İstanbul'da Kovid-19 alarmı: ''Ekim ayının başında şehri tekrar aktif edecekler''

İstanbul'da Kovid-19 alarmı: ''Ekim ayının başında şehri tekrar aktif edecekler''

İstanbul'da Kovid-19 alarmı: ''Ekim ayının b... Okulların açılması ve tatilcilerin dönüşüyle beraber İstanbul’da Kovid-19 alarmı verildi. İBB Sağlık Daire Başkanı Dr. Eryiğit, virüsün ekim ayında İstanbul'da tekrar şiddetleneceğini belirtti.

Ülkede Covid-19 vakaları son haftalarda günde bin 500, ölümler ise 50’nin üzerinde. Ekonomik kaygılarla alınan ‘normalleşme’ kararları salgında başa dönülmesine sebep oldu, iktidar virüsle mücadelede sınıfta kaldı.  Yaz aylarında hareketliliğin azaldığı İstanbul’da ise okulların açılacak olması ve tatilcilerin dönüşüyle alarm verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Daire Başkanı ve İBB Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Uzman Dr. Önder Yüksel Eryiğit, salgının megakentteki durumunu BirGün’e anlattı. Virüsün ekim ayında kentte yeniden şiddetleneceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Eryiğit, “Şu an vaka sayıları açısından nisan ayında yaşadığımız sürecin üstünü yaşıyoruz” dedi ve ekledi: “İstanbul’da birinci pik ülke geneline göre çok daha yoğun ve farklı yaşandığı için İstanbul’daki Covid-19 pozitif tanısı almış kişiler ya da tanımlanamamış Covid-19 pozitif olan kişiler Anadolu’ya gitti; tatile gitti. İstanbul’da yaşayanlar gittikleri bölgeyi enfekte etti. Anadolu, özellikle Maraş, Konya, Rize, Ankara, Urfa gibi illerimizde pandemiyi çok yoğun yaşadılar. Dolayısıyla o bölgeye giden İstanbullular okulların açılmasıyla geri dönecek. Kenti tekrar aktif edecekler. O süreç başlamış durumda. Yaklaşık 14 gün sonra yani ekim başı gibi bu durumu yaşayacağız.”

KASIMIN ORTALARINA KADAR YOĞUNLUK ARTACAK

Uzm. Dr. Eryiğit, yaşanılacak bu sürecin boyutunun geçen döneme göre çok daha şiddetli olacağını kaydetti: “Bu sürecin 6-8 hafta süreceğini öngörüyoruz. Kasım ortalarına kadar bu süreci, yoğunluğu artarak yaşayacağız. Bu pik de sönümlenecek. Ancak öngörümüz şubat ayı civarında üçüncü pikle karşılaşacağımız yönünde. Ama bu sefer ikinci pik gibi şiddetli olmayacak. Aşı bulunana kadar ve yaygın olarak kullanıma geçtikten sonra rahatlayacağız. Aşının bulunmasıyla ilgili en iyi tahmin ise Temmuz 2021.”

AĞIR HASTA SAYISI ÖNCEKİ DÖNEME GÖRE FAZLA

İstanbul’daki yatak doluluk oranlarının alarm seviyesine gelmediğini dile getiren Uzm. Dr. Eryiğit, “Yoğun bakım yatak doluluk oranları normal yataklara göre üst seviyede diyebiliriz. Entübe hasta veya ağır hasta sayısı rakamlar geçen dönemdeki rakamların daha üzerinde seyrediyor” diye konuştu.

ACİL EYLEM PLANLARI DEVREDE

Pandeminin yoğun yaşandığı ilkbahar aylarında aldıkları önlem ve tedbirleri tekrar hayata geçirdiklerini aktaran İBB Sağlık Daire Başkanı Uzman Dr. Önder Yüksel Eryiğit, “Birinci dalganın ikinci pikinin yüksek dalga boyutunda geleceğini haziran ayında İBB Bilim Kurulu olarak görmüştük. Bu nedenle Bilim Kurulu’nun bu verilerinden yola çıkarak Sağlık Dairesi Başkanlığı olarak ‘İBB pandemi stratejisi’ oluşturduk. Bu stratejiyi de hayata geçirdik” diye konuştu ve tedbirleri şöyle sıraladı:

  • İlk başta kademeli mesai uygulamasının muhakkak yapılması gerektiğini baştan beri savunuyoruz. Bunun uygulamaya geçmesi çok önemli. Toplu ulaşımdaki kalabalıklaşma önlenmiş olacak, trafik rahatlayacak.

  • Evde sağlık hizmetlerinde çok ciddi yoğunluk yaşamıştık birinci pik döneminde, çok talep oldu. Evden çıkamayan ve 65 yaş üstü yurttaşların bu isteği karşılamaya devam edeceğiz.

  • Psiko-Sosyal Destek Hattımız yeniden aktif olarak devam edecek.

  • Dezenfektan üretimine başlıyoruz. Kullanacağımız dezenfektanı kendimiz üreteceğiz.

  • Darülaceze ya da yaşlı bakım merkezlerinde dünyaya örnek olan ‘sıfır Covid-19’ vakasıyla başarı öyküsü yazdık. Dünyada en yüksek ölüm oranları yaşlı bakım merkezlerinde olmuştu. 1 Nisan itibariyle hayata geçirdiğimiz kuralları yeniden hayata geçirdik, biraz daha katılaştırdık.

  • Tüm kamusal alanların, kapalı alanların dezenfeksiyonunu görevimiz tekrar aktif olacak.

 

"İstanbul'da Kovid-19 alarmı: ''Ekim ayının başında şehri tekrar aktif edecekler''" haberi, 20 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan İstanbul'da Kovid-19 alarmı: ''Ekim ayının başında şehri tekrar aktif edecekler'' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İstanbul'da Kovid-19 alarmı: ''Ekim ayının başında şehri tekrar aktif edecekler'' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Sağlık Haberleri