Jüpiter'in ekvatorunda jet akışı keşfedildi

Jüpiter'in ekvatorunda jet akışı keşfedildi

Jüpiter'in ekvatorunda jet akışı keşfedildi James Webb uzay teleskobu, Jüpiter'in ekvatorunda saatte 515 km hızla jet akışı keşfetti. Bu bulgu, Jüpiter'in atmosferindeki yeni bir özelliği ortaya çıkardı ve gezegenle ilgili ipuçları sağladı.

Araştırmacılar, jet akışının hızını hesaplayarak Jüpiter'in atmosferindeki rüzgar ve sıcaklık düzeni hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor.

James Webb uzay teleskobu uzak galaksileri gözlemlemeye devam ediyor. Aynı zamanda Güneş Sistemi'nin içinde yer alan eve yakın gezegenleri de gözlemlemeye olanak tanıyor. Geçen yıl James Webb, Jüpiter'in  kızılötesi dalga uzunlukta görülen çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı. Bu veriler üzerinde çalışan bilim adamları, atmosferinde belirledikleri yepyeni bir özellik de dahil olmak üzere gezegenle ilgili bazı ipuçları yakaladılar.

Jüpiter'in ekvatoru çevresinde saatte 515 kilometre hızla jet akışı keşfetti!

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu'nun NIRCam'inden (Yakın Kızılötesi Kamera) Jüpiter'in efsanevi görüntüleri geldi. Bu görüntüler, kızılötesi ışıkta görkemli gezegenin çarpıcı ayrıntılarını ortaya koyuyor. Bu görüntülerde, araştırmacılar yakın zamanda Jüpiter'in ekvatorunun üzerinde, ana bulut katmanlarının üzerinde, saatte 320 mil (saatte 515 kilometre) hızla giden dar bir jet akımı keşfettiler.

James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter'in Ekvatorunda Jet Akışı Keşfetti

Jüpiter'in atmosferi, 322 kilometre genişliğe yayılan ünlü Büyük Kırmızı Nokta gibi destansı fırtınaların olduğu, çalkantılı bir bölgedir. Araştırmacılar burada yeni bir özelliğin farkına vardılar. 4,828 km genişliğinde ve gezegenin ekvatorunun üzerinde yer alan yüksek hızlı bir jet akışı keşfettiler. Bu jet akışı atmosferin yükseklerinde, ana bulut katmanının üzerinde bulunuyor. Ayrıca Webb'in NIRCam cihazıyla alınan verilerde gözlemleniyordu.

Uzak yıldızın çevresinde dans eden 'Ilık Jüpiter

İspanya'nın Bask Üniversitesi Üniversitesi'nden baş araştırmacı Ricardo Hueso, yaptığı açıklamada "Bu bizi tamamen şaşırtan bir şey. Bunlar aslına bakarsak Jüpiter'in atmosferinde her zaman bulanık puslar olarak gördüğümüz detaylar. Artık gezegenin hızlı dönüşünü takip edebildiğimiz net özellikler olarak ortaya çıkıyor." dedi.

Webb'in yakın kızılötesi cihazları, Jüpiter'in atmosferinin üst katmanlarına bakmak için ideal. Ayrıca bulanık pusları daha net ayrıntılara dönüştürecek kadar hassastır. Araştırmacılar, küçük bulutların hareketini izleyerek jet akışının hızını hesapladılar. Bu jet akışı saatle 515 km hızla hareket ediyor. Kısaca bu jet akışı güçlü kasırgadan yaklaşık 2 kat daha hızlı.

Araştırmacılar, jet akışının hızını önümüzdeki birkaç yıl boyunca gözlemlemeye devam edecek. Böylece araştırmacılar, gezegenin ekvatorun üzerindeki stratosferinde görülen rüzgar ve sıcaklık düzeni arasında bir bağı inceleyecek.

Kaynak: Shiftdelete

"Jüpiter'in ekvatorunda jet akışı keşfedildi" haberi, 22 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Bilgi kategorisi altında bulunan Jüpiter'in ekvatorunda jet akışı keşfedildi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Jüpiter'in ekvatorunda jet akışı keşfedildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Bilgi konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 20:15 Emeklilere peş peşe müjde! SGK duyurdu: 6 ay boyunca ücretsiz hizmet verilecek!
  2. 19:59 En çok getirilen ve IMEI kaydı yaptırılan telefon markası şaşırttı!
  3. 19:59 Prens Harry ve Meghan Markle'nin Tartışmalı Nijerya Ziyareti
  4. 19:53 Afganistan'ın Ghor Vilayetinde Şiddetli Yağışlar: En Az 50 Kişi Sel Felaketinde Hayatını Kaybetti
  5. 19:47 Ajda Pekkan, Sezen Aksu'nun Sahneye Veda Kararını Değerlendirdi: 'Tansiyonum Yükseliyor!'
  6. 19:42 Canan Karatay: Ev Temizliğinde Sirkenin Gücü
  7. 19:39 19 Mayıs 2024 Günlük burç yorumları
  8. 19:36 Bağırsaklarınızı bu yöntemle temizleyin: Doğal yöntemlerle rahatlayın
  9. 19:33 Yoğurtlu çılbır tarifi
  10. 19:18 İsrail Annelerinden Çığlık: Savaşı Durdurun!
  11. 19:11 Tunus'ta Nahda Hareketi Lideri Gannuşi'ye ve Damadına Onaylanan Hapis Cezaları ve Para Cezaları
  12. 19:05 Avrupa Konseyi Strazburg'da Yapay Zeka İçin Tarihi Sözleşmeyi Kabul Etti
  13. 19:04 Okan Buruk rotasını Mısır'a Çevirdi! O İsme Kafayı Taktı!
  14. 19:01 Steam'den ücretsiz oyun fırsatı! 800 lira değerindeki oyun kütüphaneye eklenebilecek
  15. 18:59 Galatasaray'da Transfer Çalkantısı: Davinson Sanchez Napoli'nin Hedefinde!
  16. 18:56 Marco Reus, Dortmund'a şov yaptı ve veda etti!
  17. 18:55 Bakan Kacır ve Devlet Bakanı Johnson İş Birliğini Güçlendirdi
  18. 18:51 Türkiye'nin Genç Nüfusu AB Ülkelerini Geride Bıraktı: İstanbul'un Gençleri 76 İlin Nüfusunu Aştı!
  19. 18:45 Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya Yapılan Silahlı Saldırı: Durumu Ciddi!
  20. 18:42 Ali Koç'tan Derbi Öncesi Samandıra Çıkarması Geldi! Son Dakika!
Bilgi Haberleri