İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması görüşülecekti: AKP’nin MYK toplantısı ertelendi

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması görüşülecekti: AKP’nin MYK toplantısı ertelendi

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması g... Kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan ve son dönemde hedef haline getirilen İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması yönünde görüşmelerin yapılacağı belirtilen AKP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı ileri bir tarihe ertelendi.

Kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlayan ve son dönemde hedef haline getirilen İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması yönünde görüşmelerin yapılacağı belirtilen AKP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı ileri bir tarihe ertelendi.

Türkiye’nin her bir yanından kadınların birlik beraberlik içinde sözleşmeye sahip çıkmasıyla AKParti içinde İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin tartışmalar önemli çatlaklara neden oldu.  AKP Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması yönündeki sözleriyle başlayan tartışmalar devam ediyor.

İstanbul Sözleşmesi’nin geleceğinin bu hafta içinde yapılması planlanan AKP MYK’sinde gündeme alınması bekleniyordu. Gözler AKP MYK’ye çevrilmişken toplantının ertelendiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu hafta programının Ankara’da olmadığı için AKP MYK ile aynı gün yapılacak il başkanları toplantısının da 13 Ağustos’a ertelendiği duyuruldu. AKP MYK toplantısı için ise net tarih verilmedi. Kadın örgütleri, AKP MYK’nin yapılacağı gün eylemlerle tepkilerini yükselteceklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev aldığı Kadın ve Demokrasi Derneği’nden de (KADEM) İstanbul Sözleşmesi’ne destek açıklaması gelmişti. TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Canan Kalsın’ın “Bu kadar suç ve suçlunun olduğu bir yerde her şeyin suçlusu bir sözleşmeymiş gibi algılamak ve algılatmak hangi oyunun/algının ürünü” eleştirisinin ardından KEFEK’te komisyon başkanlığı görevi değiştirilmişti. Kalsın, önceki gün de “Amacı şiddet uygulananı şiddetten korumak olan bir sözleşmenin toplumu bozduğunu söylemek akla ziyan bir tutum ve düşüncedir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkalım diye yüksek sesle bağıranlar, öldürülen kadınlar, çocuklar için ne yapmayı düşünüyor” açıklaması yapmıştı. Kurtulmuş’un açıklamaları ile başlayan tartışmaya ilişkin eski Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı, İstanbul Milletvekili Betül Sayan Kaya da “Siyaset üstü gördüğümüz kadın ve aile gibi kutsal değerlerimizi birilerinin araçsallaştırarak hükümete vurma bahanesi olarak kullandığına şahit oluyoruz. Ayasofya’nın zincirlerinin kırıldığı, tüm dünyanın Türkiye’yi konuştuğu tarihi bir atmosferde, yıllardır yürürlükte olan bir sözleşmenin gündeme oturtulmasını manidar buluyorum” ifadelerini kullanmıştı. Metropoll Araştırmanın anketine göre de halkın yüzde 63.6’sı İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi doğru bulmamıştı. Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi, 2011’de İstanbul’da imzalandı, 2014’te yürürlüğe girdi. Türkiye dahil 34 ülkenin onayladığı sözleşme, kadınlara yönelik her tür şiddete karşı hukuki çerçevede detaylı bir koruma sağlayan ilk uluslararası belge niteliği taşıyor. Sözleşme, hükümetlerin kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin her türüyle mücadele etmek için bir dizi tedbir alınmasını istiyor ve kadına yönelik farklı şiddet türlerinin suç olarak kabul edilmesini, yaptırımlar getirilmesini gerekli

"İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması görüşülecekti: AKP’nin MYK toplantısı ertelendi" haberi, 04 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 04 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması görüşülecekti: AKP’nin MYK toplantısı ertelendi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması görüşülecekti: AKP’nin MYK toplantısı ertelendi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:37 Cem Yılmaz eski eşi Ahu Yağtu'ya ödediği nafakayı tiye aldı
  2. 08:35 Emel Müftüoğlu, Sezen Aksu'nun son halini paylaştı: Hastane künyesi dikkat çekti
  3. 08:26 Gökhan Zan: Boyun eğmeyeceğim çekilmiyorum
  4. 08:22 MHP’de 43 ismin üstü çizildi
  5. 08:20 Erkan Baş: Gökhan Zan, arkadaşlarımıza ‘Kendi geleceğimi düşünmem gerekir’ demiş
  6. 08:14 Aziz Yıldırım: Devlet 2015’te yaşanan kurşunlanma olayını çözmezse bu olaylar yaşanır
  7. 08:10 İsmail Saymaz: Gökhan, ‘Zan’ altında
  8. 08:07 Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler
  9. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sarı ve turuncu kodlu kar yağışı uyarısı
  10. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  11. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  12. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  13. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  14. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  15. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  16. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  17. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  18. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  19. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  20. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
Politika Haberleri