İstanbul Üniversitesi: İliç'te 20 milyon metreküp kütle kaydı

İstanbul Üniversitesi: İliç'te 20 milyon metreküp kütle kaydı

İstanbul Üniversitesi: İliç'te 20 milyon met... İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü akademisyenleri tarafından yapılan ön inceleme raporuna göre, maden göçüğünün olduğu alanda ortalama 112 metrelik bir yüksekliğe sahip olan ve 20 milyon 160 bin metreküplük bir kütlenin kaydığı değerlendirildi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü tarafından yapılan ön inceleme raporuna göre, 13 Şubat'ta Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen heyelan olayının, bölgedeki eğimli yüzeydeki şevin kayması sonucu gerçekleştiği belirlendi. Bu rapor doğrultusunda, toprak altında kalan 9 işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Raporda, şunlar kaydedildi:

"2021 yılı uydu görüntüleri dikkate alınarak yapılan ilk incelemelere göre, ocak içerisinde 14 adet basamaktan oluşan bir liç yığınının olduğu ve basamak yüksekliğinin 8 metre olduğu düşünüldüğünde, ortalama 112 metrelik bir yığın yüksekliğine ulaşıldığı anlaşılmaktadır. Bu da akmanın gerçekleştiği alanda çıkarılan ve liç işlemine tabi tutulan malzemenin ortalama 177 bin metrekarelik bir alanı etkilediği ve ortalama 20 milyon 160 bin metreküp hacimlik bir kütlenin kayarak ve akarak yaşanan probleminin meydana geldiğini göstermektedir.

"SAHANIN BULUNDUĞU BÖLGEDE İRİLİ UFAKLI FAYLAR BULUNUYOR"

Kayma ve akma yaşanan bölge, yakında bulunan Fırat Nehri ve üzerinde bulunan HES barajına yakın olup, kayma sonrası akma da bu yöne doğru gerçekleşmiştir. Sahanın bulunduğu bölgede irili ufaklı fayların olduğu da anlaşılmaktadır."

Raporda, "Olası bir sabit hızlı deformasyon başlangıcında, zaman geçirmeksizin oluşan çekme çatlaklarının kapatılarak su girişinin önlenmesi, yüzey drenajı için kanalların oluşturulması, genel şev açısına uygun basamaklar oluşturulması, yığın şevlerinin üzerinde ve çevresinde tepecik ve çukurların oluşumlarının engellenmesi gibi önlemler, bu tür riskli yığın ve atık şevlerinde ivedilikle alınması gereken önlemlerdir."

'YIĞININ STABİL KALABİLMESİ İÇİN DÜZENLİ TAKİP EDİLMESİ GEREKİYOR'

Raporda belirtildiğine göre, madencilik çalışmalarında sürekli gözlem ve denetim ölçümlerinin yapılmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Ayrıca, bu tür büyük yığınların stabil bir şekilde kalabilmesi için çevresel koşulların da göz önünde bulundurularak uzman kişilerce düzenli olarak izlenmesinin önemi üzerinde durulmuştur.

Raporda belirtilene göre, söz konusu alanda, madencilik işlemleri kapsamında elde edilen malzemenin kırma ve eleme tesislerinde boyutlandırılarak yığınlara dönüştürüldüğü ve altın cevherini çıkarmak için siyanür kullanılarak yığın liçi yöntemiyle altın kazanımının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Raporda, liç işleminin hidrometalurjik bir işlem olduğu ve bu işlemde, çözücü özelliklere sahip sıvı kimyasalların kullanılarak kıymetli metallerin elde edildiği ifade edilmektedir. Bu işlem, cevher hazırlama süreçlerinin bir parçası olan boyut küçültme işlemlerinden sonra artırılan malzeme yüzeyinin kıymetli mineralin çözücü ile işlenmesi prensibine dayanmaktadır.

"İstanbul Üniversitesi: İliç'te 20 milyon metreküp kütle kaydı" haberi, 17 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan İstanbul Üniversitesi: İliç'te 20 milyon metreküp kütle kaydı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul Üniversitesi: İliç'te 20 milyon metreküp kütle kaydı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 21 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:04 Melih Gökçek’in Tüm Varlıklarına Haciz Konuldu: İnfaz Süreci Başladı!
  2. 01:49 Ne kadar zeki olduğunuz kanıtlayabilirsiniz! Gizli çekici sadece dâhiler 11 saniyede buluyor!
  3. 01:47 Resmi Gazete'de Yayımlandı: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yavuz Selim Kıran’ı Görevden Aldı
  4. 01:47 Yüzde 10 Vergiyi Duyanı Kimse Tutamıyor! Özellikle Gençlerin Akınına Uğruyor
  5. 01:47 Dolandırıcıların IBAN Yöntemi Şaşkınlık Yarattı: Hesabınız Anında Boşaltılabilir!
  6. 01:34 Hatay’da Sağanak Yağış Kabusu: Evlerde Su Baskını, Caddelerde Trafik Durdu!
  7. 01:24 Resmi Gazete'de Sıcak Gelişme: Cevdet Yılmaz’a Vekalet Yetkisi Verildi!
  8. 01:18 Adıyaman Depremi: Bilirkişi Raporunda Müteahhitler Asli Kusurlu!
  9. 01:11 İsrail'in Saldırıları Seyahat Planlarını Alt Üst Etti: O Uçuşlar İptal Edildi!
  10. 01:10 İstanbul Valiliği ve AKOM 4 ilçeye yönelik önemli uyarılarda bulundu!
  11. 01:09 Resmi Gazete’de Yayımlandı: Altı Üniversiteye Yeni Rektör!
  12. 01:09 Yeliz Yeşilmen'den Gündem Olan Sözler: "Üzüleceksem Lüks Arabada Üzüleyim!"
  13. 01:08 Bakanlıkta Kadro Değişimi: Yeni İsimler Göreve Geldi
  14. 01:01 Bahar Candan Tahliye Oldu: 'Kilo Aldım, Çok Çirkinim Şu An!
  15. 00:50 Pendik’te Tedbirsiz Kalıp Sökümü! Tahtalar Yola Düştü, Tehlike Saçtı
  16. 00:49 TCMB'den Piyasalara Yön Verecek Değişiklik: Zorunlu Karşılık Oranları Yenilendi!
  17. 00:49 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan Elektrikli Araç Hamlesi!
  18. 00:49 Türkiye Siber Silah Atağına Hazırlanıyor: Yeni Yatırımlar Yolda!
  19. 00:43 Kadıköy Sahilinde Şok Anlar: İki Erkek Cinsel İlişkiye Girdi!
  20. 00:33 Tophane’de Çekilen Cinsel İlişki Görüntüleri Tepki Çekti
Gündem Haberleri