Japonya’nın İnsansız Uzay Aracı SLIM Ay’a İniş Yaptı

Japonya’nın İnsansız Uzay Aracı SLIM Ay’a İniş Yaptı

Japonya’nın İnsansız Uzay Aracı SLIM Ay’a İn... Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracının Ay'a iniş gerçeleştirdiğini açıkladı. Bununla birlikte Japonya aya iniş yapan 5'inci ülke oldu.

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), insansız uzay aracı SLIM'in Ay'a başarılı bir şekilde yumuşak iniş gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu başarıyla birlikte Japonya, Ay'a uzay aracıyla yumuşak iniş gerçekleştiren beşinci ülke konumuna ulaştı.

Ülkeler arasındaki uzay yarışı giderek kızışırken, Japonya Ay'a uzay aracı ile yumuşak iniş yapan 5'inci ülke oldu. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı'nın (JAXA) Eylül ayında yörüngeye gönderdiği SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) adlı insansız uzay aracı yerel saatle 00.20 sıralarında Ay'a yumuşak iniş gerçekleştirdi. JAXA tarafından düzenlenen basın toplantısında, uzay aracının Dünya ile iletişimi yeniden kurduğunu ancak, güneş panellerinin muhtemelen yanlış açıda olması nedeniyle elektrik üretemediği aktarıldı. JAXA Başkanı Hitoshi Kuninaka, "SLIM şu anda sadece kendi bataryasıyla çalışıyor. Verilerinin dünyaya aktarılmasına öncelik veriyoruz," dedi.

Toplantıda ayrıca, "Ay'ın keskin nişancısı" olarak adlandırılan SLIM'in belirlenen hedefin 100 metre yakınına inmeyi başardığı aktarılırken, bu teknoloji sayesinde potansiyel bir oksijen, yakıt ve su kaynağı olarak görülen Ay kutuplarının keşfinde güçlü bir araç haline geleceği vurgulandı. SLIM'in hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını doğrulamanın ise yaklaşık 1 ay süreceği belirtildi.

EYLÜL'DE YÖRÜNGEYE GÖNDERILMIŞTI

JAXA, geçen Eylül ayında H2A roketi ile SLIM adlı insansız uzay aracını ve XRISM adlı astronomik gözlem uydusunu yörüngeye gönderdi. JAXA tarafından yapılan açıklamada, SLIM'in üzerindeki görüntüleme teknolojileri aracılığıyla Ay kraterlerinin topografik bilgilerini toplamasının planlandığı belirtildi. SLIM'in 3-4 ay içinde Ay yörüngesine ulaşması ve 4-6 ay içinde Ay yüzeyine yumuşak iniş denemesi yapması bekleniyor. XRISM uydusunun ise yıldızlar ve galaksilerden detaylı görüntüler elde etmeyi amaçladığı ifade edildi.

JAXA'nın açıklamasında, toplanacak olan verilerin ABD liderliğindeki Artemis projesinde kullanılacağı ve bu projenin 2025 yılına kadar insanların Ay'a dönmesini hedeflediği belirtildi. Bu girişim, Ay kraterlerinin şekli gibi topografik detayları anlamak ve astronomik gözlemlerle bilgi toplamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

"Japonya’nın İnsansız Uzay Aracı SLIM Ay’a İniş Yaptı" haberi, 19 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Japonya’nın İnsansız Uzay Aracı SLIM Ay’a İniş Yaptı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Japonya’nın İnsansız Uzay Aracı SLIM Ay’a İniş Yaptı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:36 Komşudan Fransa’ya teklif geldi: Olimpiyatlar için savunma sistemi gönderebiliriz
  2. 01:33 İran lideri Reisi’den ‘nükleer silah’ açıklaması geldi: Savunma doktrinimizde yok
  3. 01:33 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan 'ara zam' sorusuna yanıt
  4. 01:31 Yapımı basit yoksul pastası tarifi
  5. 01:30 Haberi duyan hemen kuyumcuya koşacak! Dünya Bankası gram altın için rekor tarihi gündeme getirdi
  6. 01:28 Yeni Skoda Kodiaq Türkiye'yi sarsmaya geliyor! Satış tarihi açıklandı
  7. 01:26 Sitelerde araç şarj istasyonu kurdurmak isteyenler dikkat! Merak edilen soru yanıt buldu
  8. 01:25 Yeni Tesla Model 3 Performance resmen tanıtıldı: Adeta hız fırtınası!
  9. 01:21 Survivor'da Skandal: Yarışmacı Kendi Kaderini Belirledi!
  10. 01:19 Range Rover yerine bunu alın! Jeep’in 2 milyon satan aracı Türkiye’de!
  11. 01:19 Ayda 30 bin TL maaş var fakat kimse bu işi yapmak istemiyor!
  12. 01:17 Şikayet etmeye bayılan 3 burç!
  13. 01:16 Yenilenen dev Renault Duster, Türkiye yollarına çıkıyor! Tarih resmen açıklandı
  14. 01:15 Renault'tan tam hibrit motorlu yeni SUV!
  15. 01:15 Ersun Yanal canlı yayında İsmail Kartal'ı hedef aldı!
  16. 01:13 Tadı damakta kalan Kemalpaşalı fincan tatlısı tarifi
  17. 01:12 Çinli Otomotiv devi Geely, Türkiye pazarına gözünü dikti!
  18. 01:12 Dağ gibi kabarıyor, pamuk gibi oluyor: İşte tel tek ayrılan gözleme tarifi
  19. 01:10 Saatlerce yoğurmadan 10 dakikada çiğ köfte tarifi!
  20. 01:09 Ferrari'nin yeni harikası günler sonra yollarda: Atmosferik V12 motoru ile piyasada
Teknoloji Haberleri