İstanbul Sözleşmesi: Çekilme kararı aylar önce alındı

İstanbul Sözleşmesi: Çekilme kararı aylar önce alındı

İstanbul Sözleşmesi: Çekilme kararı aylar ön... Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı Kararı ile çekilmesine ilişkin tartışmalar devam ederken, iktidarın ayrılma kararını aylar önce aldığı öğrenildi.

Türkiye siyasetindeki sürpriz gelişmelerden birisi Cuma günü, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin ya da kamuoyunda bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden kararı oldu. BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın AKP kulislerinden yansıyan İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararı 'aylar öncesinden' alındı. AKP'li üst düzey bir yönetici, İstanbul Sözleşmesi'ni fesih kararıyla ilgili çalışmanın geçen yıl temmuz ayında, "Ayasofya'nın ibadete açılmasından hemen önce" başladığını ifade etti. Sözleşmeden çıkışın uzun bir süreç olması ve Avrupa Konseyi'ne kararı bildirim sürecinin nasıl işleyeceği konusunda çalışma yürütülmesi nedeniyle yaşama geçirilmesinin zaman aldığını belirten parti yöneticisi, geçmiş yıllardaki iki örnek karara göre İstanbul Sözleşmesi'nin feshi sürecinin yürütüldüğünü bildirdi.

FESHEDİLEN İKİ SÖZLEŞME REHBER ALINDI

Edinilen bilgiye göre bu kapsamda 1990'da yürürlüğe giren 'Sportif Karşılaşmalarda Seyircinin Şiddet gösterileri ve Taşkınlıklarının Önlenmesi'ne Dair Avrupa Sözleşmesi'ni fesheden 2016 tarihli karar ile 1975 tarihinde onaylanan 'Hayvanların Uluslararası Nakliyat Sırasında Korunması'na Dair Sözleşme'yi fesheden 2018 tarihli kararlar örnek alındı. AKP'de İstanbul Sözleşmesi'nden çıkış konusunda yürütülen hukuki tartışmalara ilişkin ise Türkiye'nin ayrılma iradesinin hukuki altyapısının da hazırlandığı savunularak, "İstanbul Sözleşmesi'nden zihnen de intikalen de çıktık" yorumu yapılıyor.

AKP'NİN GEREKÇESİ: 'EŞCİNSELLİĞE HUKUKİ STATÜ VERİYOR'

AKP'de sözleşmenin feshine gerekçe olarak, "eşcinselliği normalleştirme sonucu doğurabilecek olması" gösteriliyor ve sözleşmenin bu konuda taraf ülkelere yükümlülük getirilmesi gösteriliyor. Sözleşmedeki 'toplumsal cinsiyet eşitliği' ifadesiyle, 'eşcinsel evliliklerin yolu açılacağı' ve hatta okullarda 'eşcinsellik' konusunda bilgi verilmesinin zorunlu hale geleceği iddia ediliyor. İstanbul Sözleşmesi'nin genelinde cinsiyet yerine toplumsal cinsiyet ifadesi kullanılıyor. Sözleşme'nin 3'üncü Maddesi'nde toplumsal cinsiyet, "Herhangi bir toplumun, kadınlar ve erkekler için uygun olduğunu düşündüğü sosyal anlamda oluşturulmuş roller, davranışlar, faaliyetler ve özellikler olarak anlaşılacaktır" sözleriyle tanımlıyor. AKP'li bir siyasetçi, İstanbul Sözleşmesi'nde vazgeçilmesinin nedenini, Avrupa ile Türkiye arasındaki 'temel değerler farkı'na dayandırdı: "Biz toplumun temel direği aile diyoruz. Ama Avrupa 'aile yoktur, bireyler vardır' diyor. Aileyi parçalayınca, kadın -erkek arada da üçüncü cins çıkıyor. Siz bunu kabul ettiğinizde, okullardaki cinsel gelişim derslerinde eşcinsel evliliği de anlatmak zorundasınız, eşcinsel evliliğe izin de vermek zorundasınız, daha bir çok yükümlülüğü yerine getirmek zorundasınız. Sosyolojik vaka olarak eşcinsellik yoktur denilemez ama buna hukuki statü veremezsiniz. Sözleşme buna hukuki statü verilmesinin yolunu açıyor." Sözleşmede LGBTİ+'ları kapsayan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği kavramları ise tek bir maddede geçiyor. Sözleşmenin 4'üncü Maddesi'nin 3'üncü Fıkrasında taraf devletlerin sözleşmeyi "herhangi bir temele dayalı olarak ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasını temin edeceği" ifadesi yer alıyor. Bu fıkrada, "Taraflar bu Sözleşme hükümlerinin, özellikle de mağdurların haklarını korumaya yönelik tedbirlerin, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasi veya başka tür görüş, ulusal veya sosyal köken, bir ulusal azınlıkla bağlantılı olma, mülk, doğum, cinsel yönelim, toplumsal cinsiyet kimliği, sağlık durumu, engellilik, medeni hal, göçmen veya mülteci statüsü veya başka bir statü gibi, herhangi bir temele dayalı olarak ayrımcılık yapılmaksızın uygulanmasını temin edeceklerdir" ifadeleri bulunuyor.

"İstanbul Sözleşmesi: Çekilme kararı aylar önce alındı" haberi, 23 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 23 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İstanbul Sözleşmesi: Çekilme kararı aylar önce alındı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul Sözleşmesi: Çekilme kararı aylar önce alındı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri