İşte 2024'ün İlk 8 Ayında Yatırımcısına En Çok Kazandıran Emtialar

İşte 2024'ün İlk 8 Ayında Yatırımcısına En Çok Kazandıran Emtialar

İşte 2024'ün İlk 8 Ayında Yatırımcısına En Ç... 2024 yılının ilk 8 ayında altın ve gümüş, emtia piyasasında yatırımcısına en çok kazandıran ürünler arasında yer aldı. Özellikle ons fiyatları yüzde 20'den fazla değer kazanan bu iki kıymetli metal, küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik risklerin gölgesinde güvenli liman arayışında..

2024'ÜN İLK 8 AYINDA EMTIA PIYASASINDA SERT DALGALANMALAR YAŞANDI

Yılın ilk 8 ayında emtia piyasası dalgalı bir seyir izledi. ABD seçimlerine ilişkin belirsizlikler, Çin ekonomisine dair endişeler ve iyileşen hava koşullarının arz endişelerini hafifletmesi, piyasa üzerinde olumsuz bir etki yarattı. Buna karşın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine gidebileceği beklentileri, ABD'nin yaptırım kararları ve Çin'in ekonomisini desteklemek için attığı adımlar, emtia piyasasında zaman zaman yükselişlere neden oldu.

Altın ve gümüş, bu dönemde yatırımcısına en fazla kazandıran ürünler arasında yer aldı. Ocak-Ağustos döneminde altın ve gümüşün ons fiyatları yüzde 21,3 oranında artış gösterdi. Aralık ayını 2.063 dolarla tamamlayan altının ons fiyatı, Ağustos ayında 2.503,4 dolara yükselerek yıl genelinde 2.531,6 dolarla rekor seviyeye ulaştı. Benzer şekilde, geçen yılı 23,8 dolarla kapatan gümüşün ons fiyatı Ağustos ayında 28,9 dolara çıktı ve yıl içinde 32,5 dolarla Aralık 2012'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

MERKEZ BANKALARININ ALTIN TALEBI ARTIYOR

Altın fiyatlarının yükselmesinde Orta Doğu'daki jeopolitik gerginlikler ve yatırımcıların "güvenli liman" arayışları etkili oldu. Ayrıca, merkez bankalarının devam eden altın alımları da fiyatları destekleyen önemli bir faktör olarak öne çıktı. Dünya Altın Konseyi raporuna göre, küresel merkez bankalarının altın alımları yılın ilk yarısında 483 tonla rekor seviyeye ulaştı. Temmuz ayında ise bu alımlar bir önceki aya göre iki kat artarak 37 tona yükseldi.

Fed'in faiz indirimi beklentileri de altının ons fiyatını olumlu etkileyen diğer faktörler arasında yer aldı. Uzmanlar, özellikle Çin ve diğer Asya ülkelerinde altına olan talebin artığını belirtiyor. Çin'deki yatırımcılar, gayrimenkul ve hisse senedi gibi diğer yatırım seçeneklerine olan güvenin azalmasıyla altına yöneldi. Ayrıca, Çinli hane halklarının artan fiziki talebi de altın fiyatlarını destekledi.

ALTIN GÜVENLI LIMAN OLMAYA DEVAM EDIYOR

Analistler, özellikle altının güvenli liman niteliğinin bu süreçte daha da öne çıktığını ve jeopolitik risklerin altın fiyatlarını yukarı taşıdığını belirtiyor. ABD ekonomisinden gelen güçlü makroekonomik veriler de gümüş fiyatlarının yükselmesine katkı sağladı. Küresel çapta madenlerdeki gümüş üretiminin yavaşlaması ve endüstriyel talebin artması, gümüş fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Gümüş, özellikle otomobil, güneş paneli, mücevher ve elektronik üretiminde kullanılan önemli bir endüstriyel metal olarak dikkat çekiyor.

Analistler, Çin'in büyük miktarda güneş paneli üretmeye devam etmesinin, bu ürünün ithalatını artırabileceğine işaret ediyor. Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırmayacağı yönündeki açıklamaları da değerli metalleri olumlu etkiledi. Tahvil faizlerindeki gerileme de değerli metallerin fiyatlarını destekleyen faktörler arasında yer aldı.

Jeopolitik risklerin ve resesyon endişelerinin artmasıyla altın/gümüş rasyosu yıl içinde 92 seviyelerine kadar çıkarken, ekonomilerin toparlanma yoluna girmesiyle bu oran 88 seviyelerine geriledi. Analistler, küresel ekonomik toparlanmanın hızlanması durumunda altın/gümüş rasyosunun 75 seviyelerine gerileyebileceğini öngörüyor.

ABD SEÇIM BELIRSIZLIKLERI FIYATLARI DESTEKLIYOR

Saxo Capital Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen, Rusya, Ukrayna ve Orta Doğu'daki jeopolitik riskler ile Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine dair belirsizliklerin altın ve gümüş fiyatlarını desteklediğini ifade etti. Hansen, Çin'deki zorlu ekonomik koşulların da yatırımcıların altın ve gümüşe yönelmesine neden olduğunu belirtti. Jeopolitik belirsizlikler ve dolarizasyonun azalması ortamında merkez bankalarının talebinin güçlü kaldığını vurgulayan Hansen, altının diğer varlıkların sağlayamayacağı düzeyde güvenlik sunduğunu söyledi.

Sonuç olarak, altın ve gümüş, 2024'ün ilk 8 ayında emtia piyasasında yatırımcısına güçlü kazançlar sağladı ve küresel belirsizlikler devam ettikçe güvenli liman özelliklerini korumaya devam ediyor.

 

"İşte 2024'ün İlk 8 Ayında Yatırımcısına En Çok Kazandıran Emtialar" haberi, 11 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 11 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan İşte 2024'ün İlk 8 Ayında Yatırımcısına En Çok Kazandıran Emtialar haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte 2024'ün İlk 8 Ayında Yatırımcısına En Çok Kazandıran Emtialar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:09 Türkiye’nin gururu Haluk Bilginer, Emmy Ödülleri'nde tekrar aday! Bu sefer de kazanacak mı?
  2. 20:58 Türk bankaları Rusya ile ilişkileri askıya alıyor!
  3. 20:52 İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Selami’den İsrail’e mesaj
  4. 20:52 PFDK, Süper Lig'den 3 kulübe para cezası verdi
  5. 20:51 Tehlikeli Maddeler ve Metan Gazı: Bursa’da Neler Oluyor?
  6. 20:50 Kerem Aktürkoğlu ve Orkun Kökçü, Şampiyonlar Ligi'nde tarihe geçti: Bütün ligi salladı!
  7. 20:43 Menekşeleriniz İçin 5 Basit Bakım İpuçu!
  8. 20:32 Hatice Kolçak üstüne basa basa söyledi: Devasa kar getirecek!
  9. 20:30 Kadın cinayetlerinde yeni bir vaka: Harun Gül'e ağırlaştırılmış müebbet!
  10. 20:23 Harris ve Trump Arasındaki Yarışta Son Durum: Anket Sonuçları Şaşırtıyor!
  11. 20:17 Şiddetli Sağanak, Bitlis'te Heyelanlara Neden Oldu
  12. 20:08 Youtube'a 9 yeni özellik geliyor: "Topluluklar" ve "Hype" öne çıkıyor!
  13. 20:00 Gülben Ergen Narin için Bakan Tunç'a seslendi: "Bekliyoruz"
  14. 19:52 Ünlü şarkıcı Melek Mosso hamilelik iddialarına yanıt verdi
  15. 19:51 Emekliler için müjdeli haber! Çifte ödeme tarihleri belirlendi
  16. 19:46 Mossad'ın suikast operasyonu: Sahte şirketler kurdular, dev yatırım yaptılar, aylarca beklediler!
  17. 19:44 Tamir Gerektirmeyen Araçlar Belli Oldu: Aynı Marka Listeyi İki Sırada Önde Tamamladı
  18. 19:44 Dünya Devi Transferde Hamle Yaptı: Fenerbahçe'nin Yıldızı Yuvadan Uçuyor
  19. 19:43 Koç Holding, Hisse Senedi Pazarında Büyük Çıkış Yakaladı: Yeni Yatırım Adımları Geliyor!
  20. 19:42 ‘Emeklilerin banka hesaplarına inceleme’ iddiasına açıklama geldi
Ekonomi Haberleri