda ön proje çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Bakan Uraloğlu, bu yeni hattın toplam uzunluğunun 344 kilometre olacağını belirtti. Ayrıca, bu hatta saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenlerle İstanbul-Ankara arasındaki seyahat süresinin 80 dakikaya düşmesinin planlandığını açıkladı.

Bu projenin yanı sıra, Gebze'den Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden İstanbul Havalimanı'na ve ardından Çatalca'ya ulaşacak Kuzey Marmara Hızlı Tren Hattı projesinde de planlamaları tamamladıklarını ifade etti. Bakan Uraloğlu, 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı ve Yol Haritası çerçevesinde Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi tüm hızlı tren projelerini tamamladıklarında 52 ilin hızlı tren hizmetine kavuşacağını belirtti. Bu gelişmelerle birlikte Türkiye'nin demir yolu hat uzunluğunun 28 bin 590 kilometreye ulaşacağını da sözlerine ekledi.

İLK MİLLİ VE YERLİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ "YENİ SAKARYA"

Bakan Uraloğlu, demir yolu hatlarını, limanlara, havaalanlarına ve lojistik merkezlere bağlayarak kombine taşımacılığa uygun yeni bir anlayışla ele aldıklarını vurguladı. Son 22 yılda demir yollarına 22,1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Uraloğlu, demiryollarının tamamını elden geçirip yenilediklerini dile getirdi.

Ülkenin Cumhuriyet'in 100. yılında ilk milli elektrikli tren setlerinin hizmete alındığını ve yüzde 70 yerlilikle üretilen sürücüsüz milli metro aracının raylara indirildiğini aktardı. Ayrıca, ilk yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladıklarını belirtti.

"Yeni Sakarya" ismini verdikleri ilk milli ve yerli elektrikli tren seti projesinde, 2 prototip seti tamamlayarak hizmete sunduklarını ve seri üretime başladıklarını açıkladı. Uraloğlu, 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısının 56'ya tamamlanmasını planladıklarını söyledi. Ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında, Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak'ın güneyinde inşa edilen Fav Limanı'na gelecek yüklerin Türkiye'ye ulaştırılması için bin 200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demir yolu inşa edeceklerini belirtti. Böylece Güney Asya ve Orta Doğu'yu, Avrupa, Kafkasya ve Kuzey Afrika'ya yeni bir güzergâh üzerinden bağlayacaklarını ifade etti.

Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattını inşa ettiklerini hatırlatan Uraloğlu, MARMARAY projesi ile Asya-Avrupa kıtaları arasında kesintisiz demir yolu ulaşımını sağladıklarını ve Londra'dan Pekin'e kadar güvenli, kısa ve ekonomik uluslararası demir yolu koridorunu oluşturduklarını sözlerine ekledi.

TÜRK FİRMALARI DÜNYADA MARKA OLUYOR

Uraloğlu, Türk firmalarının dünyada marka oluşturmaya devam ettiğini vurgulayarak, "ÖZBİR, milli elektrikli tren seti projemiz için sürücü masası ve üst etekler üretimi gerçekleştirdi. İsviçre Devlet Demiryolları için 8 yeni nesil katener hattı monte ve demonte aracı ile 28 adet vinçli yol bakım aracı üretecekler. Bu projelerle ülkemize 7 milyon euroluk katma değer sağlayacaklar. Ayrıca, Almanya Devlet Demiryolları için 5 milyon euroluk hibrit yol bakım kabinleri ve İsviçre Müller Technologies firması için 1,5 milyon euroluk hibrit lokomotif kabini çalışmalarını da sürdürüyorlar" ifadelerini kullandı.

AVRUPA'DA İLK KEZ 3 UÇAK AYNI ANDA İNİP KALKABİLECEK

Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nda "Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları" uygulaması için 2022'den beri yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade etti. Uygulamanın hayata geçirilmesiyle İstanbul Havalimanı'nda 3 uçağın aynı anda bağımsız üçlü iniş ve kalkış yapabileceğini belirtti. Uraloğlu, önümüzdeki ay eğitimlere başlayacaklarını ve bu yıl içinde denemelere geçeceklerini dile getirdi. Türkiye'de uygulamaya geçirildiğinde, bu sistemin Avrupa'da bir ilk olacağını vurguladı. Bakan Uraloğlu, uygulamanın İstanbul Havalimanı'nda hava trafiğinin daha güvenli bir şekilde yönetilmesini sağlayacağını açıkladı.

"İstanbul - Ankara hattına "Süper Hızlı Tren" geliyor: Yol 80 dakikaya inecek!" haberi, 12 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İstanbul - Ankara hattına "Süper Hızlı Tren" geliyor: Yol 80 dakikaya inecek! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul - Ankara hattına "Süper Hızlı Tren" geliyor: Yol 80 dakikaya inecek! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:32 Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Yeni Hizmeti Sosyal Medyayı Salladı! Fiyatlar Şaşırtıyor!
  2. 00:29 Gazze'de ateşkes olacak mı? Mısır, Hamas ve İsrail ile temaslarını yoğunlaştırdığını açıkladı
  3. 00:26 Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurduğunu açıkladı!
  4. 00:25 Fenerbahçe'yi Eleyen Olympiakos, Dev Rakibine Gol Vurdu!
  5. 00:22 AK Parti Sözcüsü Çelik açıkladı: Uygun bir zamanda iade-i ziyaret gerçekleşecek
  6. 00:21 Emeklilerin Temmuz Zamı Beklentisi Karanlıklaşıyor: Eksik Zam Uyarısı Geldi!
  7. 00:19 Elektronik Devi iflas bayrağını çekti: Binlerce şubeye sahipti!
  8. 00:16 Enerji yasa teklifi TBMM'de kabul edildiği açıklandı
  9. 00:14 Elazığ'da 4,0 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi!
  10. 00:13 Mehmet Ali Erbil, Dini Nikah Kıydı!
  11. 00:12 Sandıktan sonra Gazze siyaseti değiştirmeye başladı: AK Parti kaybetti Filistin kazandı
  12. 00:09 WhatsApp'ı Artık Kullanamayacak Telefonlar Belli Oldu!
  13. 00:02 Show TV'nin Bahar Dizisine İddialı Rakip! Kanal D'den Yeni Dizi Sürprizi!
  14. 00:01 Survivor'da gergin anlar yaşandı!: Resmen takımı değişti!
  15. 00:01 Altın Sahipleri Dikkat! 2 Ay Sürecek Bu Olay Yarın Başlıyor! Hazırlıklı Olun!
  16. 23:58 MEB öğretmen atamaları belli oldu!: Proje okullarına başvuru tarihleri de açıklandı!
  17. 23:56 Tek ısırığı ile öldüren yılan görüldü!: İşte Türkiye'nin en zehirli yılanı!
  18. 23:54 Çinli kadınlar neden yalnızca kaynar su içiyor?
  19. 23:53 İşte Turkcell'in yeni yönetim kurulu!: Peki, hangi isimler atandı?
  20. 23:50 SPK 2 şirketin ilk halka arzını onayladı!: Peki, bunlar hangi şirketler?
Ekonomi Haberleri