Yerkabuğunun altında devasa büyüklükte okyanus keşfedildİ

Yerkabuğunun altında devasa büyüklükte okyanus keşfedildİ

Yerkabuğunun altında devasa büyüklükte okyan... Dünya'nın derinliklerinde gizlenen devasa okyanus keşfi. Bundan 9 yıl önce, bilim insanlarının araştırmaları sayesinde yerkabuğunun altında, yüzeydeki okyanuslardan üç kat daha büyük bir su kaynağının saklı olduğu ortaya çıktı. Gizemli Su Süngeri...

2014 yılında gerçekleşen muazzam bir bilimsel keşif, Dünya'nın derinliklerinde saklı bir sırrı açığa çıkardı. Yerkabuğunun tam 645 kilometre altında bulunan, adeta bir "okyanus" büyüklüğünde su kaynağı keşfedildi. Ancak bu su, ulaşılması hala imkansız olan derinliklerde bulunuyor. Bu büyüleyici keşif, Dünya'nın iç dinamiklerini anlama yolunda önemli bir adımı temsil ediyor. İşte Dünya'nın iç sırlarına doğru atılan bu büyük adımın hikayesi...

 

Şimdi ise aynı araştırma ekibinin, bu su dolu haznenin Dünya'nın diğer bölgelerinde de olup olmadığını incelemeye başladığı duyuruldu.
2014 yılında bilim insanları, muazzam bir su kaynağı keşfetti. Yerin 645 kilometre altında bulunan bu 'okyanus' fazlasıyla derinde olması nedeniyle erişilmesi henüz mümkün olmayan bir noktada yer alıyor.

Suyun bulunduğu 'ringwoodite' nedir?

Ayrıca, bu devasa H2O kütlesi için bir tür sünger görevi gören, Dünya'nın mantosundaki 'ringwoodite' olarak bilinen 'mavi bir kaya' bulunuyor. Araştırmacılara göre bu su, yer kabuğunun kilometrelerce altındaki 'ringwoodite' adlı minerale sıkışmış durumda. Yani sıvı, katı ya da gaz değil, manto kayasının içinde bulunan suyun dördüncü bir moleküler yapısı bulunuyor.
Keşfin bir parçası olan jeofizikçi Steve Jacobsen, bulguları ilk keşfettikleri tarihte, "Ringwoodite bir sünger gibi suyu emiyor, kristal yapısında hidrojeni çekmesini ve suyu hapsetmesini sağlayan çok özel bir şey var" demişti.
Ringwoodite, Illinois'deki Northwestern Üniversitesi'nden bilim insanları tarafından ABD genelinde meydana gelen depremlerin yarattığı dalgaları ölçmek için sismometreler kullanılarak keşfedildi.

Gezegenin çekirdeğinde hareket eden dalgalar

Araştırmalarda, dalgaların Dünya'nın yüzeyiyle sınırlı kalmadığı, gezegenin çekirdeği boyunca hareket ettiği ortaya çıktı. Jacobsen'a göre bu keşif, Dünya'daki suyun şimdiye kadar kabul edildiği gibi gezegenimize çarpan kuyruklu yıldızlardan biriktiğini değil, jeolojik etkinlikler aracılığıyla yüzeye çıkmış olabileceğini akla getiriyor.
Diğer yandan yüzeyin altındaki ringwooditenin moleküler yapısında sadece yüzde 1 su bile olsa, bu Dünya yüzeyindeki tüm okyanuslardan üç kat daha fazla su tuttuğu anlamına geliyor. Bu keşif, bilim insanlarının Dünya'nın nasıl oluştuğunu belirlemelerine yardımcı olabilir ve Dünya'nın suyunun asteroitlerden ve kuyruklu yıldızlardan ziyade 'içeriden geldiği' teorisini güçlendirebilir.

'Bilim insanları onlarca yıldır bu kayıp suyu arıyorlardı'

Jacobsen konuyla ilgili o zamanlar yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu:

"Sanırım nihayet, yaşanabilir gezegenimizin yüzeyindeki büyük miktarda sıvı suyu açıklamaya yardımcı olabilecek, tüm Dünya'yı kapsayan bir su döngüsüne dair kanıtlar görüyoruz. Bilim insanları onlarca yıldır bu kayıp derin suyu arıyorlardı."

Araştırmacılar şimdilik sadece ABD'nin yüzeyinin altında ringwoodite kayasına dair kanıtlar buldu. Jacobsen ve ekibi şimdi ise bu katmanın Dünya gezegeninin tamamını sarıp sarmadığını keşfetmek için harekete geçti.
 

 

Bu Keşfin İnsanlık İçin Kazanımları Nedir?

1. Gezegenimizin Oluşumu Hakkında Yeni Perspektifler:
Bu keşif, Dünya'nın nasıl oluştuğu hakkındaki bilgilerimizi genişletebilir. Su kaynaklarının yerkabuğunun çok daha derinlerinde bulunabileceğini göstererek, gezegenin jeolojik geçmişi hakkında yeni teorilere kapı açıyor.

2. Su Döngüsü ve İklim Değişikliği Anlayışında İlerlemeler:
Su kaynaklarının bu derinliklerden nasıl yüzeye çıkabileceği konusundaki bilgiler, Dünya'nın iklim sistemi ve su döngüsü üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olabilir. Bu, iklim değişikliği ve su kaynaklarının yönetimi açısından önemli olabilir.

3. Sismoloji ve Depremler Üzerine Yeni Perspektifler:
Ringwoodite mineralinin keşfi, sismoloji alanında da önemli bir ilerlemeye yol açtı. Depremlerin kökeni ve yayılma şekilleri üzerine daha fazla anlayış sunarak, afetlerin önceden tahmin edilmesine yardımcı olabilir.

4. Su Kaynaklarının Geleceği ve Sürdürülebilirlik:
Bu devasa su kaynağının varlığı, gelecekteki su kaynakları ve sürdürülebilir su yönetimi konularında yeni sorular gündeme getiriyor. Yerkabuğundaki bu su kaynakları, insanların su ihtiyaçlarını nasıl etkileyebilir?

5. Bilim ve Keşifteki Yenilikler:
Bu keşif, bilimsel araştırmalara ve teknolojiye büyük bir ilham kaynağı olabilir. Gezegenimizin derinliklerinde hala bilinmeyen pek çok sır olduğunu gösteriyor ve bu sırların keşfi için yeni keşiflerin kapısını açabilir.

6. Dünya'nın Su Kaynaklarının Kaynağı:
Bu keşif, Dünya'nın su kaynaklarının kökeni hakkında yeni teorilere yol açıyor. Suyun Dünya'ya nasıl geldiği ve gezegenimizde nasıl korunduğu konularında daha fazla bilgi sunarak, su kaynaklarının tarihi ve evrimi konusundaki bilgilerimizi zenginleştirebilir.

Bu muazzam keşif, sadece bilimsel anlamda değil, aynı zamanda gezegenimizin ve insanlığın geleceği açısından da büyük öneme sahip olabilir.

"Yerkabuğunun altında devasa büyüklükte okyanus keşfedildİ" haberi, 28 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 28 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Bilgi kategorisi altında bulunan Yerkabuğunun altında devasa büyüklükte okyanus keşfedildİ haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yerkabuğunun altında devasa büyüklükte okyanus keşfedildİ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Bilgi konusunda 31 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(27) Yorum
SON HABERLER
  1. 13:06 Ehliyet Yenilemede 81 Kat Fark! 1.220 Liralık Haksızlık Gözler Önünde!
  2. 12:55 Cübbeli Ahmet, Alaattin Çakıcı’nın Elini Öpmeye Çalıştı! Sosyal Medyada Tartışma Yarattı!
  3. 12:55 FETÖ’nün “Damat” Ağı Deşifre Oldu! Örgüt Parayı Yıllarca Böyle Korudu!
  4. 12:48 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saral'dan Ahmet Özer'in tutuklanmasına yorum: 'Yerli yerini buldu'
  5. 12:47 Yeni PlayStation 5 Pro, Türkiye'de Rekor Fiyatla Satışa Çıkıyor!
  6. 12:43 Starbucks’tan Şaşırtan Karar: Popüler Kahve Menüden Çıkıyor!
  7. 12:43 Kadın Çalışana Taciz Suçundan AKP'li Başkana Hapis ve Gözaltı Kararı!
  8. 12:43 Jose Mourinho'dan Trabzonspor planı!
  9. 12:41 CHP'li Pala, ÇED İstatistiklerini sordu, Bakanlık geçiştirdi!
  10. 12:38 Kayyım Koltuğunda: Aksoy, Ahmet Özer'in Fotoğraflarını İndirdi, Türk Bayrağı Astı!
  11. 12:38 Yeni Trafik Levhası Sürücüleri Şaşırtacak! Beyaz Elmas'ın Anlamı Ne?
  12. 12:37 Ayşe Tunaboylu'nun oğlu Can'ın sevgilisine şiddet uyguladığı gerekçesiyle 4.5 yıl hapsi istendi
  13. 12:35 Mısır’da Kritik Görüşmeler: CIA Direktörü Burns, Sisi ile Bir Araya Geldi
  14. 12:33 Gece videoyu paylaştı, öğlen katliam yaptı: Eşini ve oğlunu öldürdü!
  15. 12:31 Kılıçdaroğlu araçları neden gönderdi? Özgür Özel ve koruma müdürü konuştu
  16. 12:27 Bakan Işıkhan duyurdu: emeklilik sistemi ve aylıkları değişecek mi?
  17. 12:23 Cengiz Holding'in maden sahası 600'den 6 bin dönüme çıkarıldı
  18. 12:18 DEM Parti'den Erdoğan'a Cevap: "Bir El Verip Diğer El Tehdit Ediyor
  19. 12:14 FETÖ'nün Gizli Evlilik Ağı: Gülen'in Parayı Yönetme Stratejisi
  20. 12:14 Ahmet Özer'in ifadesi ortaya çıktı: 'Hepsi uydurma, kayyum atanmasının alt yapısı oluşturuldu'
Bilgi Haberleri