İstanbul Sözleşmesinin iptaline kadın sanatçıdan tepki

İstanbul Sözleşmesinin iptaline kadın sanatçıdan tepki

İstanbul Sözleşmesinin iptaline kadın sanatç... Sanatçı Demet Sağıroğlu, sosyal medya hesabı üzerinden isim vermeden Ayasofya İmamı Boynukalın'ı eleştirdi

Dün gece Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldığı açıklandı. Karar, başta kadınlar olmak üzere sosyal medya kullanıcıları tarafından çok büyük tepkiyle karşılandı. 
İstanbul Sözleşmesine karşı çıkanların başında Ayasofya İmamı Mehmet Boynukalın, hemen her fırsatta İstanbul Sözleşmesi'ne karşı olduğunu söylcüyordu.
Boynukalın'ın 8 Mart Dünya Kadınlar gününde yaptığı paylaşım da büyük tepki almıştı.

 

Demet Sağıroğlu'ndan Boynukalın'a

Sanatçı Demet Sağıroğlu da Ayasoyfa İmamı Mehmet Boynukalın'ın, İstanbul Sözleşmesi iptal edildikten sonra yaptığı paylaşımı eleştirdi.

Boynukalın şunları yazmıştı:
"İstanbul sözleşmesi kaldırılmış. Hamdolsun. Allah razı olsun. Haklı ve güçlü insan = Haklı ve güçlü Türkiye."
 

 

Demet Sağıroğlu ise şu yanıtı verdi:
İmam’a n’oluyor ki bu kadar seviniyor?

 


mehmet-boynukalin.jpg
Atanmış Boynukalın, seçilmiş vekili eleştirmişti

24 Temmuz 2020'de Müslümanlar için ibadete açılan ve yeniden cami statüsü alan Ayasofya'nın baş imamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde yaptığı paylaşıma  iktidar partisi milletvekili Özlem Zengin tepki göstermişti.

8 Mart'ta sosyal medya hesabından "Sürekli 'kadın cinayetleri' vurgusu, kadını erkeğe düşman etmeye çalışan bir sloganik medya propagandasıdır" paylaşımı yapan Boynukalın, "kadın veya erkek diye ayrım yapmadan masum bir insanı öldürenin cezası kısas yani ölüm olmalıdır; Kur'an'ın hükmü budur" ifadelerini de paylaştı.

Boynukalın, paylaşımlarına ertesi gün de devam etti ve İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına da değindi:

"İstanbul sözleşmesinden sonra bir kesimin ifadesiyle "kadın cinayetleri" katbekat arttıysa bunun üzerine düşünmek gerekir. Demek ki dışarıdan alınan kanunlar bizim toplumumuzun bünyesine uymuyor… Bugün maalesef timsah gözyaşı dökülerek kadın ve "kadın cinayeti" kavramları istismar ediliyor. Bu konu bahane edilerek aile düzenimiz yok edilmek isteniyor. Erkek ve kadın birbirine düşman haline getirilerek evlilik kötüleniyor."

Bu açıklamalar sosyal medyada tepki çekti.

Asıl tartışma ise, 12 Mart Cuma günü Haber Global'de bir programa katılan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in bu paylaşımlara verdiği yanıtın ardından başladı.

Programın sunucusunun Boynukalın'ın ifadelerini okuması ve "Siz ne düşünüyorsunuz bu tweet ile alakalı?" diye sorması üzerine Zengin, "Yanlış buluyorum" yanıtını verdi:

"Bu iki açıdan yanlış. Birincisi Ayasofya Cami İmamı böyle bir konuda tweet atmamalı bence. En azından o gün yapmasın onu. Ben başta o tweet'i atmasını doğru bulmuyorum. Kadın cinayetleri meselesini konuşuyor olmak da, erkeklerle kadınlar arasında bir karşıtlık oluşturmuyor bence... Kadın meselesini sürekli marazlı, negatif konuşmanın bize fayda getirmediğini düşünüyorum. Ben bu kadın-erkek meselesine dair özellikle dini de referans yaparak katı, sert açıklamalar yapmayı problemli görüyorum. Bize fayda vermiyor, tam tersine incitiyor. Kadınları da incitiyor, bu problem üzerine çalışanların yükünü artırıyor ve daha önemlisi bu açıklamalar siyasetin yükünü artırıyor. Zaten siyaset ağır bir iş. O yüzden herkes kendi işini yapmalı diye düşünüyorum. Ayasofya'da yapılan konuşmalar kadın, erkek herkesi kuşatan konuşmalar olmalı."
Programın yayımlanmasından bir gün sonra Boynukalın bu kez "Tesettürü Allah'ın emri bilip bunu uygulayan kardeşlerimiz, siz bu davranışınızla İslam'ın bir şiarını/sembolünü yaşatıyorsunuz ve bizim için çok değerlisiniz; ancak Allah'ın dini bir bütündür ve biz erkeğiyle, kadınıyla dinin, Kur'an'ın hepsine iman etmekle yükümlüyüz." paylaşımında bulundu.

Ardından "Bir araştırmacı ve akademisyen olarak otuz yıldır İslam'ı incelemem beni bu sonuca götürdü. İşim bunu insanlara anlatmak. Herkes işini yapsın." ifadelerini paylaştı ve bu paylaşımlarında kimseyi hedef almadığını, "Sen imamsın, namazını kıldır, başka bir şey söylemeye hakkın yok, zihniyetine karşı olduğunu" ifade etti.

 

"İstanbul Sözleşmesinin iptaline kadın sanatçıdan tepki" haberi, 20 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 21 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Kadın kategorisi altında bulunan İstanbul Sözleşmesinin iptaline kadın sanatçıdan tepki haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul Sözleşmesinin iptaline kadın sanatçıdan tepki 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kadın konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:03 25 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları
  2. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  3. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  4. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  5. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  6. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  7. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  8. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  9. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  10. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  11. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  12. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  13. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  14. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  15. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  16. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  17. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  18. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  19. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  20. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
Kadın Haberleri