İşte merak edilen sorunun cevabı: Korona vakaları kışın artış gösterecek mi?

İşte merak edilen sorunun cevabı: Korona vakaları kışın artış gösterecek mi?

İşte merak edilen sorunun cevabı: Korona vak... Koronavirüsün sıcak havada etkisini kaybedeceği düşünülüyordu. Fakat yaz aylarında virüs tekrar artmaya başladı. Peki, koronavirüs kışın daha fazla mı yayılacak? İşte bu kritik sorunun 6 maddelik cevabı.

Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarla birçok belirtisi örtüşen koronavirüs, kış aylarında nasıl seyredecek merak konusu oldu. Yaz mevsiminde kovid-19 süreci beklendiği gibi gitmedi ancak kış döneminde virüsün ne kadar kötüleyeceği, kış severler, hükümet politikaları ve halkın davranışlarıyla yakından alakalı olacak gibi duruyor. İşte, koronavirüsün kışın ne olacağına dair 6 madde...

BİLİNEN 4 TİP KORONAVİRÜS KIŞIN KOLAY YAYILIYOR

''Koronavirüs kışın daha da artacak mı?'' sorusuna hala net bir yanıt verilemiyor. Ancak uzmanlar, kış mevsiminde salgının artacağından şüpheli.Soğuk algınlığı semptomlarına neden olan başka dört tip koronavirüs var. Her biri kışın daha kolay yayılır . Nezle, soğuk algınlığına da neden olan rinovirüsler ve solunum sinsitiyal virüsü (RSV) benzer davranışlara sahiptir.London School of Hygiene and Tropical Medicine'den Dr. Rachel Lowe BBC'ye yaptığı açıklamasında, "Kışın zirve yapma eğiliminde olan diğer virüslere bağlı olarak mevsimsel olabilir. Fakat henüz süreç tam olarak anlaşılamıyor, meteorolojik koşullar mı, insan davranışları mı artışa neden olacak?'' dedi.

KIŞIN GÜNEŞ'TEN GELEN UV IŞINI AZALIR

Tüm virüsler, soğuk olduğunda vücut dışında daha iyi hayatta kalır. İngiltere'nin Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (Sage), 4C'lik bir sıcaklığın koronavirüsün yaşaması için ideal sıcaklık olduğunu söylüyor. Virüsü etkisiz hale getiren, kışın güneşten gelen UV ışığı daha azdır.

HAVALANDIRMA AZALIYOR

Hava değiştiğinde ve barbeküler daha az çekici hale geldiğinde evlerde toplanılır. Az hava akımı olması için de pencereler kapanır. Tüm bunlar koronavirüsün yayılmasına yardımcı olabilecek etkenler arasındadır.Tıp Bilimleri Akademisi tarafından hazırlanan bir rapor, en kötü senaryoda, Birleşik Krallık'ta bu kış 251.000 ölüm olabileceğini tahmin ediyor.

TEMİZLİK - MASKE - MESAFE

Imperial College London'dan Profesör Wendy Barclay'ın BBC'deki açıklamasında, "İkinci bir dalga çıkması oldukça olası, sürü bağışıklığı gibi bir şeye ulaşmadık ve kış, çok açık bir şekilde ikinci bir dalganın başarılı olmasının bekleneceği bir dönem.''Koronavirüsün yayılmasını durdurmak için toplumların muazzam dönüşümü ve nasıl davrandığımız - ellerimizi daha fazla yıkamaktan, yüz örtmekten, sosyal mesafeden ve evden çalışmaktan - diğer virüsler üzerinde de zincirleme bir etkiye sahip görünüyor. Prof Barclay, "Sosyal mesafenin, etraftaki grip miktarını azaltmış olması mümkündür, ancak buna güvenebileceğimizi sanmıyorum" dedi.Grip mevsiminde karantinalar, okulların kapatılması ve uçuşların sınırlandırılması bir etki yaratabilirdi. Ama şimdi kuzey yarımküredeki bazı ülkeler karantinadan çıkıyor.

TEST SAYISINDA ARTIŞ

Koronavirüs gibi öksürüğe ve ateşe neden olan başka virüsler varsa o zaman çok daha fazla insanın test edilmesi gerekecektir.Liverpool Üniversitesi'nden Prof. Julian Hiscox BBC'ye şunları söyledi: "Bence ikinci bir dalgaya hazırlıklı olmalıyız ve sosyal mesafemiz ve el hijyeni açısından pes etmemeliyiz çünkü olmazsak gelecek.Dr Lowe, "En büyük tehlike insanların kendilerini koruma konusunda kayıtsız kalmaları," Hazırlamamız gerektiğini düşündüğüm yollardan biri, klinik semptomların başlangıçta aynı olduğu üç veya dört solunum yolu enfeksiyonunu ayırt etmek için çok iyi tanısal testler olacak. Böylelikle bir virüsün içeri girdiğinde hemen Covid veya grip olduğunu söyleyebileceğiz.''dedi.

DİĞER VİRÜSLERİN, KORONAVİRÜS YAYILIMINI ETKİLEMESİ

Kışın bilimsel olarak en merak edilen ve açıklanamayan yönlerden biri, resmi adı Sars-CoV-2 olan yeni koronavirüsün diğer virüslerle nasıl etkileşime gireceğidir.Solunum yolu virüslerinin tümü vücudunuzdaki aynı alanı - burnunuzdaki, boğazınızdaki ve akciğerlerinizdeki hücreleri-enfekte etmeye çalışıyor. Bu rekabete yol açabilir.Bir viral enfeksiyonun, özünde, diğerini bulunduğu yerden edebileceği biliniyor. Örneğin, büyük bir rinovirüs salgını bazı Avrupa ülkelerinde 2009 domuz gribi salgınını geciktirmiş olabilir. Bir enfeksiyona karşı genel bağışıklık tepkisinin bir sonrakinin vücuda girişini engellediğidir. Glasgow Üniversitesi virüs araştırma merkezinden Dr. Pablo Murcia, BBC'ye şunları söyledi: "Bir virüs enfekte olur, doğuştan gelen bir bağışıklık tepkisini ve iltihabı tetikler ve bu ilk tepki, değişken bir süre boyunca belirli virüslere karşı koruma sağlar." Dr Murcia, "Verilerimiz, influenzanın karışık enfeksiyonlarda çok nadiren görüldüğünü gösterdi, bu yüzden Sars-CoV-2 ve influenza ko-enfeksiyonunu fazla görmeyeceğimizi düşünüyorum" dedi. Birinin her ikisiyle de enfekte olduğu bilinen çok az vaka var ve sonuç, her iki enfeksiyondan çok daha kötü.Ancak Dr Murcia, diğer koronavirüs türlerinin RSV, adenovirüsler ve bazı parainfluenza virüsleriyle aynı zamanda enfeksiyonlara neden olduğunu söyledi.

"İşte merak edilen sorunun cevabı: Korona vakaları kışın artış gösterecek mi?" haberi, 02 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan İşte merak edilen sorunun cevabı: Korona vakaları kışın artış gösterecek mi? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. İşte merak edilen sorunun cevabı: Korona vakaları kışın artış gösterecek mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  2. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta Para Cezası Geliyor!
  3. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  4. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  5. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  6. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  7. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  8. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  9. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  10. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  11. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  12. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  13. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  14. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  15. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  16. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  17. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  18. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  19. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  20. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
Sağlık Haberleri